به گزارش ایرنا از سازمان حفظ نباتات کشور، روز سوم دسامبر برابر با ۱۳ آذر به یاد فاجعه شیمیائی ۱۹۸۴ «بوپال» هند و به منظور بزرگداشت خاطره قربانیان بزرگترین فاجعه شیمیایی و صنعتی جهان در کارخانه تولید آفت کش ها که با نشت گاز سمی متیل ایزوسیانات به هوا موجب مصدومیت و جان باختن هزاران نفر شد، از سال ۱۹۹۸ به عنوان روز جهانی بدون سم نامگذاری شده است.
هدف از بزرگداشت این روز آگاهی بخشی در خصوص خطرات استفده نامناسب از سموم شیمیائی ، ارتقای سلامت و ایمنی و استفاده از جایگزین های مناسب سموم شیمیایی پر خطر در برنامه مدیریت تلفیقی آفات می باشد. ضمن بزرگداشت و تبریک این روز مهم به تمامی دوستداران طبیعت و فعالان محیط زیست و سلامت
سازمان حفظ نباتات کشور به منظور توسعه کشاورزی پایدار با رعایت مسائل زیست محیطی، همچنین بهینه سازی مصرف سموم شیمیایی، اجرای برنامه مدیریت تلفیقی آفات و بیماری های گیاهی با تکیه بر روش های کنترل بیولوژیک و غیرشیمیایی را در برنامه ریزی های سالانه خود مدنظر قرار داده است.
حمایت هر چه بیشتر از توسعه کاربرد عوامل کنترل بیولوژیک (عوامل ماکرو ارگانیسم، عوامل میکروبی و استفاده از فراورده ها و تجهیزات کنترل غیرشیمیایی آفات) طی دو دهه اخیر در اولویت برنامه های این سازمان بوده بطوری که اکنون شاهد پیشرفت، تنوع بخشی و افزایش تعداد عوامل و فراورده های کنترل بیولوژیک آفات نسبت به دهه های گذشته می باشیم.
به نحوی که در طی سال های اخیر ۶۵ فراورده تجاری بیولوژیک و بیوشیمیائی بر روی بیش از ۸۰ عامل آفت هدف و بیماری به تصویب رسیده است ضمن آن که بخش بزرگی از تولیدات فراورده ها و تجهیزات کنترل غیر شیمیائی آفات نظیر، فرمون ها، کارت های رنگی، انواع تله ها، پروتئین هیدرولیزات نیز در داخل کشور انجام میشود.
بدون شک طی این مسیر بدون همراهی و همکاری بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت های تولید داخل در چهار چوب ضوابط موجود امکان پذیر نیست.
این سازمان در حال حاضر اهتمام خود را برای گسترش دامنه تولید و مصرف فراورده های بیولوژیک و تامین نیازهای کشور در بخش کنترل آفات به کار گرفته و در نظر دارد تا در سال های پیش رو طی برنامه هفتم پیشرفت برای رسیدن به وضع مطلوب درزمینه تولید ، مصرف و توسعه سبد آفتکش های بیولوژیک، فراورده ها و تجهیزات کنترل غیر شیمیائی در کشور گام های موثری بردارد.
نظر شما