به گزارش خبرنگار ایرنا، فعالیت مجرمان سایبری در سالهای اخیر تا به حدی گسترش یافته است که در مناسبتهای مختلف، جرایم متنوعی را در فضای مجازی با طعمه قرار دادن افراد کمآگاه شکل میدهند و بسیاری از این جرایم بر اثر ناآگاهی و نداشتن سواد رسانهای، اعتماد بیش از حد به دیگران در فضای مجازی، نشر اطلاعات خصوصی در فضای مجازی، نداشتن اطلاعات کافی در نحوه انجام اقدامات مالی در بانکداری الکترونیک و مواردی از این قبیل رخ میدهد.
رییس پلیس فتا استان سمنان روز یکشنبه در نشست با اصحاب رسانه در سالن همایش پلیس تبادل اطلاعات فضای مجازی سمنان با اشاره به کشف ۹۰ درصد پروندههای مربوط به پلیس فتای این استان از ابتدای فروردین تا پایان آبان ۱۴۰۳، گفت: کلاهبرداران در فضای مجازی بسته به مقتضیات زمان و موضوعات مطرح در جامعه و با شگردها و شیوه های گوناگون، با ترفند ارسال لینکهای آلوده به بدافزار برای کاربران همراه با مضامین و عنوان های مختلف از جمله سبد کالای کمک معیشتی، قطع یارانه، سهام عدالت، ابلاغیه قضایی و برنده شدن در قرعه کشی، اقدام به کلاهبرداری از مردم می کنند.
سرهنگ حجتالله جاویدپور ادامه داد: وقوع جرایم سایبری از ابتدای فروردین تا پایان آبان ۱۴۰۳ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش ۱۴ درصدی داشت و ۵۰ درصد جرایم این حوزه مربوط به کلاهبرداری اینترنتی و بیشتر در زمینه پرداخت بیعانه در بازارهای برخط بود.
مجرمان سایبری در کمین کاربران غافل فضای مجازی
به گفته وی ۷۰ تا ۸۰ درصد جرایم سایبری به دلیل غفلت کاربران رخ میدهد و این موضوع ضرورت ارتقای آگاهی جامعه در زمینه استفاده از فضای مجازی و سواد رسانهای را دوچندان میکند.
وی با اشاره در پیش بودن شب یلدا تاکید کرد: کاربران بر روی لینکهای با منابع ناشناس و تبلیغی در شبکههای اجتماعی کلیک نکنند و به تبلیغات و قیمتهای فریبنده در سایتها و شبکههای اجتماعی توجه نداشته باشند.
رییس پلیس فتا استان سمنان به شهروندان توصیه کرد: خریدهای اینترنتی خود را از سایتهای معتبر و دارای نماد اعتماد الکترونیک انجام دهند و قبل از بررسی و اطمینان از سلامت کالا از پرداخت هرگونه وجه خودداری کنند.
رییس پلیس فتا استان سمنان گفت: فعالان فضای مجازی و اصحاب رسانه در کنار پلیس با ارتقاء آموزشهای مرتبط با فضای مجازی و افزایش سواد رسانهای کاربران نقش مهمی در کاهش جرایم و تحقق پیشگیری از جرم در فضای سایبری دارند و انتظار میرود بیش از پیش همراهی کنند.
وی با تاکید بر پرهیز از در اختیار قرار دادن کارت بانکی و رمز کارت به فروشنده و ضرورت انجام این کار توسط صاحب کارت برای پیشگیری از کلاهبرداریهای اینترنتی اضافه کرد: کارت کشیدن و وارد کردن رمز در فروشگاهها توسط خریدار باید در جامعه فرهنگسازی شود.
خطر بدافزارها از مراجع نامعتبر برای گوشیهای تلفن همراه
وی با هشدار نسبت به بدافزارها و پرهیز از نصب کردن برنامهها از مرجعهای نامعتبر در گوشی هوشمند گفت: اگر گوشی با بدافزار آلوده شد، کاربر در گام نخست دسترسی اینترنت گوشی را قطع و در حالت پرواز قرار دهد. سپس بدافزار را پاک کند و به مخاطبان گوشی خود نسبت به پیامکهای جعلی که ممکن است با شماره موبایل او ارسال شود، هشدار دهد.
به گفته وی ۵۰ درصد فراوانی جرایم سایبری در چهار بخش از جمله حتک حیثیت و نشر اکاذیب است.
سرهنگ جاویدپور اظهار کرد: به جز جنبه حتک حیثیت و نشر اکاذیب، برآورد ارزش جرایم سایبری ۱۰۰ میلیارد ریال است و ۶۰ درصد ارزش به میزان ۶۰ میلیارد ریال کشف و به مالباختگان بازگردانده شد. پنج باند سازمان یافته در کشور توسط پلیس سمنان از فروردین تا پایان آبان ۱۴۰۳ متلاشی شد.
دانشآموز ۱۰ سالهای که با تغییر عکس پروفایل، سوالات امتحانی را کش رفت
وی با اشاره به پایین آمدن سن جرایم سایبری گفت: دانشآموز ۱۰ سالهای با تغییر عکس کاربری خود در فضای مجازی و تبدیل آن به عکس مشابه با مدیر مدرسه، سوالات امتحانی را از معلمان گرفت و در اختیار دانشآموزان قرار داد. پسر دیگری از پدر پزشک خود برای انجام بازیهای برخط، بدون اطلاع از کارت بانکی پول جابه جا میکرد و حدود ۵۰۰ میلیون ریال از حساب پدرش غیرمجاز برداشت کرد.
وی اظهار کرد: سن جرایم سایبری بین ۱۰ تا ۴۴ سال است و ارتقای آگاهی شهروندان در استفاده از فضای مجازی و فرهنگسازی استفاده از «سیمکارت کودک» لازمه کاهش جرایم سایبری است.
«پویش کودکان سایبری» اقدامی برای ارتقای آگاهی
رییس پلیس فتا استان سمنان گفت: پنجمین دوره «پویش کودکان سایبری» در راستای افزایش آگاهی دانشآموزان و والدینشان با استفاده از تجارب عملیاتی پلیس فتا درباره آسیبهای فضای مجازی و شیوه صحیح استفاده از این فضا، در این استان از بیست و چهارم تا سیام آذر ۱۴۰۳ برگزار میشود.
وی ادامه داد: افزایش آگاهی خانواده برای کاهش شکاف دیجیتال با فرزندان، افزایش نقش مدارس در ارتقاء سواد فضای مجازی کودکان، افزایش حساسیت اجتماعی نسبت به کودکان در فضای مجازی، ایمنی سایبری کودکان در سکوهای فضای مجازی و افزایش مسوولیت پذیری سازمانهای مرتبط در امنیت کودکان در فضای مجازی از دیگر اهداف این پویش است.
سرهنگ جاویدپور تصریح کرد: عنوانهای روزشمار این پویش به ترتیب شامل «کودکان، ایمنی سایبری»، «خانواده، والدگری سایبری»، «دوستان، بازیهای سایبری»، «مدرسه، آموزش سایبری»، «جامعه، فرهنگ سایبری»، «سکوها، مسوولیت اجتماعی» و «پلیس فتا حامی کودکان سایبری» است.
رییس پلیس فتا استان سمنان از مردم خواست در صورت مواجه شدن با موارد مشکوک و مجرمانه، مراتب را از طریق سامانه فوریتهای سایبری به شماره ۰۹۶۳۸۰ و یا تارنمای اینترنتی پلیس فتا و یا مراجعه حضوری به پلیس فتا در شهرستانها گزارش کنند.
سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع یکی از پهناورترین استانهای کشور ایران است و با پنج و ۹ دهم درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب میشود.
این خطه از جانب شمال به استانهای خراسان شمالی، گلستان و مازندران، از جنوب به استانهای خراسان جنوبی و اصفهان، از شرق به استان خراسان رضوی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود است؛ بر این پایه و به دلیل موقعیت جغرافیایی همجواری با پایتخت و هفت استان مهم کشور، این استان از اهمیت زیادی برخوردار است.
بر پایه برآورد مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۰، استان سمنان با هشت شهرستان در مجموع ۷۵۷ هزار و ۲۰۰ نفر جمعیت دارد که از این شمار، بیش از ۲۰۰ هزار نفر ساکن مرکز استان هستند.
نظر شما