به گزارش خبرنگار ایرنا، «حشمت عزیزان» روز یکشنبه در همایش روز جهانی خاک که در سالن اجتماعات دانشگاه ایلام برگزار شد، با بیان اینکه متولی انجام رسالتها و مأموریتهای حوزه خاک در کشور وزارت جهاد کشاورزی است، اظهار کرد: طبق مطالعات انجام شده هفت وزارت و هفت سازمان ملی هم در این امر همکاری و مشارکت دارند.
وی ضمن درخواست استمداد از همه کسانی که در بخش حفاظت از خاک توانایی همافزایی دارند، گفت: در حال حاضر خُرد شدن اراضی یکی از مشکلات اساسی در این زمینه است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام با بیان اینکه خُرد شدن اراضی علاوه بر اینکه دردسرهای حقوقی قضایی، مشکلات و عواقب اجتماعی را برای سازمان به همراه دارد، تصریح کرد: این امر کشاورزی ما را به ۱۰۰ سال قبل بر میگرداند که نه امکان کشت مکانیزه و نه بهرهوری دارد.
عزیزان با بیان اینکه برای مدیریت آب و خاک و همچنین مدیریت امور اراضی برنامههایی در درست اقدام است، افزود: از تمامی اساتید که در این زمینه کارهای پژوهشی مطالعاتی انجام میدهند درخواست داریم روی این مقوله نیز پژوهش داشته باشند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام به پیشرفتهای صورت گرفته در کمیسیون رفع تداخلات اراضی نیز اشاره کرد و گفت: در این کمیسیون پیشرفت فیزیکی بیش از ۹۱ درصد بوده که امیدواریم با مشخص شدن اراضی کشاورزی، برنامهریزی بهتری برای توزیع نهادهها و الگوی کشت انجام دهیم.
وی با اشاره به لزوم ایجاد بانک اطلاعاتی جامع در استان و کشور از تمامی نهادها و سازمانها خواست تا در زمینه حفاظت از خاک و جلوگیری از تغییر کاربریهای غیرمجاز اقدامات لازم را انجام دهند.
عزیزان تصریح کرد: در کشور ما با وجود قانون حفاظت خاک، شیوه نامهها و دستورالعملهای بسیار خوبی در جهت حفظ این منبع ارزشمند غذایی تدوین شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات جهاد کشاورزی استان ایلام در رابطه با حفظ اهمیت خاک اشاره کرد و گفت: اجرای سامانههای نوین آبیاری تحت فشار در سطح بیش از ۲۶ هزار هکتار از اراضی کشاورزی، اجرای طرحهای جامع رودخانههای مرزی سامانه گرمسیری، احیای اراضی از طریق آب سد کرخه به میزان ۷۶ هزار و ۶۹۲ هکتار، احداث کانالهای انتقال آب کشاورزی ۴۱۰ کیلومتر با سطح پوشش بیش از پنج هزار هکتار از جمله این اقدامات است.
وی اضافه کرد: ترمیم و لایروبی هفت رشته از قنوات استان، تجهیز و نوسازی اراضی زیر سدهای مخزنی و بندهای انحرافی مستقل، اجرایی عملیات انتقال آب با لوله ۲۴۸ کیلومتر، ترمیم و مرمت و احداث جاده دسترسی به مزارع به میزان سه هزار و ۳۵۰ کیلومتر و انجام عملیات اجرایی ۱۵ مورد ایستگاه پمپاژ در سطح استان که بالغ بر ۱۷ هزار هکتار اراضی دیم استان را به آبی تبدیل خواهند کرد، از جمله مهمترین این اقدامات است.
عزیزان به برنامههای عملیاتی حوزه خاک در آینده نیز اشاره کرد و گفت: انجام مطالعات خاکشناسی کامل و دقیق پیش از طراحی و اجرای طرحها، تهیه فایل اطلاعات مکانی (GIS) کلیه طرحهای آب و خاک، تهیه نقشههای مدیریتپذیر و ارائه تناسب اراضی اجرای طرح پایلوت پزشک خاک در استان، ترویج و فعالسازی روند انجام آزمایشات خاک و آب و تشویق و ترویج و دریافت توصیه کودی از مهمترین برنامههای پیش بینی شده عملیاتی حوزه خاک در استان ایلام است.
به گزارش ایرنا، خاک منبع عظیم و ثروت گرانقدری است که بسیاری از مسائل حیاتی و نیازهای ضروری انسان و جامعه به آن وابسته است.
بیش از ۹۵ درصد نیازهای غذایی بشر و درصد قابل توجهی از پوشاک و سایر مایحتاج جمعیت رو به رشد انسان در بستر خاک تولید و تأمین میشود این در حالی است که بشر با اقداماتی که در راستای توسعه و زندگی راحت تر انجام میدهد باعث آلودگی و نابودی این مؤلفه زیستی مهم شده است.
کل اراضی کشاورزی استان ایلام تا سال گذشته ۳۳۶ هزار و ۳۶۵ هکتار بوده که سهم میزان اراضی آبی ۱۱۷ هزار و ۱۴۴ هکتار، دیمزارها ۲۱۹ هزار و ۲۲۰ هکتار، اراضی زیر کشت ۲۳۵ هزار و ۶۹۷ هکتار، باغات پنج هزار و ۸۲۶ هکتار و سطح آیش ۹۴ هزار و ۸۴۱ هکتار است.
نظر شما