چالش‌های تامین انرژی در خراسان رضوی یا برنامه ریزی برای انرژی سوزی

استان خراسان رضوی به‌ویژه شهر مشهد، به عنوان دومین کلان‌شهر بزرگ کشور و مرکز معنوی جهان تشیع، همواره شاهد مراجعه میلیون‌ها زائر از سراسر کشور و جهان است. بر همین اساس توجه ویژه‌ای باید به موضوع تامین پایدار انرژی در این منطقه از کشور داده شود؛ اما مسئله ناترازی انرژی و وابستگی شدید به گاز طبیعی، آب و برق در فصول مختلف سال، در کنار چالش‌های متعددی دیگر، شرایط خاصی را برای این استان رقم زده است.

در سال‌های اخیر، ناترازی انرژی در استان خراسان رضوی بیش از پیش به چشم می‌آید. در فصل تابستان با افزایش سفر زائران و گردشگران، مشهد با تهدید قطعی‌های مکرر برق و آب روبه‌رو می‌شود که میتواند آسیب هایی به بخش‌های خدماتی و صنعتی وارد کند و با این وجود نارضایتی زائران و شهروندان را نیز به دنبال داشته باشد.

در فصل زمستان نیز ، دوری از مراکز تولید گاز کشور و قرارگرفتن در انتهای خط انتقال گاز، موجب کاهش فشار و در نهایت قطعی گاز و برق در روزهای سرد سال شود؛ از این رو ناترازی انرژی میتواند یک چالش پیچیده برای این استان ایجاد کند.

صنایع بزرگ و کوچک در خراسان رضوی به شدت به انرژی وابسته‌اند و قطعی‌های مکرر برق و یا کاهش فشار گاز می‌تواند این بخش‌ها را با چالش جدی مواجه کند.

تعطیلی موقت کارخانجات به دلیل کمبود انرژی نه تنها تولید را تحت تاثیر قرار می‌دهد بلکه باعث کاهش درآمد کارگران و اختلال در روند اقتصادی خانوارها نیز می‌شود.

از سوی دیگر، این قطعی‌ها در مقیاس بزرگتر می‌تواند رقابت پذیری اقتصادی استان را در مقایسه با سایر مناطق کشور نیز تحت تاثیر قرار دهد.

بر این اساس، اولین گام در مدیریت ناترازی انرژی، اتخاذ رویکردهایی برای تنوع‌بخشی به منابع تولید انرژی است.

ایجاد و توسعه نیروگاه‌های بادی و خورشیدی در استان می‌تواند بخشی از این نیاز را تامین کند.

با این حال برای رسیدن به این هدف لازم است که سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی صورت پذیرد و مشوق‌هایی برای جذب سرمایه‌گذاران خصوصی ارائه شود.

نیروگاه‌های خصوصی نقش موثری در تامین بخشی از برق مورد نیاز استان دارند.

ایجاد سازوکارهایی برای خرید برق تولیدی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند به کاهش ناترازی کمک کند.

همچنین می‌توان با ایجاد راهبردهای حمایتی، صنایع و بخش خصوصی را تشویق به خرید و انتقال گازوئیل از جنوب کشور به استان ، برای مصرف سوخت‌ صورت پذیرد تا در مواقع بحران، تولید انرژی برق متوقف نشود.

ترویج فرهنگ صرفه‌جویی و بهینه‌سازی مصرف انرژی در میان شهروندان امری ضروری به نظر می‌رسد.

شرکت‌های دانش‌بنیان و فناورانه می‌توانند نقش موثری در این حوزه ایفا کنند و با توسعه و ارتقای فناوری‌هایی که به بهبود کارایی دستگاه‌های خانگی و صنعتی کمک کنند.

به عنوان مثال، استفاده از سیستم‌های هوشمند کنترل مصرف انرژی می‌تواند به کاهش قابل توجهی در مصرف انرژی بینجامد.

این در حالی است که به اذعان برخی از گزارش ها و با درک اهمیت این موضوع که هر یک درجه کاهش مصرف انرژی در کلان‌شهر تهران معادل مصرف یک استان را تامین می‌کند، استفاده بهینه از منابع انرژی می‌تواند باری بزرگ از دوش شبکه ملی کشور بردارد و به تعادل توزیع انرژی نیز کمک کند.

به همین دلیل توصیه می‌شود که آموزش و آگاهی‌بخشی گسترده در خصوص روش‌های کاهش مصرف انرژی و به‌کارگیری تکنولوژی‌های نوین در دستور کار قرار گیرد.

نگاهی به مسائل انرژی در خراسان رضوی و درس‌هایی که می‌توان از تجربیات گذشته آموخت، نشان می‌دهد که برای رسیدن به یک سیستم انرژی پایدار و متوازن باید رویکردی چندجانبه اتخاذ کنیم.

توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و کاهش وابستگی به منابع فسیلی می‌تواند به عنوان یکی از راهکارهای اصلی در این راه برداشته شود.

در نهایت، استان خراسان رضوی به عنوان یکی از استان‌های کلیدی در زمینه مصرف و انتقال انرژی نیازمند یک نگاه راهبردی و برنامه‌ریزی دقیق است تا نه تنها نیازهای حال حاضر بلکه نیازهای آتی نیز به بهترین شکل ممکن تامین شود.

ارتقای زیرساخت‌ها، تقویت پیوند میان بخش‌های دولتی و خصوصی، و استفاده از دانش‌های نوین می‌تواند موضوع انرژی را در استان خراسان رضوی به سوی آینده‌ای پایدارتر رهنمون سازد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha