به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از شبکه تلویزیونی الجزیره، تصمیم ایرلند برای پیوستن به آفریقای جنوبی در حمایت از حکم دیوان بین المللی کیفری (ICJ) که اسرائیل را به ارتکاب نسل کشی در غزه متهم می کند، سبب دامن زدن به طوفان دیپلماتیکی می شود که به عقیده ناظران از سال ها پیش در حال شکلگیری بوده است.
پس از تصمیم روز دوشنبه اسرائیل برای بستن سفارت خود در ایرلند، گیدئون سعار وزیر امورخارجه کابینه بنیامین نتانیاهو، سیمون هریس نخستوزیر ایرلند را هدف حملات لفظی خود قرار داد و وی را به یهودستیزی متهم کرد. سعار گفت: «بین انتقاد و یهودی ستیزی بر اساس مشروعیت زدایی و غیرانسانی جلوه دادن اسرائیل و استانداردهای دوگانه با اسرائیل و سایر کشورها تفاوت وجود دارد. ایرلند اینگونه به خود اجازه داده که با اسرائیل رفتار کند».
از سوی دیگر، هریس در جمع خبرنگاران و در واکنش به اظهارات سعار گفت که ایرلند ساکت نمیماند و تاکید کرد که دوبلین در طول جنگ در حمایت از «حق اسرائیل برای دفاع از خود» در چارچوب قوانین بینالمللی ثابت قدم بوده است.
وی در عین حال هشدار داد: «میدانی من چه چیز را سرزنش می کنم؟ کشتن کودکان را، من فکر میکنم این کار مذموم است. می دانید از نظر من چه چیز مذموم است؟ مشاهده میزان تلفات غیرنظامیانی که در غزه دیده ایم. مردم رها شده اند تا از گرسنگی بمیرند و کمک های بشردوستانه جریان ندارد».
الجزیره یادآور می شود این نخستین بار نیست که رهبران سیاسی ایرلند از جنگ اسرائیل علیه غزه انتقاد می کنند؛ اما به نظر می رسد واکنش این بار نخست وزیر این کشور بازتاب احساسات گسترده در ایرلند باشد.
لئو ورادکار نخست وزیر پیشین ایرلند در نوامبر ۲۰۲۳ و تنها یک ماه پس از آغاز جنگ در غزه، اقدامات اسرائیل را تاحدودی انتقام جویانه توصیف کرد. این کشور یک ماه بعد، با حمایت اسپانیا، بلژیک و مالت، با فشار بر کشورها دیگر عضو اتحادیه اروپا، خواستار برقراری آتش بس در غزه شدند و به وجود استانداردهای دوگانه در اتحادیه اروپا اعتراف کردند.
دولت دوبلین همچنین در ماه مه (اردیبهشت) سال جاری میلادی همراه با اسپانیا و نروژ، دولت فلسطین را به رسمیت شناختند؛ اقدامی که خشم اسرائیل را برانگیخت.
ری مورفی استاد مرکز حقوق بشر دانشگاه گالوی در این زمینه به الجزیره گفت: «حمایت ایرلند از فلسطین تاریخی دیرینه و گسترده دارد».
این استاد دانشگاه تشریح کرد: فلسطین موضوعی است که مردم اینجا به شدت به آن اهمیت می دهند. این یکی از معدود مسائلی است که در مورد آن هیچ کس خنثی نیست و همه مردم آن را درست میدانند.
خشم اسرائیل
در این میان برخی مطبواعت اسرائیلی، دلایل واکنش مقامات ایرلندی را ریشه در مسیحیت دیرینه مردم این کشور دانستند. از جمله روزنامه تایمز اسرائیل دیروز سه شنبه در مقاله ای با عنوان «چرا ایرلندیها از یهودیان متنفرند» نوشت: این امر ریشه در مسیحیت مستحکم ایرلندی ها دارد؛ مذهبی که «ذاتا یهودیستیز» است.
مورفی در ادامه استدلال کرد: اما با این وجود مقامات ایرلند باید بدانند تصمیم گرفته شده رد قبال اسرائیل ممکن است بر روابط آمریکا با آنها اثرگذار باشد. به باور این استاد دانشگاه، از آنجاکه آمریکا بزرگترین سرمایه گذار خارجی ایرلند و عظیم ترین حامی مالی و نظامی اسرائیل، تیرگی روابط دوبلین- تل آویو می تواند بر روابط ایرلند با ایالات متحده نیز اثرگذار باشد.
الجزیره نیز در پایان با اشاره به همین موارد تاکید کرده است: اینکه این امر تا چه اندازه بر مواضع رسمی دولت ایرلند تاثیر گذار باشد یا خیر بستگی به این دارد که دولت بعدی واشنگتن تا چه اندازه مایل است برای اسرائیل پیش برود و ایرلند و سیاستمدارانش چقدر در رویکرد جاری مصمم هستند.
به گزارش ایرنا، دیوان کیفری بینالمللی حکم جلب بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت وزیر جنگ معزول رژیم اشغالگر صهیونیستی را در تاریخ ۱۴۰۳/۹/۱ صادر کرد. در حکم صادره دیوان بینالمللی کیفری آمده است که نتانیاهو و گالانت عامدانه و آگاهانه جمعیت غیرنظامی را از مایحتاج اولیه برای بقا محروم کردهاند.
نظر شما