به گزارش ایرنا، آیتالله محمدرضا ناصری، چهارشنبه شب در سومین گردهمایی بزرگ نخبگان استان یزد با تأکید بر اهمیت تجلیل از نخبگان و دانشمندان، ضرورت نهادینهسازی تفکر و بازنگری در نظام آموزشی کشور را مطرح کرد.
وی با اشاره به تاریخ علمی درخشان ایران و جهان اسلام در قرون ششم و هفتم، گفت: در گذشته، کشور ما و سایر کشورهای اسلامی دارای بزرگانی در عرصه علم و فرهنگ بودند، اما در بیش از ۱۵۰ سال اخیر، کشورهای غربی با انحصار علم و دانش و محرومسازی ملتها، مانع از پیشرفت کشورهای اسلامی شدهاند.
آیتالله ناصری افزود: سه عامل اصلی باعث افول علمی ما شد که قرآن نیز به دو مورد از آن اشاره دارد؛ از دست دادن خودشناسی و تفکر، در نظام آموزشی کنونی ما تفکر جایگاه اندکی دارد و سبک درسی دانشآموزان و دانشجویان بر پایه حفظکردن و نمرهگرفتن است، این مسئله باعث شده که پس از ۱۲ سال تحصیل، دانشآموزان حتی ۱۲ ساعت تفکر عمیق نداشته باشند، در چنین شرایطی، نوآوری و خلاقیت نیز شکل نمیگیرد و بسیاری از فارغالتحصیلان بیکار هستند.
وی تأکید کرد: پس از انقلاب اسلامی، با تأکید امام خمینی(ره) بر شعار «ما میتوانیم»، بخشی از این تفکر احیا شد، اما همچنان نیاز به بازنگری جدی در برنامهریزی درسی مدارس و دانشگاهها وجود دارد.
امامجمعه یزد افزود: یکی از مشکلات اساسی ما این است که دانشآموزان هویت مشخصی ندارند و زمانی که هویت انسان مجهول باشد، غرب به او هویت جعلی میدهد و او را به مسیر دیگری هدایت میکند در حالی که هویت و فطرت انسان خدایی است و باید بر اساس این فطرت رشد کند.
آیتالله ناصری بر لزوم ارتباط علم با هدف زندگی تأکید کرد و گفت: هدف از علم نباید صرفاً کسب ثروت و مقام باشد، علم زمانی ارزشمند است که در خدمت جامعه و بندگان خدا قرار گیرد، نخبگان باید این نگرش را در جامعه نهادینه کنند و مدارس و دانشگاهها به اتاقهای فکر و اندیشهورزی تبدیل شوند.
وی امام خمینی(ره) را الگویی برای تفکر عمیق معرفی کرد و گفت: امام راحل در همه امور تفکر و سپس عمل میکرد، این تفکر باید در مدیریت کشور نهادینه شود، مدیران و وزرای جمهوری اسلامی باید متفکر و چارهاندیش باشند و برای حل مشکلات به دیگران وابسته نباشند.
نماینده ولیفقیه در استان یزد با تأکید بر همت بلند، توانایی تصمیمگیری قوی و ارائه راهکارهای عملی برای حل مشکلات، خاطرنشان کرد: نخبگان باید متفکران جامعه باشند و تفکر را بر جامعه حاکم کنند، تنها در این صورت است که کشور در مسیر پیشرفت گام برمیدارد.
ضرورت آیندهپژوهی برای توسعه پایدار یزد
نماینده مردم یزد، اشکذر و زارچ در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم با اشاره به وضعیت مهاجرت نخبگان از استان گفت: یزد بهطور همزمان هم مهاجر فرست است و هم مهاجرپذیر، که در لیست مهاجران خارج شده از استان، نخبگان و دانشمندان قرار دارند در حالی که مهاجران پذیرششده غالباً افراد غیرعلمی هستند، این روند تأثیر عمیقی بر علم، فناوری و فرهنگ استان گذاشته است.
محمدصالح جوکار تأکید کرد: توسعه نباید به معنای بلندشدن دود کارخانهها و سرازیرشدن میلیونها تن مواد آلاینده بر سر مردم باشد، ما باید نظام مسائل استان را شناسایی کنیم و برای حل آن راهکارهای عملی ارائه دهیم، نباید با شعارزدگی مسائل جامعه را نادیده بگیریم، بلکه باید بر اساس واقعیتهای موجود برای آینده برنامهریزی کنیم.
جوکار با اشاره به ضرورت برنامهریزی بلندمدت و علمی برای پیشرفت استان، افزود: اگر بخواهیم در مسیر درست حرکت کنیم، باید آیندهپژوهی دقیق انجام دهیم و برنامهریزیها را بر این اساس پایهریزی کنیم، نخبگان استان میتوانند در این مسیر نقشی اساسی ایفا کنند.
در پایان ایرن مراسم از برگزیدگان کنکور و المپیادهای دانش آموزی تجلیل شد.
نظر شما