به گزارش خبرنگار ایرنا، امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش و شماری از مسئولان سازمان منطقه آزاد و شهرستان مرزی قشم از جمله مهمانان ویژه این رویداد علمی و فرهنگی هستند.
اجرای رویدادهای نمایشی و موسیقیایی، پرفورمنس دریایی و ساحلی، سرود ملی جمهوری اسلامی ایران با مارش نظامی و اهتزاز پرچم مقدس و سه رنگ ایران، پخش مستند حماسه آذر ۱۳۱۲ در قالب موشن گرافیک، رونمایی از کتاب های «مصائب بایندور» و «باسعیدو سیزده و دوازده» و پخش مستند ویدئو کست برادران بایندور از دیگر برنامه های این رویداد علمی و فرهنگی است.
قرار است فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و شماری از شخصیت های علمی، فرهنگی و دانشگاهی در این رویداد به ایراد سخنرانی بپردازند.
روستای باسعیدو بندر گاهی در دماغه شمال غربی انتهای جزیره قشم است که قریه آن دارای نخلستان و برج ها و قلعه های باقیمانده از قرون مختلف است که نشان از قدمت و اهمیت آن دارد و کوه (تاغ) در غرب قریه (باسعیدو) آن را از بخش های بایر مجاور جدا می کند.
باسعیدو دارای شناسنامه کهن و معتبر همچون یادگاری از روزگاران دیرین است که سالیان دور و درازی است که در کنار دریا فراز و نشیب فراوانی به خود دیده است.
قدمت و دیرینگی آن را می تواند از اسکله سنگی روستا که به قبل از اسلام در زمان ساسانیان باز می گردد و همچنین وجود قلعه، برج مراقبت و قبرستان سربازان انگلیسی دریافت.
در اهمیت و بزرگی و آبادانی آن همین بس که روزگاری کل جزیره را به مناسبت اینکه باسعیدو مرکز فرمانروایی بوده است، با سعدو یا جزیره باسعیدو مینامیدند آنچنان که صنعت الدوله در کتاب مرآت البلدان آورده است: «جزیره قشم یا کیش که آن را با سعد و قیس هم میگویند از جزایر معروف خلیج فارس در دهانه بغاز هرمز واقع شده است.»
این منطقه از جزایر از زمان های دور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود مورد دستاندازی و حملات اقوام مختلف قرار گرفته است. از حکومت راس الخیمه گرفته تا جواسم(جواسم، از قبیله قاسمی) و انگلیسی ها همواره با سعیدو به دید یک منطقه راهبردی می نگریسته اند.
انگلیسی ها در سال ۱۲۱۷ هجری قمری باسعیدو را تصرف کردند و در آنجا برای ذخیره کردن ذغال سنگ و اسکان دادن سربازان خویش قلعه و انبار های متعددی ساختند و تعدادی سرباز و چند عراده توپ در آنجا قرار دادند.
بنابر اعتقاد سدیدالسلطنه قلعه با سعیدو معروف به قلعه «کرتو» و «محمدحاجی» از آثار پرتغالی هاست و «مستر کلارک» انگلیسی ابتدا در آن مقیم شد و بعد در بنگله «در کولی» یا «سرکوهی» که پنج مایل دورتر از با سعیدو است و ساختمان آثار آن هنوز باقی می باشد اقامت گزید.
«دولت انگلیس در آغاز دولت رضاخان هم چنان بندر باسعیدو در جزیره قشم و جزایر دیگر ایران را در اشغال داشت که در سال ۱۳۱۲ به دستور فرماندهی نیروی دریایی ایران یعنی دریادار غلامعلی بایندر ناو پلنگ نیروی دریایی ایران به فرماندهی ناوبان جعفر قضاوتی به بندر باسعیدو رفته و با پایین آوردن پرچم انگلستان پرچم ایران را در این بندر به اهتزاز درمی آورد که در این میان با اعتراض دولت انگلیس به دولت ایران، رضاشاه بایندر را سرزنش می کند و او را از هر گونه اقدام تهاجمی علیه انگلیسیها در خلیج فارس بر حذر می دارد و او را به خودسری متهم میکند. با این حال انگلیسی ها از باسعیدو اخراج میشوند ولی همچنان به اشغال دیگر جزایر ایرانی در خلیج فارس ادامه میدهند.»
دریابان غلامعلی بایندر که فرمانده نیروی دریایی بود و در جریان درگیری های میان قوای ایران و انگلستان در جریان جنگ جهانی دوم در شهریور ۱۳۲۰ به شهادت رسید.
وی فرزند دوم علی اکبر بایندر ملقب به دبیر دربار از سران طایفه بایندر بیجار گروس (کردستان) بود که در سال ۱۲۷۷ در تهران متولد شد.
وی تحصیلات متوسطه خود را در مدرسه دارالفنون به پایان رساند و سال ۱۲۹۹ از مدرسه نظام مشیرالدوله با درجه ستوان دومی فارغالتحصیل شد و بخاطر رشادت و فداکاری در نبرد شکریازی، نشان ذوالفقار که عالی ترین نشان نظامی ایران بود را دریافت کرد و از سال ۱۳۱۰ فرمانده نیروی دریایی ایران شد.
پس از شهادت درجه او به دریابانی ارتقا یافت و یکی از ناوشکنهای نیروی دریایی نیز به یاد او نامگذاری شده است.
جزیره قشم با وسعت یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع از تنگه هرمز به موازات ساحل جنوبی ایران به طول ۱۳۵ کیلومتر و عرض میانگین ۱۱ کیلومتر از توابع هرمزگان است و ۳۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.
نظر شما