به گزارش خبرنگار ایرنا، البته که سخن از ناایمن بودن و پرخطر بودن این ساختمان گاهی در صدر اخبار قرار میگیرد و به سرعت از صفحهها میرود اما در آخرین تحول صبح دوشنبه سوم دی ماه ۱۴۰۳ خبری از شهرداری منطقه ۱۱ تهران مبنی بر قرار دادن نیوجرسی در مقابل ورودی به این پاساژ منتشر شد جالب اینکه در کوتاهترین زمان ممکن این نیوجرسی از جلوی پاساژ برداشته شد.
کم نیست اخباری که از ایرادهای پاساژ علاالدین درباره ناایمن بودن سازه، مجهز نبودن به سیستم اطفای حریق، نبود راه فرار در مواقع بحران از سوی رسانهها منتشر شده باشد اما با این وجود، فعالیت این مرکز تجاری ادامه دارد و روزانه علاوه بر مغازهداران میزبان هزاران مشتری است.
حال سوال اینجاست که آیا این ساختمان پُرخطر است یا ایمن؟ یا حداقل اینکه احتمال وقوع اتفاقی در علاالدین همچون ساختمان پلاسکو وجود دارد یا خیر؟
دوم خرداد سال گذشته غلامعباس ترکی معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور از تشکیل پرونده قضایی برای هر یک از ساختمانهای ناایمن در دادستانی تهران خبر داد و گفت: انتشار اسامی این ساختمانها به صورت شفاف و با ذکر موارد ناایمنی از نظر دادستانی منع قانونی ندارد.
وی این را هم افزود که تعداد ساختمانهای ناایمن از نظر نقص اطفای حریق و مسوولیت آتشنشانی از ۱۲۹ فقره به ۹۳ ساختمان کاهش یافته و برای هر یک از این ساختمانها در دادستانی تهران پرونده تشکیل شده و اقدامات قضایی با همکاری سازمان پیشگیری و مدیریت شهرداری تهران و سازمان آتشنشانی در جریان است.
پاساژ علاالدین از ساختمانهای ناایمن تهران
همچنین در لیست ۴۵ ساختمان ناایمنی که به صورت اختصاصی در اختیار ایرنا قرار گرفت؛ پاساژ علاالدین در رتبه ۳۵ قرار داشت، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادستانی کل کشور در این باره گفته بود: لازم است شهرداری به محض رفع موارد ناایمنی با رعایت حقوق مالکان و متصرفان موضوع را اطلاعرسانی کند.
در آن مقطع سیدمحمد موسوی، شهردار منطقه ۱۱ تهران در صفحه توییتر خود از اخطار نهایی و تعهد مالک پاساژ علاالدین برای ایمنسازی خبر داد و گفته بود: پاساژ علاالدین از ساختمانهای ناایمن و اتفاقا پرتردد شهر، اخطارهای زیادی دریافت کرده و مالک در جلسات متعدد و در حضور مقام قضایی متعهد به اقدامات کامل آتشنشانی، ایمنسازی نما، سبکسازی و تعیین تکلیف پارکینگها شد که عدم اقدام مالک درباره این تعهدات، منجر به رفتار قانونی خواهد شد.
سیدجلال ملکی، سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران هم آن زمان گفت که پاساژ علاالدین اکنون از وضعیت پرخطر خارج شده است.
نیوجرسی که شب گذاشته و صبح غیب شد
فرداد عدالتخواه، شهردار ناحیه یک شهرداری منطقه ۱۱ تهران درباره استقرار نیوجرسی مقابل ورودی پاساژ علاالدین اظهار کرد: از سال گذشته ۱۰ اخطار برای انجام ایمنی و تعویض نمای این ساختمان با هدف حفظ جان شهروندان به مالک پاساژ علاالدین صادر کردیم اما مالک تاکنون توجهی به این اخطارها نداشته است.
وی با بیان اینکه استقرار نیوجرسیها با هدف الزام مالک به ایمنی انجام شده است، افزود: شهرداری منطقه در حال انجام اقدامات قانونی است و اگر مالک، اقدامی برای ایمنی و تعویض نما انجام ندهد، همه داربستهایی که برای سیاه کردن و پوشاندن نما توسط مالک استفاده شده، جمعآوری خواهد شد.
جالب اینکه شب گذشته (یکشنبه شب) این نیوجرسی مقابل پاساژ گذاشته شد و صبح پیش از اینکه مغازهداران به محل کار خود بروند، نیوجرسی برداشته شد؛ مشاهدات خبرنگار ایرنا از محل این پاساژ حاکی است که در ساعت ۹:۳۰ دقیقه خبری از نیوجرسی جلوی ورودی به پاساژ علاالدین نبود.
حالا هم صحبت از این است که مسوولان آتشنشانی مشکل را نمای کامپوزیت عنوان کردهاند و شهرداری میگوید قرار بود در ابتدای سال جاری ایمنسازی نما به اتمام برسد اما به گفته مدیران شهری، مالکان قدم از قدم برنداشته و فقط با نصب داربست مسیر تردد شهروندان را ناایمن و سخت کردهاند.
به نظر میرسد که یک بار برای همیشه باید تکلیف ساختمان علاالدین به صورت کامل و روشن مشخص شود؛ پاساژی که همانند پلاسکوی قدیم ساختمانی معمولی نیست و در هر طبقه آن هزار تویی وجود دارد که روزانه هزاران نفر در این مکان رفت و آمد میکنند.
سوال اینجاست که اگر ساختمان چه به لحاظ فنی و چه نما ناایمن است قرار دادن نیوجرسی میتواند بازدارنده باشد و اگر ساختمان ایمن بوده و فقط نمای و داربست آن مشکل دارد آیا با گذاشتن نیوجرسی و برداشتن آن پیش از شروع بکار کسبه مشکل حل شده و یا فقط صورت مساله پاک میشود؟
اولین مشکل پاساژ علاالدین پوشش کامپوزیت است
سخنگوی شهرداری تهران درباره پاساژ علاءالدین و استقرار نیوجرسی در مقابل ورودی آن گفت: از رسانهها درخواست میشود که برخی از مسایل را در اولویت فعالیتهای خود قرار دهند که از آن مسایل ایمنی و جان مردم است و هیچ تعارفی نباید در این زمینه وجود داشته باشد.
عبدالمطهر محمدخانی افزود: بیمارستان گاندی به دلیل پوشش کامپوزیت دچار یک حادثه دلخراش شد و اکنون اولین مشکل پاساژ علاالدین نیز پوشش کامپوزیت آن است که مالک تعهد داده که ظرف دو هفته این مشکل را برطرف کند لذا نیوجرسیها به همین دلیل برداشته شد.
وی اظهار کرد: اگر چه مشکلات ایمنی دیگری در حوزههای شهرسازی دارد اما آن اولویت دوم است اما در زمینه ایمنی مماشات نداریم و موضوع را به جد پیگیری خواهیم کرد.
به گفته وی، اتفاقی که صبح دوشنبه رخ داد با تدبیر شهردار منطقه ۱۱ تهران در ورودیهای فرعی این پاساژ محدودیت ایجاد شد تا به محل درآمدزایی کسبه آسیبی وارد نشود اما اگر این مشکل برطرف نشود ضرر و آسیب به کسبه هم باید توسط مالک حل و جبران شود.
احتمال تعطیلی پاساژ علاالدین وجود دارد
اما به تازگی شهردار منطقه ۱۱ تهران درباره ایمنی پاساژ علاالدین گفت: پاساژ علاالدین پایان کار ندارد، همچنین یکسری موضوعات ناایمنی از نظر استحکام بنا، تاسیسات و آتشنشانی دارد، بنابراین با توجه به جمعیتپذیری این پاساژ و تردد بالای شهروندان در این ساختمان تجاری، اگر ایمنی این پاساژ برای شهرداری تهران محرز نشود راهی جز تعطیل کردن آن را نداریم.
موسوی ادامه داد: به همین منظور معاون شهرسازی شهرداری تهران مهلت یک ماهه برای ایمنیسازی این پاساژ داده که در واقع این مهلت برای شروع فرایند ایمنیسازی پاساژ علاالدین داده شده است.
نظر شما