به گزارش ایرنا، مجتبی برغمدی روز چهارشنبه در نشستی با موضوع اجرای «شیوهنامه اجرایی فعالیتهای گردشگری و تفریحی در منابع و تاسیسات آبی و پیرامون آنها» برگزار شد، افزود: استان خراسان رضوی در فراخوان سدهایی که قابلیت گردشگری دارند پیشرو بوده به طوری که شرکت آب منطقهای استان نخستین طرح گردشگری را در جوار سد درونگر به مسئولان ملی معرفی کرده است.
وی اظهار کرد: با تلاش شرکت آب منطقهای خراسان رضوی از ۱۱ موقعیت گردشگری سدهای استان که معرفی شده بودند، ۲ سد «درونگر» و «فریمان» به عنوان طرح سرمایهگذاری در استان معرفی شدند که دارای قرارداد هستند و الزاماتی که از طریق دستورالعمل نظارت کیفی سازمان برنامه و بودجه لحاظ شده، پس از کارشناسی های لازم رعایت شده است.
معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با بیان اینکه شرکت آب منطقهای حریم سدها را به سرمایهگذاران در بخش گردشگری اعلام کرده است، گفت: تکلیف ما این است که هدف اصلی سد زیر سوال نرود، چنان که قراردادی که با سرمایهگذاران منعقد میشود، جمعی خواهد بود زیرا این سدها برای مصارف شرب استفاده شده و مباحث پدافندی برای آن مطرح است.
وی ادامه داد: اگر خواسته باشیم پیرامون سدها عملیاتی انجام شود باید به سرمایهگذار اعلام شود (در صورتی که سرمایهگذار متضرر نشود) و در صورت عدم ریسک آن را می پذیرد.
کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: اداره کل محیط زیست پاسخ استعلامات در خصوص سدهایی با قابلیت گردشگری را داده است و تهران نیز طی مکاتبهای به ما اعلام کرده است.
قادر طالب زاده افزود: عرض حریم تالاب ها (به استثناء مرداب و برکه طبیعی ) عرصهای به عرض ۱۵۰ متر است و شامل دریاچههای احداثی پشت سدها، مخازن و تاسیسات آبی و کانال های عمومی نمیشود.
رییس اداره محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: در حوزه تاسیسات گردشگری در جوار سدها، ۱۵۰ متر جز حرایم حفاظت محسوب میشود و لذا باید سازههای طراحی شده محرک بوده و قابل جمع آوری باشد.
حسن خواجوی افزود: از این رو ایجاد تاسیسات بعد از ۱۵۰ متر مشکلی ندارد.
متولی سدها شرکت آب منطقهای است
معاون سرمایهگذاری و تامین منابع اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: متولی سدها شرکت آب منطقهای است و تعیین حرایم سدها و انتخاب سرمایهگذار نیز وظیفه این شرکت است.
احمد دیناری افزود: برای صدور موافقت اصولی یک پروژه از ۱۲ دستگاه استعلام گرفته میشود که یکی از این دستگاهها محیط زیست بوده و پاسخ لازم را ارائه کرده است.
وی ادامه داد: امید است اداره کل حفاظت محیط زیست، ضابطه و الزامات استفاده و بهرهبرداری از سطح سد را در پاسخ استعلامات قید کند.
رییس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بسیاری از فعالان اقتصادی که در جوار منابع آبی استان به منظور توسعه گردشگری سرمایهگذاری کرده و مجوز فعالیت شان را از میراث فرهنگی استان دریافت کرده و قبل از آن نیز تمامی استعلامات از دستگاههای دولتی مرتبط را اخذ کرده اند، دچار سردرگمی هستند.
مژگان ثابت تیموری اظهار کرد: امید میرود حریم سدها به سرعت مشخص شود، به ویژه آنکه در شیوهنامه اجرایی اعلام شده تمامی دریاچههای پشت سد، رودخانهها، دریاچههای طبیعی میتواند مورد بهره برداری وزارت نیرو قرار گیرد.
رییس گروه تولید استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست پیشنهاد داد قبل از آن که با سرمایهگذار متقاضی، قراردادی منعقد شود، دادهها به صورت شفاف اعلام شود و دستگاههای پاسخ دهنده استعلام نیز این موارد را به صورت دقیق مطرح کنند.
مهدی وطن پرست افزود: همچنین باید پیوست مطالعاتی پروژه با جزییات دستگاههای ذی ربط قبل از انعقاد قرارداد به سرمایهگذار ارائه شود.
رییس دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی استان پیگیر شناسایی حرایم سدها به منظور روان سازی و تسهیل در توسعه فعالیتهای حوزه گردشگری و جلوگیری از اتلاف وقت و منابع است و شرکت آب منطقهای و اداره کل میراث فرهنگی باید حرایم و مکانهای قابل واگذاری تاسیسات آبی را مشخص کنند تا به سرمایهگذاران ارائه شود.
علی اکبر لبافی اظهار کرد: تاکنون شرکت آب منطقهای آمادگی خود را جهت مشخص کردن حرایم اعلام کرده است اما این اقدام دو جانبه بوده و همکاری و هماهنگی میراث فرهنگی و گردشگری استان را میطلبد.
وی گفت: اگر در مسیر شناسایی حرایم و یا اجرایی شدن شیوهنامه اجرایی فعالیتهای گردشگری در منابع و تاسیسات آبی موانعی به لحاظ قانونی وجود دارد، باید طرح شود؛ در غیر این صورت اگر موانع صرفا مربوط به حوزه اجراست، باید این مسائل کارشناسی و شفافسازی شود تا از طریق مبادی ذیربط حل و فصل شود.
نظر شما