حجت صفرنژاد روز پنجشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود:این قنات ها از محل اعتبارات تملک دارایی، صندوق توسعه و طرح «آبخیز تا جالیز» احیا و مرمت شده است.
وی ادامه داد: این شهرستان با ۱۳۵ رشته قنات برای تامین آب کشاورزی شهره است و حفر قناتها و محافظت از آنها در انتقال آب شیرین به حاشیه مزارع و باغها و تامین آب در این شهرستان موثر است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهسرخ، قنات را میراث جاودانه کشاورزان دانست و گفت: هر قناتی پیش از این توسط نسلهای گذشته ساخته شده و امروز به نسل کنونی رسیده است، قنات بدون آن که سفره های زیرزمینی آب را دستخوش تغییر و تخریب کند، بخشی از مهمترین نیازهای کشاورزان به آب را تامین می کند لذا از قنات به عنوان بهترین شکل مصرف آب در توسعه پایدار یاد می شود.
صفرنژاد قناتها را آسیب پذیرترین سازه در برابر حوادثی مانند سیل و زلزله اعلام کرد و افزود: چون مسیر عبور آب در قنات ها خاکی است با کمترین رانش و بارندگی، مسیر تخریب می شود.
وی یکی دیگر از مشکلات برای احیا و بازسازی قنات ها را از بین رفتن شغل و نسل مقنی ها دانست و گفت: شغل مقنی گری و نسل مقنی در شهرستان کوهسرخ و استان خراسان رضوی در حال از بین رفتن است به خاطر این که با وجود سختی کار، حق و حقوق، بیمه و نظام صنفی ندارند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کوهسرخ گفت: اغلب قنات ها میراث ملی هستند و از سوی دیگر قناتها با وفاترین، ارزان ترین و مطمئنترین منابع آبی اند که ممکن است بر اثر خشکسالی چند صباحی کم آب شوند اما با بارندگی دوباره آبدار میشوند.
صفرنژاد افزود: قنات های شهرستان بردسکن با ۲ مشکل جدی مواجه هستند که یکی از این مشکلات بحث سیلاب هایی است که همه ساله در فروردین و اردیبهشت و بهمن و اسفند به دلیل بارندگی های رگباری شدید ایجاد و موجب تخریب شدید قنات ها می شود.
وی خشکسالی را دومین عامل تحت تاثیر قرار گرفتن قنات های کوهسرخ دانست و اضافه کرد: از بسیج سازندگی شهرستان که با اجرای طرح «آبخیز تا جالیز» در کنار جهادکشاورزی و کشاورزان نگاه ویژه ای به احیا و مرمت قنات ها و سایر طرحهای آب و خاک دارد تشکر می شود.
صفرنژاد با بیان این که ۹۵درصد معیشت مردم کوهسرخ وابسته به کشاورزی است گفت: از مسوولان استانی و شهرستانی می خواهم به تامین بودجه احیا و بازسازی قنات های شهرستان توجه ویژه ای کنند.
ریوش، مرکز شهرستان کوهسرخ با حدود ۲۹ هزار نفر جمعیت در ۲۲۲ کیلومتری جنوب غرب مشهد واقع است.
نظر شما