به گزارش روز شنبه خبرنگار ایرنا، دیپلماسی پارلمانی و لزوم ارتباط نزدیک میان مجالس ایران و پاکستان در راستای کمک به دولتها در یافتن راهکارهای جدید همکاری به ویژه آسیب شناسی در مسیر تجارت با تمرکز بر جایگاه استان های همجوار مرزی یک ظرفیت بالقوه به شمار میرود که منجر به تسریع همکاریهای مشترک دو کشور در سایر حوزهها می شود.
شناسایی مشکلات مردم و جامعه تجار از سوی نمایندگان آنان در پارلمان و همفکری با دولتهای خود برای رفع کاستیها و موانع می تواند در کنار رایزنیهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی زیر چتر دیپلماسی پارلمانی امکان پذیر باشد، موضوعی که تهران آن را با همسایه شرقی یعنی پاکستان دنبال کرده و مشتاق به پیشبرد این ابتکار است.
در همین راستا نشست صمیمانه و تخصصی با عنوان تسهیل و توسعه تجارت ایران و پاکستان با حضور گروهی از نمایندگان مجالس سنا و ملی پاکستان از حوزه ایالت بلوچستان به میزبانی سفارت جمهوری اسلامی ایران در اسلامآباد برگزار شد.
رضا امیری مقدم سفیر ایران در پاکستان میزبان گروه ۱۰ نفره از نمایندگان ایالت بلوچستان از جمله سیدال خان نایب رئیس مجلس سنا و خانم سناتور نسیمه احسان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و پاکستان در مجلس سنای این کشور بود که همگی آنان به نمایندگی از مردم حوزه انتخابیه خود در مناطق مختلف ایالت بلوچستان به ویژه شهرهای همجوار مرزی با استان سیستان و بلوچستان در مجالس سنا و ملی حضور دارند.
در این جلسه طیف گستردهای از روابط دوجانبه ایران و پاکستان، روابط مردمی، بهرهبرداری از فرصتهای تجاری و مراودات مرزی، حمایت از معیشت ساکنان این مناطق با توجه به پیوندهای خویشاوندی میان ساکنان دو استان مرزی، شناسایی عوامل کمک به توسعه همکاریهای همه جانبه و همچنین آسیب شناسی و کمک به مسئولان دولتی برای مانع برداری از مسیر توسعه همکاریها، حمل و نقل، رفت و آمدهای مردمی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
سفیر کشورمان به اطلاع نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان رساند که حجم تجارت دوجانبه نزدیک به سه میلیارد دلار رسیده است هرچند این میزان با توجه به آمار غیررسمی شاید بیشتر باشد. وی همفکری پارلمان و دولتها را برای توسعه روابط تجاری دو کشور مهم برشمرد.
وی فقدان خط هوایی مستقیم میان ایران و پاکستان به ویژه بین پایتختهای دو کشور را مغایر با روابط همسایگی و همچنین موجب ناخرسندی جامعه تجار هر دو کشور دانست و افزود: همسایگی بی نظیر ایران و پاکستان یک فرصت بسیار ایده آل مبنی بر هزینه کم در رفت و آمد، حمل و نقل نزدیک و آسان برای تجار و عوامل دخیل در همکاریهای کلان اقتصادی فراهم کرده است.
سفیر کشورمان اظهار داشت که ما قدردان اقدامات صادقانه دوستان پاکستانی در ارتباط با همکاریها با ایران هستیم هرچند برخی از موانع موجب دشواری برای فعالیتهای تجاری شده است. در این راستا رفت و آمد روان و سهل کامیون های ایرانی و یا تجارت ترانزیت بین ۲ کشور نیازمند توجه است لذا از نمایندگان مردم در مجالس پاکستان انتظار داریم تا برای کمک به حل این مسائل نقش آفرینی کنند.
امیری مقدم در پاسخ به سئوال نمایندگان در زمینه اجرای پروژه مشترک گازی، گفت که مردم و دولت پاکستان خواهان اجرای آن هستند اما ظاهرا دولتی که ادعای دوستی با پاکستان دارد مانع این کار است. قرارداد گازی میان ایران و پاکستان یک بار تمدید شده است و طبق متن آن، امکان تمدید آن وجود ندارد و بر اساس ساز و کار قرارداد در صورت اختلاف باید به داوری مراجعه شود.
وی افزود: بدیهی است که ارجاع به دیوان داوری گزینه مطلوب ایران نیست و بر این اساس دکتر سید عباس عراقچی رئیس دستگاه دیپلماسی ایران طی سفر رسمی خود به اسلامآباد با معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان در این زمینه گفتوگو کرد.
سناتور محمد اسحاق دار معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه پاکستان نیز در سفر اخیر خود به مشهد برای شرکت در جلسه وزرای خارجه عضو اکو، بار دیگر گفتوگویی با همتای ایرانی خود داشت.
سفرهای دوجانبه در دستور کار ایران و پاکستان
سفیر ایران با اشاره به سفر ماه گذشته دکتر عراقچی به اسلامآباد و سفر اخیر همتای پاکستانی وی به ایران، افزود: مذاکراتی میان وزیران خارجه دو کشور برای یافتن راهکاری درخصوص خط لوله گاز صورت گرفت و بنا داریم در جریان سفر آتی وزیر امور خارجه پاکستان به تهران این رایزنیها ادامه یابد.
مقرر شد در آینده نزدیک رئیس دستگاه دیپلماسی پاکستان در راس هیاتی از مسئولان و کارشناسان این کشور برای پیدا کردن راه حلی که دو کشو راضی باشند، به تهران سفر کنند.
امیری مقدم با اعلام آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای گشایش روزنههای جدید همکاری در حوزه حمل و نقل و توسعه تجارت گفت: آماده حضور در نشست آتی کمیسیون مشترک حمل و نقل در اسلامآباد هستیم و همزمان برای پیشبرد مذاکرات پیرامون تجارت آزاد نیز مسئولان سازمان توسعه تجارت ایران آمادگی سفر به پاکستان را دارند که پس از آن شاهد سفر رسمی وزیر بازرگانی پاکستان به تهران خواهیم بود.
قول نمایندگان ایالت بلوچستان برای برداشتن موانع از مسیر توسعه همکاریها با ایران
اعضای هیات پارلمانی مجالس سنا و ملی پاکستان نیز با قدردانی از حمایتهای همیشگی ایران از مردم و دولت پاکستان، تجاوزات رژیم صهیونیستی در منطقه را محکوم و بر اهمیت وحدت جهان اسلام برای شکست توطئه استکبار جهانی علیه انسجام و همکاری کشورهای اسلامی به ویژه روابط ایران و پاکستان تاکید کردند.
برخی از آنان پیشنهاد افزایش بازارچه های مرزی بین دو کشور و گشایش گذرگاه های جدید بین ایالت بلوچستان و دو منطقه همجوار آن در ایران در نقطه سرباز و سراوان را مطرح کردند.
نایب رئیس مجلس سنای پاکستان نیز قول مساعد برای پیگیری مسائل مطرح شده را داد و گفت: موضوع را با مراجع ذیربط د دولت اسلامآباد مطرح خواهد کرد.
وی افزود: سنای پاکستان آماده اعزام هیات به تهران در راستای پیشبرد دیپلماسی پارلمانی و کمک به توسعه همکاریهای همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران است.
سید احسان شاه نماینده مجلس ملی پاکستان ضمن اشاره به برخی پیچیدگی های اداری در خصوص حل مسائل تجاری و سازماندهی آن در مرزهای مشترک با ایران گفت: حل مسائل بلوچستان خواسته قلبی مردم و دولتهای آنان است و معتقدیم که دوستان قابل تغییر هستند اما همسایگان تغییر ناپذیرند.
برخی دیگر از قانونگذاران ایالت بلوچستان در این جلسه خواستار تشکیل کمیته های ویژه برای پیگیری مسائل تجاری و مرزی میان دو کشور، سازماندهی واردات فرآوردههای نفتی از ایران به پاکستان، اجرای طرحهای مشترک برای توسعه روابط فرهنگی و اجتماعی و جلسات مسئولان امنیتی برای مقابله با چالشهای مشترک شدند.
سناتور مولانا عبدالغور حیدری از حزب جمعیت علمای اسلام نیز با قدردانی از ابتکار سفارت ایران در برگزاری نشست همفکری با نمایندگان ایالت بلوچستان پاکستان گفت: تحریمها و توطئههای استکبار جهانی علیه ایران هیچ نتیجهای را برای آنان رقم نزد و ما امروز شاهد پیشرفت و قدرت ایران به برکت انقلاب اسلامی هستیم.
وی با ادای احترام به استقامت دولت و مردم ایران مقابل سلطه جویی قدرتهای بزرگ، این مقاومت را الگویی برای دیگر ملتهای مسلمان و کشورهای منطقه توصیف کرد.
سفیر ایران در پاکستان نیز در پایان این جلسه اظهار داشت: استفاده از ظرفیتهای حمل و نقل دو کشور به ویژه برقراری خط پروازی مستقیم میان تهران-اسلامآباد و همچنین اجرای توافق خواهرخواندگی بنادر چابهار و گوادر می تواند به رشد همکاریهای تجاری کمک شایانی کند.
نظر شما