به گزارش خبرنگار ایرنا، صنایع دستی از جمله صنایعی محسوب می شود که علاوه بر داشتن پشتوانه تاریخی و فرهنگی، نقشی موثر در اشتغالزایی، بهبود معیشت و درآمدزایی دارد و بهرهوری از این صنعت نیازمند تامین بازار فروش است، اما تامین بازار فروش هم به توجه به سلیقه و نیاز مخاطبان نیاز دارد.
اکنون هنرمندان صنایع دستی استان سمنان نوآوری و تولید متناسب با نیاز جامعه در زمینه صنایع دستی و خلق آثار هنری فاخر در سایه تلفیق تجربه و علم را سرلوحه کار خود قرار دادند و همکاری و همافزایی دانش آموختگان رشته های هنری با هنرمندان سنتی بهبود یافته است.
تولید صنایع دستی خلاقانه در تامین و تضمین بازار فروش موثر و برگزاری آیین رونمایی از این آثار نقشی مهم در ترغیب هنرمندان به تولید نوآورانه، الگوگیری و توجه مسوولان و مردم به دستسازهها دارد که این راهبرد همگام با تلاش برای کسب مهر اصالت ملی در سمنان پیگیری میشود.
رونمایی از چهار اثر صنایعدستی خلاقانه برای نخستین بار
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سمنان گفت: چهار اثر نوآورانه و خلاقانه هنرمندان صنایعدستی این استان برای اولین بار رونمایی شد.
سمانه سلطانیپور افزود: شکلاتخوری و قندان تمامچرم، تابلوی قلمزنی با عنوان قطعهای از بهشت، سرامیک سقاخانه حرم امام رضا(ع) و رومیزی شمارهدوزی با بهرهگیری از نقوش فرش سنگسری جزو چهار اثر نوآورانه و خلاقانه است.
وی بیان کرد: تابلوی قلمزنی با عنوان «قطعهای از بهشت» با نمایش صحن و سرای امام هشتم توسط خانم معصومه گرایلی و اثر سرامیک سقاخانه حرم امام رضا(ع) توسط گلناز سادات شاهورانی و به سفارش آستان قدس رضوی طراحی و تولیدشد.
وی اظهار کرد: رومیزی نقشدوزی و شمارهدوزی با طرح ترکیبی از نقشه طرح قفقاز بافتهشده در فرش سنگسر به طور خلاقانه با پارچه، دمسه، نخ ابریشم و گلابتون بهصورت اثر شمارهدوزی توسط آرزو فرجی طراحی و خلقشد.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سمنان بیان کرد: حسینی مبین نیز با تلفیق هنر چرم و طراحی سهبعدی، موفق به تولید شکلاتخوری و قندان سهبعدی از جنس چرم شد.
وی گفت: هدف از توسعه آثار خلاقانه و نوآورانه، معرفی آثار نو و هنرمندان خلاق، برندسازی آثار، نمایش آثار برای الگوگیری سایر هنرمندان و جلب توجه مردم و مسوولان به صنایعدستی و هنرهای سنتی است.
سلطانیپور افزود: از اینپس به طور ماهانه از محصولات نوآورانه و خلاقانه صنایعدستی استان سمنان با هدف ترغیب، تشویق معرفی هنرمندان رونمایی میشود.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سمنان، از تمام هنرمندان استان دعوت کرد آثار خلاقانه و بدیع خود را که تاکنون ارائه نشده است، از طریق ادارات شهرستانهای تابعه ارائه کنند تا پس از بررسی و داوری در رویداد رونمایی از آثار نوآورانه معرفی شود.
ثبت «خرسک» افتر سرخه
سرپرست نمایندگی اداره میراث فرهنگ،گردشگری و صنایع دستی سرخه از دریافت مهر اصالت ملی توسط سکینه حمیدی برای اثر «خرسک» روستای افتر خبر داد.
حسن عربی افزود: «خرسک» اثر راهیافته از این هنرمند توانمند و فعال روستای افتر شهرستان سرخه در هفتمین دوره مهر اصالت ملی صنایع دستی، موفق به کسب مهر اصالت ملی شد.
وی ادامه داد: خرسک زیراندازی است که از پشم گوسفندان بافته میشود و این زیرانداز از هفترنگ طبیعی تشکیل شده است.
وی بیان کرد: علت نامگذاری این قالی به نام خرسک، درشت بودن بافت فرش است که کرک آن به بلندی ۲ تا ۲ و نیم سانتیمتر میرسد و بعد از بافته شدن کوتاه و پرداخت نمیشود، که این امر موجب شده است تا این دستبافت همانند پوست خرس، ضخامت و حالت پشمالو پیدا کند و خرسک نامیده شود.
احیای هنرِ درحالفراموشیِ «خرسک»
عربی اضافه کرد: خرسک از جمله صنایع دستی ای است که با گذر زمان در حال فراموشی بود اما به همت زنان روستای افتر و حمایت های اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی سمنان، این هنر از نسلهای قدیم به نسل جدید آموزش داده شد.
سرپرست نمایندگی اداره میراث فرهنگ،گردشگری و صنایع دستی سرخه اضافه کرد: خرسکبافی بهعنوان صنایعدستی روستا افتر این شهرستان با شماره ۴۵۱۷ در فهرست آثار ملی ثبتشده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، بیش از چهار هزار هنرمند در ۵۲ رشته صنایع دستی استان سمنان فعالیت دارند. قدیمی ترین آثار صنایع دستی این استان از نوع سفال قدمتی ۶ هزار ساله دارد.
۳۰ فن و مهارت مربوط به صنایع دستی مناطق مختلف استان سمنان در قالب میراث ناملموس ثبت ملی است و شهر کلاتهخیج و مهدیشهر جزو خانواده شهرهای ملی صنایع دستی کشور هستند که اکنون کارگاههای فعال صنایع دستی در این مناطق موجب اشتغالزایی خوبی شد.
گلیچ روستای چاشم در شهرستان مهدیشهر، مهارت خرسک بافی روستای افتر در شهرستان سرخه، دستبافتههای سنتی امیریه در دامغان و سفالگری و قالیبافی در سمنان از جمله صنایع دستی استان سمنان و مفرش بافی در روستای پاده آرادان، قالی خودرنگ سنگسری در مهدیشهر، مهارت فن لاک تراشی در منطقه کالپوش میامی، دوخت کیسه مراد در شاهرود، از جمله میراث معنوی و ناملموس این استان در فهرست میراث ملی است.
نظر شما