به گزارش ایرنا، پوشش بیمهای در روستاها و مناطق عشایری گام بلندی برای بسط عدالت اجتماعی، کاهش نابرابری و تامین رفاه اجتماعی جامعه روستاییان و عشایر محسوب می شود و این مهم در تثبیت جمعیت روستایی تاثیر گذار است.
جامعه روستایی و عشایری که بهدلیل ماهیت اشتغال غیررسمی خود، یکی از آسیبپذیرترین گروههای اجتماعی در مواجه با تکانههای اقتصادی به شمار میروند در سالهای اخیر با بحران جدی در تامین معیشت و گذران زندگی روبهرو شده اند از همین رو دولت با اجرای طرح ملی بیمه اجتماعی خانوارهای محروم و کمتر برخوردار روستایی و عشایری تلاش می کند تا از این طریق هیچکس از چتر و پوشش نظام تامین اجتماعی دولت خارج نماند.
خراسان شمالی نیز بواسطه محرومیت تاریخی و نبود زیرساخت های لازم در سال های گذشته از کمبودهای بسیاری در روستاها رنج می برد که در چند سال اخیر بخشی از این کاستی ها برطرف شده و امید می رود در ادامه نیز شاهد رشد و توسعه پیش از پیش روستاها و رفع محرومیت از این مناطق باشیم.
«محمدرضا بیدی» مدیر صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسانشمالی در گفت و گویی با ایرنا به دستاوردهای صندوق و همچنین چالش های این حوزه می پردازد.
ایرنا: چه تعداد از جمعیت مشمول خراسان شمالی زیر پوشش بیمه اجتماعی قرار دارند؟
بیدی: ۱۸۹ هزار نفر از جمعیت این استان مشمول عضویت در صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسانشمالی هستند و از خدمات بیمه ای و حمایت های دولتی این صندوق بهره مند شوند.
تاکنون از این جمعیت ۸۶ هزار و ۲۲۷ نفر زیر پوشش این صندوق رفته اند و ضریب پوشش بیمه اجتماعی در استان خراسان شمالی ۴۵.۷۷ درصد است.
۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در روستاها سکونت دارند که علاوه بر این، بخش قابل توجهی از جمعیت این خطه در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر سکونت دارند که مشمولان این صندوق هستند.
همچنین بیش از ۳۰ هزار نفر از جمعیت استان خراسان شمالی در مناطق عشایری سکونت دارند و بخش قابل توجهی از جمعیت این خطه با وجود اینکه در شهرهای بزرگ این استان سکونت دارند اما شغلشان در ارتباط با روستا و جامعه عشایری است.
ایرنا: امسال چه تعداد از جمعیت مشمول زیر پوشش بیمه اجتماعی رفتند؟
بیدی: ۲ هزار و ۱۰۰ خانوار روستایی و عشایری استان در ۹ ماهه امسال زیر پوشش این صندوق رفتند.
همچنین در مدت مشابه پارسال ۲ هزار و ۵۴۳ نفر از مشمولان جامعه هدف، خود را بیمه کردند و علاوه بر این تعداد ۶ هزار و ۵۰۵ نفر از مادران دارای سه فرزند و بیشتر نیز در اجرای طرح رایگان زیر پوشش خدمات این صندوق قرار گرفتند.
اکنون شهرستان شیروان با ۵۹ درصد بیشترین درصد بیمه شدگان این صندوق را در استان دارد و شهرستان های بام و صفی آباد با ۵۶ درصد و اسفراین با ۵۲ درصد به ترتیب رتبه های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
ایرنا: وضعیت مستمری بگیران صندوق را تشریح کنید؟
بیدی: اکنون پنج هزار و ۲۲۷ خانوار استان به صورت ماهیانه از این صندوق مستمری دریافت می کنند که آنان در ماه اخیر ۹۷ میلیارد و ۹۳۰ میلیون ریال حقوق دریافت کردند.
تمامی این مستمربگیران در مجموع ۱۹۸ میلیارد و ۹۵۰ میلیون ریال بابت حق بیمه پرداخت کرده اند در حالی که تاکنون بیش از ۲ هزار و ۷۲۰ میلیارد ریال حقوق از سال ۸۴ تاکنون دریافت کرده اند.
ایرنا: مشکلات صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان خراسانشمالی را بیان کنید؟
بیدی: ذهنیت منفی جامعه هدف از نهادهای حمایتی از چالش های این صندوق به شمار می رود و از آنجایی که حقوق دریافتی مستمری بگیران این صندوق کمتر از حداقل قانون کار به شمار می رود، این موضوع بازخورد منفی در مناطق روستایی و عشایری استان داشته است.
نهادهای حمایتی سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در بدو تاسیس این صندوق در قالب تفاهمنامه های جداگانه، مددجویان خود را تحت پوشش خدمات صندوق قرار دادند و همزمان خدمات خود را به مددجویان مستمربگیر نیز قطع کردند که این امر موجب گلایهمندی آنان شده است.
حقوق دریافتی مستمری بگیران این صندوق کمتر از حداقل قانون کار است این موضوع بازخورد منفی در مناطق روستایی و عشایری استان داشته و باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
هرچند سازمان های حمایتی در چند سال اخیر در راستای توانمندی سازی مددجویان گام هایی مثبت برداشته اند و درحال افزایش سطوح درآمدی سایر مددجویان خود در صندوق نیز هستند ولیکن قطع حمایت های این سازمان ها از مستمربگیران صندوق، فرهنگ سازی بیمه اجتماعی در مناطق روستایی و عشایری را با مشکل روبرو کرده و بازخورد منفی داشته است.
اکنون بیش از یکهزار و ۲۰۰ نفر از مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و یکهزار و ۱۴۱ نفر از مددجویان سازمان بهزیستی تحت پوشش صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر خراسانشمالی قرار گرفته اند.
ایرنا: ریزش بیمه شده های صندوق در سال های اخیر چه میزان است؟
بیدی: ضریب پوشش کل بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر استان در حال حاضر ۴۵.۷۷ درصد و ضریب پوشش بیمه شده فعال صندوق نیز ۳۰.۷۲ درصد است.
این موضوع بیانگر این است که اکنون ارتباط بیمه ای حدود ۱۵ درصد از جامعه هدف صندوق در استان با وجود عضویت در صندوق، قطع است.
هرچند پرداخت هشت ماه حق بیمه توسط دولت، فرصتی مناسب برای مشمولان این صندوق بوده و بیمه شده در این صندوق تنها حق بیمه چهار ماه از سال را پرداخت می کند اما برخی از بیمه شدگان توانایی همین میزان پرداخت حق بیمه را نیز ندارند و به طور متوسط حدود ۳۰ درصد از بیمه شدگان بیمه خود را در موعد مقرر تمدید نکرده و متاسفانه درصورت بروز حادثه، بیماری منجر به از کارافتادگی یا فوت، طبق قوانین و مقررات به این افراد مستمری تعلق نخواهد گرفت.
این صندوق از روش های مختلف همچون تماس تلفنی مستقیم، ارسال پیامک، بیمه شدگان غیرفعال را از این شرایط آگاه می سازد.
حرف آخر
بیدی: لازم به ذکر است درصورت ایجاد وقفه در بیمه پردازی، بیمه شده باید سه برابر حق بیمه به ازای هر ماه وقفه پرداخت کند چرا که دولت تعهدی برای پرداخت ۷۰ درصدی وقفه ایجاد شده توسط بیمه شدگان را ندارد.
بیمه شدگان صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با پرداخت حداقل ۱۵ سال حق بیمه سالانه و به شرط داشتن حداقل ۶۵ سال سن از مستمری پیری برخوردار می شود، در صورت فوت به دلیل حادثه ناشی از کار، بدون احتساب سابقه بیمه پردازی و در غیر اینصورت با داشتن حداقل یکسال سابقه و ۹۰ روز ارتباط بیمه ای در سال آخر، افراد تحت تکفل مشمول مستمری می شوند.
خراسان شمالی دارای ۸۴۰ روستا است و حدود ۴۴ درصد از جمعیت یک میلیون نفری خراسان شمالی در روستاها ساکن هستند.
نظر شما