حضور یک گله گرگ در منطقه «ژرف» شهرستان زاوه خراسان‌رضوی ثبت شد+ فیلم

مشهد-ایرنا- رییس حفاظت محیط زیست شهرستان زاوه گفت: محیط بان منطقه شکار ممنوع «ژرف» این شهرستان به نام «امید ذولفقاری» موفق به ثبت حضوری یک گله از گونه ارزشمند گرگ در این محدوده شد.

محمد مظلوم پناه روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مشاهده این گونه گرگ دارای ارزش محیط زیستی از نظر ظرفیت ژنتیکی در این منطقه است.

وی بیان کرد: طول سر و بدن این گونه گرگ با نام علمی Canis lupus بین ۹۰ تا ۱۳۰ سانتی‌متر، طول دم ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر، ارتفاع بدن ۶۵ تا ۸۰ سانتی متر و وزن ۲۰ تا ۸۰ کیلوگرم است که این ویژگی ها آن را به عنوان بزرگترین سگ سانان وحشی ایران معرفی کرده است.

رییس محیط زیست شهرستان زاوه با بیان اینکه نر و ماده گرگ هم شکل هستند، ادامه داد: این گونه به دلیل داشتن سر بزرگ و عریض، چشمان مورب و گردن قطور که در راستای ستون مهره ها قرار دارد از سگ قابل تفکیک است، همچنین بر خلاف سگ های اهلی به طور معمول دم خود را بالا نمی آورد و پوزه بلند، قدرتمند و حس بویایی قوی دارد.

وی اظهار کرد: در این گونه سطح بدن پوشیده از کرک ضخیم در زیر و موهای بلندی در رو است که گرگ را قادر می سازد تا در سرمای ۴۰ درجه زیر صفر به فعالیت خود ادامه دهد.

مظلوم پناه با اشاره به اینکه رنگ بدن گرگ معمولا به رنگ خاکستری است ولی گاهی به رنگ سفید، نخودی، حنایی یا خاکستری تیره نیز دیده می شوند، افزود:موهای انتهای دم این گونه تیره رنگ است و رنگ توله هایش اغلب سیاه است که با بالا رفتن سن رنگ آن ها تغییر می کند.

وی بیان کرد: این گونه گرگ زندگی کاملا اجتماعی دارد و در گله های خانوادگی پنج تا هشت و گاهی تا ۱۰ تایی زندگی می کنند، اغلب شبگرد ولی در روز نیز قابل مشاهده هستند.

رییس محیط زیست شهرستان زاوه با بیان اینکه گرگ در اکثر زیستگاه های ایران از جنگل های انبوه تا مناطق بیابانی یافت می شود، گفت: با اینکه پراکندگی وسیعی در ایران دارد، اما به نسبت این گونه کمیاب است.

منطقه شکار ممنوع ژرف در قلب خراسان رضوی و در شرق شهرستان تربت حیدریه با شرایط جغرافیایی جلگه ای و کوهستانی، مکان مناسبی برای زیستگاههای حیوانات وحشی به شمار می رود و گونه های جانوری قوچ و میش وحشی در آن به وفور مشاهده می شود.

این زیستگاه ارزشمند ۵۸ هزار هکتاری که در حد فاصل سه شهرستان تربت حیدریه، زاوه و فریمان قرار گرفته است در صورت توجه مسوولان می‌تواند به عنوان یکی از ذخیره گاههای مهم گونه های جانوری در استان و کشور و مکانی برای گردشگران طبیعت محسوب شود.

استان خراسان رضوی با دارا بودن اقلیم های متفاوت و اکوسیستم های متنوع، از غنای گیاهی و جانوری بالایی برخوردار است و تاکنون نزدیک به ۴۸۵ گونه مهره‌دار در محدوده این استان شناسایی شده است و تمامی گونه‌های خانواده گربه سانان کشور در محدوده خراسان رضوی حضور دارند.

خراسان رضوی به ازای هر ۲۵ هزار هکتار یک محیط‌بان در اختیار دارد. این استان دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکار ممنوع است.

نزدیک به ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست می‌کنند. گونه‌های شاخص حیات وحش این استان شامل بز وحشی، قوچ، گوسفند وحشی، آهو، پلنگ، یوزپلنگ، گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری، هوبره و کبک است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha