به گزارش ایرنا، عواملی چون شکار غیرمجاز " خرس قهوه ای" و "پلنگ ایرانی" و طعمههای آن، تغذیه این حیوان از لاشههای مسموم، تلهگذاری و تصادفات جادهای از مهم ترین عامل کاهش جمعیت این گربهسان عنوان شده است.
برخی از کارشناسان محیط زیست بر این باورند که با توجه به در خطر انقراض قرار گرفتن خرس قهوه ای و پلنگ ایرانی، حفاظت از این گونه های ارزشمند بهویژه در محیط های خارج از مناطق حفاظت شده، که جمعیت طعمههای طبیعی آن به شدت کاهش یافته، نیازمند برنامه ریزی جدی کارشناسان و متولیان امر است.
آموزش و آشنایی ساکنان و روستاییان مناطق و روستاهای حاشیه و نزدیک مناطق تحت حفاظت،آگاهی بخشی، بیان ارزشمندی این گونه، آموزش نحوه مواجهه با آن و ضرورت آسیب نرساندن به آن در هر شرایطی، نیازی است که متولیان امر باید به آن توجه کنند.
" خرس قهوه ای" و "پلنگ ایرانی" در گچساران فقط محدود به مناطق حفاظت شده نیست و بنا به گفته کارشناسان محیط زیست شهرستان این جانوران در اکثر نقاط جنگلی و کوهستانی زندگی می کنند.
خرسهای قهوهای را حیوان همه چیز خوار مینامند و غذای آنها شامل طیف وسیعی از گیاهان و حیوانات است که به وفور در ارتفاعات به چشم میخورد و محل حضور و زندگی آنها در مناطق جنگلی بالادست و کوهستانی است.
گونه های حیات وحش در خطر انقراض در گچساران
رییس اداره حفاظت محیط زیست گچساران گفت: ۲ گونه "پلنگ ایرانی" و "خرس قهوه ای" از جانوری مناطق حفاظت شده این شهرستان در خطر انقراض قرار دارد.
محمد امین حسینی افزود: "پلنگ ایرانی" و "خرس قهوه ای" از گونه های نادر جانوری پستانداران حیات وحش این شهرستان می باشد که نسل آنها در حال انقراض است.
وی با بیان اینکه جمعیت مشاهده شده پلنگ ایرانی در مناطق حفاظت شده کوه"خامی" و کوه"دیل" تعداد معدودی است اظهار کرد: یکی از راهکارهای افزایش جمعیت این جانواران کمیاب برقراری
امنیت در مناطق حفاظت شده و جلوگیری از شکار و آسیب رساندن به این گونه جانوری است.
حسینی تاکید کرد: اطلاع رسانی به مردم برای شناخت بیشتر این گونه ی کمیاب جانوری و حفاظت از آن همواره مورد توجه این اداره متولی بوده است.
وی تصریح کرد. رسانه های ارتباط جمعی گچساران نقش مهمی در فرهنگ سازی برای حفاظت از حیات وحش و زیستگاه های حفاظت شده این شهرستان دارند.
رییس اداره حفاظت محیط زیست گچساران گفت: جریمه شکار هر قلاده پلنگ چهار میلیارد و ۷۳۰ میلیون ریال و شکار هر قلاده خرس قهوه ای دو میلیارد۹۷۰ میلیون ریال است.
گچساران میزبان بیش از چهار گونه گربهسان موجود در ایران
رییس حفاظت محیط زیست گچساران تصریح کرد: هم اکنون کوه"خامی" با مساحتی افزون بر ۲۶ هزار هکتار، کوه "سرخ" با ۱۷ هزار هکتار و کوه "دیل" با ۱۰ هزار هکتار مساحت جزء مناطق حفاظت شده شهرستان گچساران محسوب می شود.
حسینی ابراز کرد: گونههای شاخص حیات وحش این شهرستان شامل کل و بز ، قوچ و میش ، خرس و پلنگ،گرگ، کفتار و انواع پرندگان از قبیل پرندگان شکاری عقاب و شاهین ، تیهو، کبک و کبوتر جنگلی و چاهی است.
وی افزود: این چهار گونه شامل پلنگ، کاراکال، گربه جنگلی و گربه وحشی در مناطق حفاظت شده شهرستان گچساران مشاهده شده است است.
برداشت بی رویه از جنگل یکی از عوامل مهم انقراض خرس قهوه ای است
به گفته کارشناس محیط زیست خرس قهوه ای بزرگترین گوشتخوار خشکی می باشد و از حشرات، پستانداران بزرگ وکوچک تغذیه می کنند و خوردن علف و تمشک جزء رژیم غذایی خرس قهوه ای است.
صدیف مقدم ابراز کرد: خرس قهوه ای گونه ای از خرس های درشت اندام در میان پستانداران است و در تمام ساعت شبانه روز غذا می خورد و برای چهار تا هفت ماه ذخیره می کنند.
یکی دیگر از کارشناس محیط زیست تصریح کرد: برداشت بی رویه از میوه های جنگلی به ویژه زالزالک در جنگل های شهرستان موجب شده تا خرس ها با کمبود غذا مواجه شوند.
ولی رمضانی اظهار کرد: خرس قهوه ای از گونه های همه چیز خوار است و به علت همین کمبودها گاهی به دام ها هم حمله می کند.
وی تاکید کرد: خرس قهوه ای در اواخر پاییز و نزدیکی خواب غذای زیادی می خورد تا کالری در بدنش برای خواب زمستانی ذخیره شود.
نظر شما