گام‌های رو به جلوی تهران-دوشنبه در مسیر تعمیق همکاری‌ها

تهران- ایرنا- سفر دکتر مسعود پزشکیان رییس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان درحالی انجام می‌شود که ایران گام بلندی را برای تقویت روابط دوجانبه و منطقه‌ای برداشته چرا که جایگاه منطقه آسیای مرکزی از نظر کشورهای جهان در حال افزایش است.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، رئیس‌جمهور و هیات همراه به منظور انجام سفری سه روزه و دو مرحله‌ای ظهرامروز چهارشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۳ عازم تاجیکستان شد و سپس به مسکو پایتخت روسیه می‌رود؛ پزشکیان در این سفرها علاوه بر امضای تفاهمنامه و موافقت‌نامه‌های متعدد، با فعالان اقتصادی و تجار ۲ کشور نیز دیدار و گفت‌وگوهایی خواهد داشت.

رئیس‌جمهور در دوشنبه پایتخت تاجیکستان با رئیس جمهور، رئیس مجلس و نخست وزیر این کشور به صورت جداگانه دیدار و گفت‌وگو خواهد کرد تا روابط رو به پیشرفت دو جانبه را با شدت بیشتری پیگیری کند. سفر پزشکیان به تاجیکستان در صورتی است که وی در مهر ماه در نشانه‌ای از عزم ایران برای پیگیری تقویت روابط با آسیای میانه به کشور ترکمنستان سفر کرده بود.

پس از روی کار آمدن پزشکیان، امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان در پیام تبریک پیروزی او در انتخابات از وی برای سفر به دوشنبه دعوت کرده و همچنین در مراسم تحلیف او در تهران شرکت کرده بود. درحالیکه پیش از این سفر نیز دو طرف یکدیگر را امسال در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک ملاقات کرده بودند.

رئیس جمهور پیش از ترک تهران به مقصد دوشنبه، اعلام کرد: در سفر به کشور همسایه تاجیکستان که زبان و تاریخ مشترک داریم، اسناد مشترک همکاری در زمینه آب، کشاورزی، علمی، فرهنگی، صنعت، تجارت، حمل و نقل و معدن به امضا خواهد رسید و تلاش می‌کنیم که ارتباطات خود با این کشور را عمیق‌تر کنیم.

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در گفت وگو با رسانه‌ها گفت که در جریان سفر رئیس جمهور به تاجیکستان، حدود ۲۰ قرارداد همکاری بین دو کشور امضا خواهد شد. عراقچی تصریح کرد: تفاهم نامه‌های همکاری در زمینه‌های مختلفی از جمله تجارت، سرمایه گذاری، صنایع آب و برق، خدمات فنی مهندسی، حمل و نقل، گردشگری، پژوهش های دانشگاهی و غیره را شامل می شود. بحث در مورد این توافقات در طول چندین سال انجام شده است.

وزیر خارجه ایران همچنین اشاره کرد که رایزنی‌های منطقه‌ای بین ایران و تاجیکستان وجود دارد. منطقه اوراسیا از اهمیت بالایی برخوردار است و همکاری اقتصادی با کشورهای آسیای مرکزی همچنان در کانون توجه ایران است.

دو کشور دوست در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای بویژه سازمان ملل متحد و آژانس‌های مرتبط با آن، سازمان همکاری شانگهای، سازمان همکاری اقتصادی، سازمان همکاری اسلامی و سایر ساختارهای منطقه‌ای و بین‌المللی همکاری‌های گسترده‌ای دارند و به منافع ملی یکدیگر احترام می‌گذارند.

خبرگزاری خاور با ترسیم نموداری نشان داد که گردش تجاری بین تاجیکستان و ایران سال به سال در حال افزایش است و بیشترین سهم از تجارت خارجی این کشور آسیای میانه را به خود اختصاص می‌دهد. به عنوان مثال، اگر در سال ۲۰۲۰ گردش کالاها و محصولات بین کشورها به ۵۷.۷ میلیون دلار رسید، این شاخص در سال ۲۰۲۳ به میزان ۱۹۶.۹ میلیون دلار یا ۴.۴ برابر افزایش یافته است.

طبق گزارش این رسانه، علاوه بر این، گردش تجاری بین کشورها طی ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ افزایش یافته که به جهت گیری جدید همکاری‌ها کمک کرده است.

بر اساس گزارش سازمان آماری تاجیکستان، حجم مبادلات تجاری بین این کشور و ایران در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۴ به ۳۳۶.۸ میلیون دلار رسیده است که نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳، ۱۲۰.۱ میلیون دلار یا ۵۵ درصد افزایش داشته است. در این مدت، واردات ایران ۱۰۴.۱ میلیون دلار و صادرات ۲۳۲.۱ میلیون دلار بوده است.

رسانه دولتی تاجیکستان تاکید کرد: ما اطمینان داریم که سفر دولتی رئیس جمهوری اسلامی ایران به تاجیکستان که در چارچوب آن امضای چندین سند و موافقت نامه همکاری پیش بینی می‌شود، به گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری بین دو کشور کمک خواهد کرد.

طرفین منابع و فرصت‌های فراوانی برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری خود دارند و در صورت استفاده گسترده از این فرصت‌ها می‌توان روابط دو کشور را بیش از پیش تقویت کرد و گسترش داد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha