ابراهیم رضایی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره سفر رئیسجمهور به روسیه، گفت: سفر رئیسجمهور به روسیه اهمیت بالایی دارد چراکه روسیه همسایه جمهوری اسلامی و عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد است و ایران در دهه ۹۰ تجربه موفقی با روسها در مبارزه با تروریسم داشته است.
وی افزود: تهران برای مسکو جایگاه ویژه و ارزندهای دارد و همچنین مسکو برای جمهوری اسلامی خاص و مهم است. از همین رو سفر رئیسجمهور در این مقطع به روسیه جزو تصمیمات درست دولتِ چهاردهم و آقای پزشکیان است و در سیاست خارجی جمهوری اسلامی همیشه کشورهای همسایه در اولویت بودهاند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: روسیه پهناورترین کشور دنیا است و با برخورداری از ۱۴۰ میلیون نفر جمعیت و قرار گرفتن در ۱۰ اقتصاد برتر دنیا، ظرفیت بسیار زیادی برای افزایش مبادلات تجاری، اقتصادی، بازرگانی و سایر حوزهها با جمهوری اسلامی ایران دارد.
رضایی با اشاره به موافقتنامه مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه که قرار است در سفر رئیسجمهور به مسکو به امضای طرفین برسد، یادآور شد: این موافقتنامه از چند سال گذشته در دست تدوین و بررسی مسئولان دو کشور بود و تابستان امسال مراحل نهایی خود را طی کرد. همچنین این موافقتنامه از ۴۷ ماده تشکیل شده و در حوزوههای مختلفی از جمله امنیت، بهداشت، انرژی، تجارت، کشاورزی، حمل و نقل و ترانزیت، انرژی هستهای، همکاریهای نفتی و گازی و صنعت را در برمیگیرد.
وی با بیان اینکه پیش از این جمهوری اسلامی با کشور روسیه موافقتنامههایی در زمینههای مختلف داشته است، گفت: موافقتنامه جامع راهبردی میان دو کشور بهروز شده موافقتنامههای قبلی است و به صورت جامع و گستردهتر موضوعات گفته شده را پوشش میدهد، البته مهمترین نکته این موافقتنامه احترام متقابل به تمامیت ارضی دو کشور محسوب میشود.
رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و روسیه اضافه کرد: حجم مبادلات بین ایران و روسیه در حدود ۵ میلیارد دلار است که این عدد برای دو کشور راضی کننده نیست و قطعا با سفر رئیسجمهور به روسیه این عدد قابلیت افزایش مبادلات تا میزان ۵۰ میلیارد دلار را دارد.
رضایی با بیان اینکه روسیه میتواند مقصد مهم و اصلی برای صادرات محصولات کشور در حوزههای صنعتی، کشاورزی، پلیمری، ساختمانی و سایر حوزهها محسوب شود، تصریح کرد: در مقابل جمهوری اسلامی میتواند بخش قابل توجهی از نیازهای کشور در حوزه غلات و سایر محصولات را از روسیه وارد و تأمین کند.
وی با اشاره به پروژههای مشترک مهم بین ایران و روسیه، بیان کرد: توسعه کریدور شمال به جنوب، همکاریهای زمینی بین دو کشور و کریدور ریلی بین ایران و روسیه از جمله پروژههایی است که میتواند به ارتقای روابط دو کشور منجر شود. همچنین پروژههایی نظیر تکمیل فاز دو و سه نیروگاه اتمی بوشهر توسط روسیه نشانگر همکاریهای ارزشمند تهران - مسکو و تحکیم کننده روابط دو کشور محسوب میشود.
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی، تحقق تفاهمنامههای گازی بین دو کشور را از دیگر مسائل مهم در این سفر دانست و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی میتواند نیازهای فناوری خود را در حوزه نفت و گاز با بهره بردن از ارتقای روابط با روسها تأمین کند و امیدوارم در سفر آقای پزشکیان به روسیه این مسائل محقق شود.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهور و هیأت همراه به منظور انجام سفری سه روزه و دو مرحلهای ظهر چهارشنبه به تاجیکستان رفت و سپس روز جمعه به مسکو پایتخت مسکو میرود؛ پزشکیان در این سفرها علاوه بر امضای تفاهمنامه و موافقتنامههای متعدد، با فعالان اقتصادی و تجار ۲ کشور نیز دیدار و گفتوگوهایی خواهد داشت.
رئیسجمهور در دوشنبه پایتخت تاجیکستان با رئیسجمهور، رئیس مجلس و نخست وزیر این کشور به صورت جداگانه دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
وی در ادامه به مسکو سفر میکند و علاوه بر ملاقاتهای جداگانه با رئیس جمهور و نخست وزیر این کشور در جمع تجار و صنعتگران روسی نیز حضور یافته و با آنان گفتوگو میکند.
امضای موافقتنامه جامع همکاری های بلند مدت میان ایران و روسیه را می توان مهمترین برنامه و دستاورد سفر رئیس جمهور به روسیه عنوان کرد.
نظر شما