کشاورزان چهارمحال و بختیاری چگونه گل کاشتند

شهرکرد – ایرنا – سهم چهارمحال و بختیاری امسال از سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان کشاورزی سه نفر در بخش‌های مختلف منابع طبیعی و آبخیزداری، زراعت و صنعت مرغداری بود که نشان می دهد توجه به بهره‌وری و استفاده حفظ و حراست از منابع طبیعی و آب و خاک از اهمیت بالایی برخوردار است.

به گزارش ایرنا، سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان کشاورزی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی با حضور مسعود پزشکیان رییس‌جمهور و وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد و از بین ۶۴ هزار تولیدکننده موفق در کشور ۱۴۶ کشاورز پیشرو، نمونه و اثرگذار بخش‌های مختلف کشاورزی سراسر کشور تجلیل شد.

مهمترین شاخص برترین‌های بخش کشاورزی امسال خلاقیت، مقدم بودن در دانش‌بنیان کردن تولید، همکاری موثر و مناسب با شرکت‌های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی بود.

در شرایط کنونی که بخش کشاورزی با پدیده خشکسالی روبرو است کشاورزی سنتی پاسخ‌گو نیست و برای بهره‌وری بالاتر راهی به جز استفاده از توان دانش بنیان‌ها در این بخش وجود ندارد.

کشاورزی چهارمحال و بختیاری چگونه گل کاشتند

به گفته رییس جمهور ؛ باید کاری کرد که این آب و خاک برای همیشه برای ایران بماند و بتواند جاری و ساری باشد و اگر تعادل بین منابع و مصارف رعایت نشود فردا باید این سرزمین را رها کرد و رفت راهی به جز استفاده بهینه از منابع موجود و روی آوردن به دانش بنیان‌ها وجود ندارد.

در ادامه این نوشتار با نحوه فعالیت برترین‌های بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری و نیازمندی‌های آنان بیشتر آشنا می‌شوید.

بیشتربخوانید:

کشاورزان، سرمایه‌های بزرگ کشور/ کاری کنیم این آب و خاک برای ایران‌ ما بماند

سخنان رئیس جمهور در همایش تجلیل از برگزیدگان بخش کشاورزی

۱۴۶ کشاورز نمونه و پیشرو ایران معرفی شدند

جنگل‌داری مشارکتی و حفاظتی اصلی که باید تقویت شود

علیداد خداوردی حسنوند از روستای تَبَرَک سفلی بخش بازفت شهرستان کوهرنگ چهارمحال و بختیاری یکی از نمونه‌های ملی سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان کشاورزی در بخش جنگل و مرتع است.

خداوردی حسنوند توانسته با اجرای طرح جنگل‌داری مشارکتی به عنوان محافظ جنگل و مرتع در سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان بخش کشاورزی انتخاب شود.

این فعال منابع طبیعی در روستای تبرک سفلی بخش بازفت توانسته طرح جنگل‌کاری مشارکتی، حفظ، احیا و بهره‌برداری از عرصه طبیعی را در سطح ۴۰۰ هکتار از عرصه ملی و منابع طبیعی اجرا کند.

خداوردی حسنوند به خبرنگار ایرنا می‌گوید: با کار، تلاش و بهره‌گیری از آموزش‌های لازم ۴۰۰هکتار ازعرصه‌های ملی مراتع تبرک سفلی بخش بازفت که درختان و گیاهان آن به کلی از بین رفته بود را بازسازی، احیا و حفاظت کند.

کشاورزی چهارمحال و بختیاری چگونه گل کاشتند

او با لهجه شیرین محلی خود توضیح می‌دهد: در منطقه‌ای که پوشش گیاهی و درختان آن به کلی از بین رفته (کَچَل) بود امروز پاجوش بلوط در آن به حدود سه متر رسیده است.

به گفته خداوردی، در کنار کاشت درختان بلوط در این منطقه اقدام به کاشت بیش از ۹هزار اصله درخت کیکُم، داغداغان، انجیر، زرشک و بادام کوهی کرده است و امروز به گفته کارشناسان به دلیل انبوه پوشش گیاهی فرسایش در این منطقه به حد بسیار ناچیزی رسیده است.

او ادامه می‌دهد: امروز این ۴۰۰ هکتار از عرصه منابع طبیعی روستای تبرک سفلی علاوه بر اینکه به یک جنگل تبدیل شده به محلی امن برای جانداران نیز تبدیل شده وهمین امربه تقویت پوشش گیاهی این منطقه کمک کند.

این فعال بخش منابع طبیعی روستای تبرک سفلی بخش بازفت که توانسته برای ۳۰ سال اشتغال ایجاد کند ۱۵ سال است که به عنوان محافظ اختیاری منابع طبیعی فعالیت دارد و در برابر مقابله با آتش سوزی در جنگل‌ها در ۱۰۰ هکتار عرصه جنگلی آتش بُر احداث کرده است.

او برگزاری کلاس‌های آموزشی را بهترین ابزار برای ترغیب فعالان عرصه‌های مرتعی برای توجه به اصل حفاظت دانست.

خداوردی از همه دوست‌داران طبیعت دعوت کرد برای بازدید از منطقه روستای تبرک سفلی به این منطقه سفر کنند و از نزدیک ببینند که می‌شود با تلاش و فراگیری آموزش‌ها می‌توان عرصه‌های طبیعی را احیا کرد.

بذرهای اصلاح شده موثر در افزایش تولید

ابراهیم آخوندی یکی دیگر از برگزیدگان چهارمحال و بختیاری در سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان بخش کشاورزی کشور در بخش تولید جو آبی است.

این کشاورز برتر چهارمحال و بختیاری توانسته با استفاده از ارقام اصلاح شده و پرمحصول، سیستم آبیاری بارانی و سامانه‌های نوین آبیاری و همچنین مکانیزاسیون میزان تولید در استان را به ۱۱ تن در هکتار افزایش دهد.

ابراهیم آخوندی در زمان حاضر زمینه اشتغال پنج نفر را در مزرعه خود فراهم کرده است و با اداره ترویج و آموزش کشاورزی چهارمحال وبختیاری همکاری لازم را دارد و در دوره‌های آموزشی به صورت منظم شرکت می‌کند.

آخوندی به خبرنگار ایرنا می‌گوید: استفاده از ارقام اصلاح شده و پرمحصول از جمله بذر جو واکسیما ویژه مناطق سردسیر، کشت مکانیزه و جای‌گذاری کودها در زیر بذر، استفاده موثر از کودهای پایه، استفاده از ریزمغذی‌ها، استفاده از اسیدهای آمینه، مبارزه با علف‌های هرز، آفت‌ها، بیماری‌ها، راهنمایی و استفاده از توان کارشناسان جهاد کشاورزی را از عوامل مهم و موثر در ارتقای عملکرد محصول عنوان می‌کند.

او ادامه می‌دهد: در کنار عوامل یاد شده استفاده از سامانه‌های نوین آبیاری از جمله سیستم آبیاری بارانی در مزرعه و همچنین مکانیزاسیون موجب شد تا تولید جو آبی به میزان ۱۱ تن در هکتار برسد.

آخوندی یادآورمی‌شود: براساس میزان تولید محصول در هر هکتار توانست هزار و ۳۰۰ تن محصول جو آبی از ۱۲۰ هکتارسطح زیر کشت برداشت کند.

او با انتقاد از بذرهای موجود در استان می‌گوید: نبود بذر با کیفیت و مناسب برای کشت از مهمترین مشکلات کشاورزان چهارمحال وبختیاری است که انتظار می‌رود مسوولان استان در چرخه تولید بذر مناسب و باکیفیت تامین و در اختیار کشاورز قرار دهند.

این کشاورز نمونه ملی در چهارمحال وبختیاری اضافه همچنین به قطعی برق این روزها که کشاورزی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد اشاره می‌کند و می‌گوید: در زمان حاضر به دلیل برخی ناترازی‌های انرژی یک در میان و سرجمع ۲۴ ساعت در هفته برق بخش کشاورزی قطع می‌شود که اگر این مساله وجود نداشت به طور حتم عملکرد بهتری در این بخش به ثبت می‌رسید.

نیاز بخش کشاورزی به حمایت کامل

به گفته این کشاورز نمونه چهارمحال و بختیاری با تقدیر از حمایت‌های صورت گرفته از سوی دولت اما معتقد است که این حمایت‌ها باید به صورت کامل‌تری باشد.

او توضیح می‌دهد: امروز یک کشاورز برای اینکه نتیجه بهتری از کار و تلاش خود کسب کند به حمایت در بخش مکانیزاسیون، تامین کود و سایر بخش‌ها نیاز دارد.

کشاورزی چهارمحال و بختیاری چگونه گل کاشتند

استفاده از دانش روز از عوامل ارتقای تولید

جهانگیز چیره یکی دیگر از برترین‌های بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در سی و هشتمین دوره شناسایی، انتخاب و معرفی برگزیدگان بخش کشاورزی کشور به شمار می‌رود که در بخش تولید مرغ گوشتی فعالیت دارد.

جهانگیر چیره در زمینه پرورش‌ مرغ گوشتی در شهرکرد ۲۷سال سابقه فعالیت دارد.

چیره فعالیت خود در بخش تولید مرغ گوشتی را از یک واحد ۱۰ هزار قطعه‌ای آغاز و اکنون این واحد به یک واحد ۲۲۰ هزار قطعه‌ای جوجه ریزی در هر دوره تبدیل شده و توانسته زمینه اشتغال ۲۲ نفر را به صورت مستقیم و ۳۵ نفر را به صورت غیرمستقیم فراهم کند.

این مرغدار گوشتی توانسته با استفاده از نوآوری در زمینه استفاده از پروبیوتیک‌ها تولیدی شرکت دانش بنیان شهرکرد در زمینه تولید گوشت براساس پروتکل‌های بهداشتی اقدام کند و۴۰ کیلوگرم تولید در هر مترمربع داشته باشد.

چیره استفاده از فناوری‌های روز، رعایت اصول و ضوابط مدیریتی، بهداشتی و دانش روز در صنعت مرغداری را از عوامل موفقیت خود عنوان می‌کند.

این مرغداربه خبرنگار ایرنا می‌گوید: در واحد تولیدی خود دان‌خوری تمام اتوماتیک و سیستم آب‌خوری آن به صورت نیپل نصب شده و دان به صورت پیلت و کرامیل از کارخانه‌های خوراک دام تهیه می‌کند و به این صورت توانسته ۴۰ کیلوگرم تولید در هرمترمربع داشته باشد.

او ادامه می‌دهد: این واحد مرغ گوشتی درسال پنج مرتبه جوجه‌ریزی دارد و میانگین تلفات آن به دلیل استفاده از تکنولوژی روز به کمتر از چهار درصد در دوره می‌رسد.

به گفته چیره، میانگین سن کشتار در دوره‌های پرورش مرغ ۴۵ الی ۴۸ روز است و میانگین وزن زنده مرغ هنگام کشتار در دوره‌های پرورش در طول سال ۲کیلو و ۶۰۰ گرم است.

تامین جوجه یک روزه؛ مشکلی که باید حل شود

اما این مرغدار تامین جوجه یک روزه را از مهمترین مشکلات مرغداران گوشتی عنوان می‌کند و می‌گوید: رایزنی‌های زیادی برای حل این مشکل انجام شده اما هنوز عملی نشده است.

به گفته چیره قرار است برای تامین جوجه یک روزه قیمت مصوبی تعیین شود اما این اقدام عملی نشده و تاکنون جوجه یک روزه با قیمت مصوب به دست مرغداران گوشتی نرسیده است.

او یادآور می‌شود: هرچند قرار است که جوجه یک روزه از طریق سامانه بازارگاه جوجه یک روزه براساس قیمت مصوب ارائه شود و همچنین بتوانیم مرغ را با قیمت مصوب فروخته شود تا سود معقولی به جیب تولید کننده برسد اما امروز این مساله رعایت نمی‌شود و فعالان این بخش مجبورهستند جوجه یک روزه را به هر قیمتی و بنا به میل دلالان تامین کنند.

چیره پاسخ‌گو نبودن به صورت کامل شرکت پشتیبانی امور دام در زمان وجود تولید مازاد مرغ را از دیگر مشکلات تولید کنندگان عنوان می‌کند و می‌گوید: زمانی که تولید کننده مرغ مازاد دارد ارگان ذیربط ( شرکت پشتیبانی امور دام) سازوکار لازم و کافی ندارد که بتواند کل تولید مازاد را در آن برهه زمانی جمع‌آوری کند.

او با تقدیر از مسوولان ملی و استانی در تامین نهاده‌ها اضافه می‌کند: براساس این ادعای تولید کنندگان بخش دارو در صنعت مرغداری که دارو و ریزمغذی‌ها از چرخه ارز ترجیحی خارج شده‌ است و این امر هزینه تولید را برای تولید کننده و همچنین برای مصرف کننده افزایش می‌دهد.

به گزارش ایرنا، نقش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در جی. دی. پی. (GDP) کشور ۱.۷ درصد و مشارکت اقتصادی این استان در حوزه اقتصادی ۱۶.۱ درصد است.

چهارمحال و بختیاری با بیش از ۵۰۰ میلی‌متر بارندگی دارای ۶ اقلیم مختلف با تنوع گیاهی بالا است.

۴۳ درصد اقتصاد چهارمحال و بختیاری مربوط به بخش کشاورزی و یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال استان به بخش کشاورزی وابسته است.

۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد زمین‌های چهارمحال و بختیاری زیرکشت محصولات مختلف است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha