به گزارش ایرنا، جمع آوری ضایعات، وسایل کهنه و فرسوده منازل، واحدهای تجاری و صنعتی استان های شمالی کشور شغل اصلی شمار زیادی از شهروندان جویباری است که باوجود فراهم نبودن زیرساخت های لازم برای ساکنان این شهر مشکل آفرین شده اما تداوم آن برای اقتصاد ملی سودمند است.
این افراد در حالی با فعالیت در این حرفه در به چرخش درآوردن چرخ اقتصاد خانواده و کشور عمل می کنند که نبود مکانی متمرکز برای تجمیع این ضایعات به عنوان اصلی ترین زیرساخت لازم برای فعالیت این افراد، به دغدغه و چالش زیست محیطی، بهداشتی و اجتماعی برای شهروندان و مسوولان شهرستان جویبار و استان مازندران تبدیل شده است.
در جای جای این شهر اعم از حیاط، جلوی درب منازل، مغازه های حاشیه و حتی درون بافت شهر، وسایل مستهلک و ضایعات جمع آوری شده دیده می شود که خریداران ضایعات از شهرهای مختلف استان های گلستان، مازندران و حتی گیلان و سمنان خریداری می شوند. این ضایعات پس از انتقال به جویبار تفکیک شده و برای فرآیند بازیافت به واحدهای صنعتی فروخته می شوند.
خرید ضایعات با امکانات حداقلی شخصی فعالان این عرصه از طریق خودرو، موتور و گاری دستی انجام می شود و این افراد با حضور در معابر و درب منازل خانوارها نسبت به خرید وسایل مستهلک همچون یخچال، تلویزیون، آبگرمکن، آهن و شیرآلات و وسایل خرد دیگر اقدام می کنند.
بر اساس آمار موجود روزانه به طور متوسط در شرایط عادی چهار هزار تن زباله در مازندران تولید می شود که در فصول ورود بیشتر مسافران این میزان تولید به ۲ برابر افزایش می یابد.
به گفته کارشناسان از این زباله ها گازهای مختلف تخریب کننده محیط زیست متصاعد و شیرابه سمی تولید می شود که این مساله از عوامل خسارت باری است که می تواند شمال کشور را از جنگل تهی کند.
نکته مهم دیگر این که در مازندران به دلیل حاصلخیزی زمین برای کشاورزی و نیز بالابودن سطح آب زیر زمینی وجود دارد، زمین کافی برای دفن زباله موجود نیست که با این توصیف نیز مراکز دفن زباله های شهری استان در مناطق جنگلی، زراعی و حاشیه رودخانه ها قرار داشته که ظرفیت آن ها برای دفن زباله اشباع شده است.
مازندران از جمله استان های گردشگرپذیر کشور است که هر ساله به خاطر جاذبه های کم نظیر طبیعی و تاریخی میزبان میلیون ها مسافر و گردشگر داخلی و خارجی است و سال به سال برای جمعیت مسافران این خطه افزوده می شود و مهمتر این که در یک دهه اخیر نیز بسیاری از این مسافران که از اغلبشان اهالی پایتخت هستند در این خطه سرسبز سکونت دایمی یافتند و از خدمات و امکانات بومی هر منطقه بهره مند می شوند.
اجرای طرح کلان "تفکیک پسماند در مازندران" به عنوان مسیر مدیریت درست پسماند از راه الگوی موفق تفکیک زباله از مبدأ و بازیافت به شمار می رود. موضوعی که مشاور استاندار و مدیرکل دفتر اقتصادی استانداری مازندران اجرای آن را ضروری دانست.
در همین راستا پیرو تأکید استاندار مازندران و تجربه های موفق سایر استانها در مدیریت پسماند با تفکیک و بازیافت، همه دستگاههای مرتبط در شهرستانهای استان شهرها اعم از شهرداری، سازمان مدیریت پسماند، اداره حفاظت محیط زیست و سایر نهادها باید به دنبال اجرای شیوههای نوین مدیریت پسماند مبنی بر بهرهوری و مدیریت منابع باشند تا این استان از محاصره زباله خارج شود.
اما جویبار بیش از این مصوبات و تصمیم گیری ها توانسته است با ورود به حرفه بازیافت زباله، مراحل تفکیک زباله را از مبدا یعنی از درب منازل شهروندان اجرا کند و به الگویی موفق در مازندران و کشور در این زمینه مبدل شود.
مدیر کل امور روستایی و شوراهای استانداری مازندران روز سه شنبه در جلسه پسماند شهرستان جویبار با اشاره به اینکه مدیریت پسماندها از جمله مشکلات و چالش های پیش روی مدیریت به شمار می رود، گفت که اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا راهکار اساسی و اصلی برای کاهش تولید زباله و مدیریت آن به شمار می رود.
حسن اصغریان افزود: سالها است برای این موضوع و اجرای طرح موردنظر تلاش هایی در قالب مصوبه و جلسات صورت گرفته است تا تفکیک زباله از مبدا در جامعه نهادینه شود.
وی ادامه داد: بخشی از شهروندان جویباری که از سالهای قبل و اکنون در زمینه خرید ضایعات فعالیت دارند به نوعی خودخواسته و براساس برنامه ای که دیکته نشده است این طرح را اجرا می کنند.
مدیر کل امور روستایی و شورهای استانداری مازندران اظهار کرد: نمونه موفق مدیریت پسماند زباله در شهرستان جویبار می تواند الگوی خوبی برای این موضوع باشد تا شهرستان های دیگر از آن منتفع شوند.
سرپرست فرمانداری جویبار در این جلسه در عین حال که از ضایعات به عنوان ظرفیت اقتصادی برای شهرستان نام می برد، چالش هایی که این بخش به همراه دارد را تایید می کند.
محمد مدانلو گفت که حضور و فعالیت دانش اموختگان دانشگاهی و جوانان در این حرفه به نوعی اشتغالزایی بالایی را برای شهرستان به همراه دارد زیرا به واسطه نداشتن جایگاه اجتماعی این حرفه، کمتر افرادی در دیگر شهرستان های مازندران و سایر استان ها به این شغل روی می آورند.
وی ادامه داد: بیشتر از هزار نفر از شهروندان به این فعالیت مشغول هستند که برخی از آنها علاوه بر جمع آوری ضایعات مازندران به دیگر استان های شمالی کشور می روند.
سرپرست فرمانداری جویبار از نبود ساماندهی و تجمیع مکان فعالیت خریداران ضایعات در جویبار به عنوان ضعف بزرگ مسوولان این شهرستان نام برد و گفت: انباشت ضایعات در نقاط مختلف این شهر مشکلات را فراهم کرده است که باید برای رفع آن تدبیر کرد.
به گزارش ایرنا، بنا بر آمارها ۲۷ سایت زباله در جنگلهای مازندران وجود دارد که روزانه صدها تن وارد این مناطق جنگلی میشود.
میزان تولید زباله در مازندران روزانه دستکم سه هزار تن است که این میزان در روزهای تعطیل و با حضور مسافران و گردشگران به بیش از ۲ برابر افزایش مییابد.
نظر شما