به گزارش خبرنگار ایرنا، قدرت اله ولدی روز دوشنبه در جلسه حفاظت از منابع آب بروجرد در سالن جلسات فرمانداری این شهرستان اظهار کرد: دستگاه های اجرایی مرتبط با مسئله بحران آب و مدیریت منابع آبی شهرستان هر کدام تکالیفی دارند که باید به وظایف خود شامل ممانعت از حفر چاههای غیرمجاز، پرکردن چاههای غیر مجاز حفر شده، رعایت الگوی کشت و ممانعت از کاشت محصولات آبدوست و گیاهان ممنوعه را با جدیت پیگیری کنند.
وی با اشاره به اینکه مصوبات این جلسه ابلاغ و به صورت ویژه پیگیری خواهد شد، افزود: در زمینه برخورد باحفر چاههای غیر مجاز و مدیریت منابع آب دادگستری و نیروی انتظامی در بروجرد همکاری خوبی دارند و سایر دستگاههای مرتبط شامل آب و فاضلاب و امور آب هم باید از ظرفیت های مدیران استانی برای حل مشکلات آبی و حفظ منابع آب زیرزمینی استفاده کنند.
معاون استاندار لرستان با تاکید بر رعایت الگوی کشت و ممانعت از کاشت گیاهان ممنوعه اضافه کرد: این مسئله در کارگروهی ویژه پیگیری و موارد به جهاد کشاورزی شهرستان ابلاغ می شود تا اقدامات لازم در این خصوص صورت گیرد.
ولدی اضافه کرد: مدیران باید برای حل مشکل ریسک پذیر باشند و هنر مدیر توانمند این است که برای رفع مشکلات موجود به روش های معمول و آسان اکتفا نکند، بلکه پیگیری های جدی استانی و کشوری آن را مرتفع کند.
وی ادامه داد: ۱۱۸ حلقه چاه غیر مجاز در بروجرد وجود دارد باید علاوه بر اینکه دستگاه های مرتبط قاطعانه در این زمینه اقدام می کنند از ظرفیت بخشداران و دهیاران و با کمک گرفتن از افراد محلی قابل اعتماد مسئله اقناع سازی مردم صورت گیرد تا در کنار قاطعیت قانون از نظر اجتماعی نیز زمینه برای ممانعت از حفر چاههای غیر مجاز و یا مسدود نمودن چاههای غیر مجاز حفر شده، صورت گیرد.
پیشرفت ۵۵ درصدی سد آبسرده بروجرد
مدیرعامل آب منطقه ای لرستان گفت: هیچ کدام از شهرهای استان از آب شرب پایدار بهره مند نیستند، تامین آب بروجرد بر عهده آب منطقه ای است و سایر شهرستان های استان بر عهده شرکت آب و فاضلاب لرستان قرار دارد.
داریوش حسن نژاد با اشاره به پیشرفت ۵۵ درصدی سد آبسرده افزود: ساخت این سد پیشرفت خوبی داشته که آبگیری آن می تواند در زمینه مشکلات پیرامون بحران آب برای شهرستان بروجرد موثر باشد.
وی تاکید کرد: با توجه به کاهش سطح آب های زیرزمینی شاهد شور شدن چاه های آب شرب هستیم که سدها در اینجا می توانند، کمک کننده باشند.
مدیرعامل آب منطقه ای لرستان با اشاره به مصوبه حفر هشت حلقه چاه آهکی برای بروجرد اضافه کرد: با وجود ابلاغ دستور حفر این هشت حلقه به علت مشکلات اعتباری هنوز اقدامی صورت نگرفته ولی پیگیری های لازم در حال انجام است.
حسن نژاد با تاکید بر ضرورت حفاظت از منابع آب یادآور شد: تامین آب فضای سبز نباید از آب شرب صورت گیرد و شهرداری ها باید به فکر راهکارهای دیگری برای تامین آب فضای سبز خود باشند.
وی گفت: در خصوص قراردادهایی که با کشاورزان غیر بومی و کشت گیاهان آبدوست انجام می شود باید با قاطعیت برخورد کرد در اشترینان این موضوع در حال تبدیل شدن به تهدید قرار دارد که تخریب چاههای غیر مجاز باید با قاطعیت صورت گیرد.
مدیرعامل آب منطقه ای لرستان با اشاره به استفاده از پساب در بخش صنایع افزود: بروجرد اولین شهرستان در غرب کشور محسوب می شود که این اقدام در آن صورت گرفته است.
اجرای الگوی کشت با هدف حفظ منابع آب زیرزمینی
رییس جهاد کشاوروزی بروجرد با اشاره به ضرورت رعایت الگوی کشت گفت: این طرح به صورت کشوری دنبال می شود که در این راستا باید برای کشاورزان انگیزه ایجاد کرد تا زمین های خود را برای کشت محصولات آبدوست به کشاورزان غیر بومی اجاره ندهند.
جواد گودرزی افزود: در راستای رعایت الگوی کشت ابلاغیه برای کشت گندم آبی به میزان پنج هزار و ۳۰۰ هکتار و دیم هشت هزار و ۵۰۰ هکتار، جو ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آبی و ۱۹ هزار کشت دیم داریم و امسال برای اولین بار در زمینه کشت برنج در برنامه ابلاغی ۵۴۰ هکتار ابلاغیه داشته ایم و با توجه به اینکه در برخی روان آب ها و آب سطحی امکان کشت فقط برنج وجود دارد.
وی بیان کرد: در زمینه کشت کلزا و سایر دانه های روغنی چالش هایی داریم زیرا زیرساخت های لازم برای کشت این دانه ها وجود ندارد.
آبخیزداری موثرین راه ذخیره آب
رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بروجرد با تاکید بر اینکه علمی ترین و موثرترین راه ذخیره آب و جلوگیری از سیلاب و حفظ خاک عملیات آبخیزداری است، بیان کرد: در ۲ سال اخیر سه بند گلچهران، کریم آباد و زرشکه بروجرد انجام شده و مطالعات برای چند نقطه دیگر نیز در حال انجام است.
یحیی کریمی گفت: ۲۵۰ بند خاکی لایروبی آنها نیازمند تامین اعتبار است که اگر اعتبار در این زمینه فراهم شود اقدامی موثر و ماندگار در ذخیره آب و حفاظت از خاک خواهد بود.
تخلیه سالانه ۱۶۰ میلیون متر مربع از چاههای آب بروجرد
مدیر منابع آب بروجرد گفت: در شهرستان ۲ محدوده بروجرد و اشترینان داریم که به ۲ دسته منابع آب زیرزمینی و سطحی تقسیم بندی می شود، در شهرستان محدوده مطالعاتی بروجرد یک هزار و ۴۵۴ حلقه چاه محفوره مجاز داریم که از این تعداد ۷۲ حلقه مخصوص چاههای آب شرب، ۹۵۲ حلقه کشاورزی و ۴۲۹ حلقه صنعتی با حجم تخلیه سالانه ۱۶۰ میلیون متر مکعب است.
حمزه حسنوند افزود: در محدوده مطالعاتی اشترینان نیز ۴۱۹ حلقه چاه غیر مجاز داریم که از انها ۳۴۸ حلقه چاه مربوط به کشاورزی، ۱۳ حلقه شرب و ۵۸ حلقه مربوط به چاههای صنعتی هستند.
وی بیان کرد: میزات افت سطح آب زیرزمینی در سال آبی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ در محدوده مطالعاتی بروجرد چهار دهم متر و در محدوده مطالعاتی اشترینان سه هم متر افت سطح آب زیرزمینی نسبت به قبل داشته ایم.
مدیر امور منابع آب بروجرد افزود: در خصوص میزان بارندگی ها در شهرستان بروجرد بیشترین افت میزان بارندگی ها را در استان با بیش از کاهش ۶۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل وجود دارد.
نظر شما