به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از خبرگزاری آسیای پلاس، سادیر ژاپاروف افزود: پس از تکمیل این مرحله، توافقنامهها ابتدا توسط کمیسیونهای بیندولتی و سپس وزرای امور خارجه دو کشور امضا می شوند.
وی اضافه کرد: پس از تصویب این اسناد در پارلمانهای دو کشور، رؤسای جمهوری این اسناد را امضا می کنند و تنها پس از تبادل یادداشتهای دیپلماتیک، روند علامتگذاری مرز بهطور کامل تکمیل می شود.
وی خاطرنشان کرد که در فرآیند حلوفصل مسائل مرزی نمیتوان تنها منافع یک طرف را در نظر گرفت.
ژاپاروف افزود: ما حدود یک هزار کیلومتر مرز داریم و در بسیاری از مناطق، زمینهای مورد مناقشه وجود داشت. در برخی موارد، این زمینها بهطور مساوی تقسیم شدند. علاوه بر این، ما روستاهای مرزی داریم که خانههای آنها مانند صفحه شطرنج در هم تنیده شدهاند. این مسئله نیز بهصورت دوجانبه حل شد.
رئیس جمهوری قرقیزستان گفت: اگر خانههای شهروندان تاجیکستان در سمت ما قرار داشته باشند، دولت دوشنبه آنها را جابهجا خواهد کرد. اگر خانههای ما در سمت آنها باشد، ما شهروندان خود را جابهجا خواهیم کرد و با توجه به مساحت زمینهایشان، در جای دیگر برای آنها خانه خواهیم ساخت. به این ترتیب، تمامی مسائل با در نظر گرفتن هر متر مربع زمین حل شدند.
به گزارش ایرنا، مساله تعیین مرز رسمی میان تاجیکستان و قرقیزستان از سال ۲۰۰۲ آغاز شد، اما این مذاکرات با وقفههای طولانی و فقدان ثبات همراه بود. نامشخص بودن خطوط مرزی باعث تنشهای متعددی، بهویژه در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ شد که در نتیجه آن، دهها نفر کشته و زخمی شدند.
درگیریهای مسلحانه در بهار ۲۰۲۱ و همچنین درگیری بزرگ شهریور ۲۰۲۲، دو کشور را مجبور کرد تا فرآیند مذاکرات را سرعت بخشند. از پاییز ۲۰۲۲ تاکنون، دهها نشست و مذاکره میان هیاتهای تاجیکستان و قرقیزستان برگزار شده است.
سایمومین یتیموف و قامچیبیک تاشییف رؤسای کمیته امنیت ملی دو کشور و رؤسای مشترک هیاتهای مذاکرهکننده در دسامبر ۲۰۲۴ اعلام کردند که تعیین تمامی مناطق باقیمانده از مرز بهطور کامل به پایان رسیده است.
نظر شما