رئیس جمهوری کنگو خواستار بسیج نظامی برای مقابله با شورشیان شد

تهران – ایرنا – رئیس جمهوری کنگو در اولین اظهارات عمومی درباره پیشروی نیروهای مسلح شورشی در شرق این کشور، خواستار بسیج نظامی گسترده برای مقابله با شورشیان شد؛ همزمان رئیس جمهوری آفریقای جنوبی به رواندا هشدار داده که تیراندازی به نیروهای صلح‌بانی کشورش به معنی «اعلان جنگ» است.

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از آسوشیتدپرس، «فلیکس شیسکدی» رئیس جمهوری کنگو چهارشنبه شب وعده «پاسخ نیرومند و هماهنگ» برای عقب راندن شورشیان را داد و از مردم بخصوص جوانان کنگو خواست با ثبت نام در ارتش به مبارزه با شورشیان برخیزند. وی در عین حال تعهد خود به حل و فصل صلح آمیز بحران را مورد تاکید قرار داد.

این در حالی است که شورشیان گروه موسوم به «۲۳ مارس» (ام-۲۳) پس از تصرف شهر «گوما» مرکز استان «کیوو شمالی» در شرق کنگو، اکنون پیشروی به سمت جنوب برای تصرف شهر «بوکاوو» مرکز استان «کیوو جنوبی» را شروع کرده اند.

رئیس جمهوری کنگو خواستار بسیج نظامی برای مقابله با شورشیان شد

بنا به گزارش رویترز، با ادامه نبردها در شرق کنگو، دولت رواندا همسایه شرقی کنگو با انتقادهای گسترده بین المللی رو به رو شده است. دولت کیگالی در مدت ۳۰ سال گذشته پس از نسل کشی در رواندا بارها بطور مستقیم یا غیرمستقیم از طریق شبه نظامیان متحد خود در شرق کنگو مداخله کرده است. اما به نظر می رسد که تهدیدات و درخواستهای خارجی هیچ تاثیر میدانی نداشته است.

تهدید انگلیس به قطع کمک به رواندا/ ورود وزیر خارجه فرانسه به کنگو

در تازه ترین واکنشها، کشور آلمان مذاکرات مربوط به کمک های مالی به رواندا را لغو کرده و انگلیس نیز تهدید به لغو کمک سالانه ۴۰ میلیون دلاری کرده است.

«ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه روز پنجشنبه وارد شهر کینشازا پایتخت جمهوری دموکراتیک کنگو شد و قرار است با شیسکدی رئیس جمهور کنگو دیدار کند. سفر بارو به کینشازا دو روز پس از آن انجام میشود که شماری از مردم معترض به چند سفارتخانه خارجی از جمله سفارت فرانسه و آمریکا حمله کردند.

در همین حال پیشروی شورشیان در حدود ۵۰ کیلومتری شمال بوکاوو متوقف شده و منابع آگاه از تقویت خطوط دفاعی ارتش کنگو در این منطقه خبر داده اند.

بر اساس این گزارش، هر گونه پیشروی موفق شورشیان به سمت جنوب به معنی کنترل قلمرویی است که در شورشهای قبلی پس از دو جنگ بزرگ در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۳ موفق به انجام آن نشده اند. چنین تحولی موجب افزایش تهدید یک مناقشه تمام عیار با ورود احتمالی کشورهای منطقه خواهد شد.

نیروهای کشور بروندی که روابط تیره ای با رواندا داشته نیز از ارتش کنگو در کیووی جنوبی حمایت می‌کنند. یک سخنگوی ارتش بروندی از اظهار نظر درباره اوضاع جاری در کنگو خودداری کرد.

واکنش تند رواندا به آفریقای جنوبی

«پل کاگامه» رئیس جمهوری رواندا در شبکه «ایکس» واکنش تندی به اظهارات «سیریل رامافوسا» همتای خود از کشور آفریقای جنوبی نشان داده است.

رئیس جمهوری آفریقای جنوبی که ۱۳ تن از نیروهای صلح بانی کشورش در روزهای گذشته در کنگو کشته شده اند، گروه ام-۲۳ و ارتش رواندا را مسئول تشدید تنشهای قلمداد کرد. همچنین وزیر دفاع آفریقای جنوبی روز چهارشنبه گفت که رامافوسا به رواندا هشدار داده که تیراندازی نیروهای رواندا به نیروهای صلح‌بانی آفریقای جنوبی در شرق کنگو به معنی اعلان جنگ خواهد بود.

رئیس جمهوری کنگو خواستار بسیج نظامی برای مقابله با شورشیان شد

کاگامه در مقابل، نیروهای آفریقای جنوبی را به همکاری در شبه نظامیانی در کنگو متهم کرد که با عاملان نسل کشی سال ۱۹۹۴ در رواندا ارتباط دارند و تهدید به انتقال جنگ به داخل خاک رواندا کرده اند.

کاگامه نوشت: اگر آفریقای جنوبی می خواهد به راه حل های صلح آمیز کمک کند خوب است اما آفریقای جنوبی در موقعیتی نیست که بخواهد نقش ایجاد کننده صلح یا میانجی را ایفا کند. وی افزود: اگر آفریقای جنوبی رویارویی را ترجیح می دهد، روندا نیز در همین چهارچوب با مساله برخورد خواهد کرد.

رواندا همچنین واکنش تندی به درخواستهای خویشتنداری از سوی کشورهای غربی نشان داده و آنها را به چشمپوشی از «شراکت کنگو در قتل عام توتسی‌ها» متهم کرده است. کنگو اما اتهامات رواند را رد کرده و می گوید که انگیزه اصلی دولت کیگالی برای مداخله در شرق کنگو، استفاده از نیروهای شبه نظامی نیابتی خود برای کنترل مواد معدنی ارزشمند این منطقه است.

وزیر امور خارجه کنگو روز سه شنبه در نشست شورای امنیت خواستار اعمال تحریم‌هایی علیه رواندا از جمله منع خرید مواد معدنی از این کشور شده بود.

رویترز ادعا کرد: گروه ام-۲۳ جدیدترین گروه شورشی تحت رهبری گروه قومی «توتسی» است که از زمان نسل کشی سال ۱۹۹۴ با حمایت رواندا در کشور کنگو می‌جنگند. در نسل کشی سال ۱۹۹۴ تندروهای گروه قومی «هوتو» حدود یک میلیون توتسی و همچنین هوتوهای میانه‌رو را قتل عام کردند. توتسی‌ها به رهبری کاگامه حکومت هوتوها را سرنگون کردند و کاگامه از آن زمان تا کنون قدرت را در رواندا در دست داشته است.

مناقشه قومی بین هوتوها و توتسی‌ها همچنان ادامه دارد و رواندا ادعا می‌کند که رواندایی‌های مشارکت کننده در قتل عام سال ۱۹۹۴ به کنگو فرار کردند و ارتش کنگو از آنها حمایت کرده است.

رئیس جمهوری کنگو خواستار بسیج نظامی برای مقابله با شورشیان شد

درخواست کشورهای منطقه برای مذاکره کنگو با شورشیان

کشورهای همسایه کنگو و رواندا نیز در یک نشست مهم خواستار مذاکره دولت کنگو با شورشیان شدند. «جامعه شرق آفریقا» که هشت کشور از جمله رواندا و کنگو در آن عضویت دارند شامگاه چهارشنبه در یک اجلاس مجازی وضعیت در شرق کنگو را بررسی کرد.

این سازمان منطقه ای در بیانیه پایانی خود تا حد زیادی با مواضع رواندا همسویی نشان داد و خواستار حل و فصل بحران از طریق مذاکرات مستقیم بین دولت کنگو با گروههای مسلح شد. دولت کنگو گروه ام-۲۳ را یک گروه تروریستی میداند و مذاکرات مستقیم با آن را رد می کند.

رئیس جمهوری کنگو خواستار بسیج نظامی برای مقابله با شورشیان شد

تاکید وزیر خارجه رواندا بر آتش بس و مذاکره کنگو با شورشیان

وزیر امور خارجه رواندا نیز ضمن تکذیب دخالت نیروهای نظامی رواندا در کنگو، خواستار برقراری آتش بس در سرتاسر شرق کنگو و مذاکره دولت کنگو با شورشیان شد. «الیویه اندوهانگیریه» (Olivier Nduhangirehe) در گفتگوی تلفنی با رویترز گفت که درگیری‌ها در شهر گوما متوقف خواهد شد زیرا این شهر در کنترل شورشیان قرار دارد.

وی افزود: رواندا از برقراری آتش بس در سرتاسر منطقه (شرق کنگو) و انجام گفت وگو بین دولت کنگو و گروه ام-۲۳ حمایت می کند. وزیر خارجه رواندا گفت که سقوط شهر گوما به دست شورشیان موجب تضعیف موقعیت دولت کنگو شده و تنها گزینه دولت کینشازا مذاکره با شورشیان است.

در همین حال ، شاهدان عینی در شهر گوما گفته اند که غارت اماکن عمومی و تیراندازی های پراکنده در روز چهارشنبه نیز ادامه داشته است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha