لاوروف: نمی‌توانیم حرف‌های زلنسکی را باور کنیم؛ لزوم ارائه تضمین‌ شفاف آتش‌بس دریایی

مسکو- ایرنا- وزیر امور خارجه روسیه با بیان اینکه ابتکار دریای سیاه به عنوان یک اولویت در مذاکرات چهارم فروردین ۱۴۰۴ نمایندگان این کشور با هیأت آمریکایی بررسی شد، گفت: موضع ما، ساده است، ما نمی‌توانیم سخنان این مرد (ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین) را باور کنیم، از این روز ارائه تضمین‌های شفاف ضروری است.

به گزارش ایرنا از خبرگزاری اسپوتنیک، سرگئی لاوروف روز سه‌شنبه پنجم فروردین ۱۴۰۴ در گفت و گو با شبکه یک تلویزیون روسیه افزود: ما می‌خواهیم بازار غلات و کودهای شیمیایی قابل پیش بینی باشد، به طوری که هیچ کس سعی نکند دسترسی روسیه به این بازار را مختل کند.
وی ادامه داد: ما می‌خواهیم در یک رقابت منصفانه به سود قانونی برسیم و علاوه بر آن، نگران وضعیت امنیت غذایی کشورهای آفریقایی هستیم، روسیه همچنین نگران امنیت غذایی کشورهای جنوب و شرق جهانی است که از «بازی‌های غرب» رنج می‌برند.
وزیر امور خارجه روسیه اظهار داشت: آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد و تیمش در تماس دائمی با روسیه درباره صادرات کود و غلات هستند.
وی افزود: یادداشت تفاهم روسیه و سازمان ملل در مورد نیاز به رفع همه موانع بر سر صادرات غلات و کودهای روسیه که سهم بسیار بیشتری از بازارهای جهانی را نسبت به اوکراین به خود اختصاص داده است، به مدت سه سال پیش بینی شده بود و تا جولای سال جاری (تیر – مرداد ۱۴۰۳) قابل تمدید است؛ گوترش دبیر کل سازمان ملل و نمایندگان وی دائماً با ما در تماس هستند، آنها سعی می کنند به نحوی کمک کنند.

به گزارش ایرنا، ابتکار دریای سیاه مشهور به توافق غلات که ۳۱ تیرماه ۱۴۰۱ (۲۲ جولای ۲۰۲۲) توسط نمایندگان روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل متحد امضا شد، در سایه تنش و جنگ میان دو طرف اصلی این قرارداد، عمری کمتر از یکسال داشت.

دلیل توقف اجرای توافق غلات
وزیر امور خارجه روسیه توضیح داد: در آن زمان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، به همراه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، به عنوان میانجی با متخصصانی که نماینده ساختارهای مربوطه اوکراین و روسیه بودند، همکاری کردند و بر روی «بسته‌ای» توافق کردند. این بسته شامل دو بخش بود. بخش اول، اطمینان از تسهیل روش‌های تحویل غلات اوکراین از طریق دریای سیاه و از طریق تنگه‌ها با بازرسی کشتی‌ها بود. این اقدامات به منظور جلوگیری از هرگونه جعل اسناد و اطمینان از آن بود که اگر غلات به مقصدی مشخص حمل می‌شود، کشتی بدون بار برای دریافت محموله جدید غلات به منظور حمل سلاح استفاده نشود.

کارشکنی در بخش دوم توافق
لاوروف ادامه داد: رویه‌های بازرسی مورد توافق قرار گرفت و به مدت یک سال عمل می‌کرد. اما پس از آن، ما مجبور به توقف این روند شدیم، حداقل برای مدتی؛ زیرا دومین بخش جدایی‌ناپذیر این «بسته» به طور صد در صدی عمدا مورد کارشکنی قرار گرفت. این بخش مربوط به لزوم حذف تمامی موانع بر سر راه صادرات غلات و کودهای شیمیایی روسیه بود. این موضوع به گنجاندن تمامی کشتی‌های حمل‌کننده محصولات کشاورزی روسی در لیست ممنوعه مربوط بود. 
وی افزود: شرکت لویدز که این کشتی‌ها را بیمه می‌کرد، نرخ‌ها را افزایش داد. انتقال پول برای تحویل محصولات ما نیز دشوار شد. بانک کشاورزی روسیه از سیستم سوئیفت حذف شد. موارد زیادی وجود داشت که به نظر می‌رسید با هدف افزایش قیمت‌ها باشد.
وزیر امور خارجه روسیه خاطرنشان کرد: علاوه بر آن، کشاورزان اروپایی شرایطی برای رقابت ناعادلانه برای خود ایجاد می‌کردند، اما در عین حال جانب‌داری همکاران غربی ما در این بود که غلات اوکراین با قیمت‌های پایین به بازارهای اروپایی وارد می‌شد، هر چند کیفیت آن با معیارهای موجود در این زمینه فاصله زیادی داشت.
لاوروف اظهار داشت: بدین ترتیب، غرب همه تلاش خود را می‌کرد تا اوکراین را تا حد ممکن مورد حمایت قرار دهد و فدراسیون روسیه را تا حد ممکن مجازات کند.


مذاکره درباره کشتیرانی ایمن
وزیر امور خارجه روسیه گفت: با چنین رویکردی، هیأت کشور ما در نشست ریاض درباره آتش‌بس دریایی، ابهام زدایی از طرح جدید برای امنیت حمل و نقل در دریای سیاه را خواستار شد.
لاوروف گفت: موضوعاتی که در ریاض مورد بحث قرار گرفت، طبق توافق رؤسای جمهور روسیه و آمریکا، قبل از هر چیز، مسائل مربوط به کشتیرانی ایمن در دریای سیاه بود.

تضمین کی‌یف،‌ شاید با دستور واشنگتن
وی تأکید کرد: ما به تضمین‌های روشن نیاز خواهیم داشت و ممکن است تضمین‌هایی وجود داشته باشد، با توجه به تجربه غم‌انگیز توافق با کی‌یف، ضمانت‌ها ممکن است تنها نتیجه دستور واشنگتن به زلنسکی و تیمش برای در دستور کار قرار دادن یک گزینه و نه یک گزینه دیگر باشد.
وی تصریح کرد: ایالات متحده می‌داند که تنها واشنگتن می تواند کی‌یف را وادار کند که حملات تروریستی و گلوله باران اهداف غیرنظامی در روسیه را متوقف کند.

مواضع اروپا با دولت ترامپ در تضاد است
وزیر امور خارجه روسیه با اشاره به مواضع سران اروپایی نیز اظهار داشت: مواضع این کشورها مستقیماً با موضع دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که در مورد معیارهای اولیه برای حل و فصل مناقشه در اوکراین صحبت می کند، در تضاد است.
وی ادامه داد: بدون آنها (کشورهای غربی)، اوکراین مدت‌ها پیش شکست می خورد، اما می بینید، لندن و پاریس هر دو در حال پمپاژ سلاح به اوکراین هستند.
سکاندار وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد: پیش از آن، بایدن (رئیس‌جمهور سابق آمریکا) با خودداری از شنیدن مواضع روسیه، اصرار بر پیوستن اوکراین به ناتو و ایجاد تهدید برای مسکو مرتکب اشتباه بزرگی شد.

بانیان اعزام صلح‌بانان به اوکراین، رؤیاپردازان ورشکسته هستند
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به طرح اعزام صلح‌بانان به اوکراین گفت: کشورهای غربی که می خواهند نیروهای حافظ صلح به اوکراین اعزام کنند، رؤیاپردازانی هستند که ورشکستگی سیاسی خود را ثابت می‌کنند.
وی ادامه داد: این رؤیاپردازان، قطعاً هر روز بی کفایتی کامل سیاسی خود را ثابت می کنند.
وزیر امور خارجه روسیه تصریح کرد: تمایل به مهار روسیه و بلکه برای شکست این کشور، آرزوی ناپلئون و هیتلر بود و ما قبلاً همه اینها را پشت سر گذاشته ایم.

مذاکرات روسیه و آمریکا روز دوشنبه چهارم فروردین ۱۴۰۴ در پایتخت عربستان سعودی انجام شد. این دیدار بیش از ۱۲ ساعت به طول انجامید و به برخی مسائل مربوط به حل و فصل مناقشه اوکراین از جمله امنیت دریانوردی در دریای سیاه اختصاص داشت.
به دنبال برقراری نخستین تماس تلفنی رؤسای جمهور روسیه و آمریکا و توافق برای حل و فصل مسائل در ۲۴ بهمن ۱۴۰۳، نمایندگان دو کشور پیش از آن دو نوبت مذاکرات در ریاض و استانبول داشته اند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha