حوادث لردگان و روستای چنار محمودی
تهران- ایرنا- انتشار خبری مبنی بر ابتلای شماری از اهالی یکی از روستاهای استان چهارمحال و بختیاری به HIV و برخی حواشی و خبرهای نادرست یا اغراقشده در مورد این موضوع در مهرماه سال جاری چالشهای زیادی را در منطقه ایجاد کرد.
هفته اول مهرماه ۱۳۹۸ بود که خبر ابتلای حدود ۲۰۰ نفر از اهالی روستای «چنار محمودی» از توابع لردگان در استان چهارمحال و بختیاری منتشر و به سر خط اخبار رسانههای داخل و خارج تبدیل شد که علاوه بر جنبههای پزشکی و بهداشتی، جنبههای اجتماعی هم پیدا کرد. عدهای از مردم با این باور که یکی از بهورزان شبکه بهداشت (زیرمجموعه وزارت بهداشت) عامل انتقال ویروس ایدز به روستاییان بوده است، دست به تجمع و اعتراض زدند که این موضوع چالشهای زیادی را در فضای جامعه و منطقه ایجادکرد و در صدر اخبار قرار گرفت.
عصر روز چهارشنبه ۱۰ مهر ماه «کیانوش جهانپور» رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تعداد مبتلایان به ایدز در روستای لردگان را محدود و به مراتب کمتر از تعداد اعلام شده در برخی اخبار غیررسمی اعلام و بیان کرد: موضوع به هیچ وجه ربطی به سرنگ آلوده، واکسن و آزمایشهای تشخیصی ندارد؛ ابعاد موضوع از نظر وزارت بهداشت مشخص است، اما اطلاعات پزشکی افراد را نمیتوانیم منتشر کنیم.
سعید نمکی وزیر بهداشت نیز در واکنش به انتشار این خبر در نامهای به وزیر دادگستری نوشت: پیرو مذاکره تلفنی از چندی قبل با پیگیری یکی از بهورزان سختکوش ما در یکی از روستاهای شهرستان لردگان استان چهارمحال و بختیاری مواردی از ابتلا به ویروس HIV شناسایی شد. جهت حفظ شئونات مردم منطقه به نحوی کاملاً محرمانه موضوع پیگیری و با آزمایشات گسترده موارد جدید ردیابی گشت که متاسفانه کانون آلودگی در معتادان تزریقی و افرادی با روابط نامطلوب شناخته شد.
با توجه به اهمیت موضوع روز پنجشنبه ۱۱ مهر گروههای شناسایی، تشخیص و درمان ویروس HIV در روستای چنار محمودی لردگان مستقر شدند و رییس دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: شناسایی بیماران در ماهها و روزهای اخیر صورت گرفته که به محض اطلاع از این موضوع، تیمهای عملیاتی را به منطقه اعزام کردیم و آن را مورد پیگیری قرار دادیم. در همین راستا شناسایی افراد مبتلا، اتصال آنان به درمان و سپس پیشگیری از سرایت ویروس به افراد سالم در دستور کار قرار گرفته است.
«حجتالاسلام محمد علی نکونام» نماینده ولیفقیه در چهارمحال و بختیاری و امام جمعه شهرکرد نیز در خطبههای نماز جمعه ۱۲ مهر از اهالی این روستا درخواست کرد اولویت اول را کمک به درمان قرار دهند، با خانواده پزشکی همکاری کنند و مسوولان نیز شناسایی عوامل را با رعایت کرامت انسانی انجام دهند.
این درحالی بود که روز شنبه ۱۳ مهر جمعی از اهالی لردگان در اعتراض به نامه وزیر بهداشت مقابل فرمانداری این شهرستان تجمع کردند و خواستار عذرخواهی رسمی وزیر و وزارت بهداشت از مردم شدند و درخواست کردند با عوامل این مساله برخورد شود.
استاندار چهار محال و بختیاری در مورد این اعتراضات گفت: عموم مردم شریف لردگان همراهی و همکاری خوبی با نیروهای انتظامی و امنیتی داشته و دارند و همین عامل سبب عقیم ماندن توطئه ضد انقلاب در بین خواستههای مردم در این شهر شد. نیروهای انتظامی و مردمی در هوشیاری کامل مراقب اوضاع هستند.
روز یکشنبه ۱۴ مهر جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نامهای به هیات رییسه مجلس خواستار گزارش جامعی از حوادث لردگان و قرائت آن در جلسه علنی مجلس شدند. این درخواست در هیات رییسه فراکسیون امید تصویب و نامه مرتبط با آن نوشته شد. «علی لاریجانی» رییس مجلس شورای اسلامی نیز اعلام کرد: درباره حوادث اخیر لردگان به کمیسیون بهداشت دستور داده شده که هر چه سریعتر کمیتهای برای بررسی این موضوع به شهرستان لردگان اعزام کند.
در ادامه واکنش ها، «علی ربیعی» سخنگوی دولت نیز در خصوص سرنگهای آلوده اظهارداشت: من در ارتباط با این موضوع با دو مدیرکل اطلاعات منطقه، معاونان وزیر بهداشت و خود وزیر بهداشت به طور مفصل گفت و گو داشتم همچنین با مسوولان سیاسی منطقه صحبت کردم و اطلاعاتی که امروز ارائه میکنم اطلاعات جامع و دقیقی است. اولاً هرگونه استفاده از سرنگ آلوده توسط بهیار وزارت بهداشت را کاملاً تکذیب میکنم و این ادعا به هیچ وجه درست نیست.
۱۷ مهر بود که وزیر بهداشت در نامهای به معاون بهداشت این وزارتخانه دستور داد هر چه سریعتر مرکز خدمات جامع سلامت در روستای چنار محمودی ایجاد و تیم تخصصی و فوق تخصصی در این مرکز مستقر شود. همچنین طبق اظهارات «سید راشد جزایری» سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد و رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری در روز یکشنبه ۲۱ مهر، ارائه مشاوره تخصصی انگیزشی و پایبندی به درمان، راهاندازی کلینیک مشاوره بیماریهای رفتاری در شهرستان لردگان، استقرار دستگاه سی دی فور در روستا، راهاندازی کلینیک سیار، تأمین دارو و تجهیزات و کیتهای تشخیصی مورد نیاز به صورت رایگان، با انجام نظارتها و پایشهای لازم از اقدامات انجام گرفته در روستای چنارمحمودی بود.