پرندگان مهاجر

تهران- ایرنا- تالاب ها و آبگیرهای گوناگون کشورمان بویژه در استان‌های تهران، مازندران، آذربایجان غربی، لرستان، خراسان شمالی، ایلام، کرمانشاه، سمنان، قم و همدان همه ساله میزبان پرندگان مهاجری هستند که از راه‌های دور سفری به این مناطق داشته‌اند.

با سرد شدن دمای هوا در مناطق شمالی، دسته‌های چند هزار تایی پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی در مسیر کوچ خود از شمال‌ به‌ جنوب مدتی را در تالاب های شهرستان‌های مسیر مهاجرت به استراحت و تغذیه می‌پردازند.

البته با توجه به طولانی بودن مسیر مهاجرت، قدرت و توان پرندگان کاهش می‌یابد و برخی از آنها پیش از فرود آمدن در تالاب ها و آبگیرها، به علت خستگی یا برخورد با سیم برق سقوط می‌کنند که پس از تحویل آنها به محیط زیست، نسبت به بازپروری، تیمار و درمان پرنده اقدام و بعد از کسب سلامتی در جمع پرندگان آبزی و تالاب‌ها رها می‌شوند.

تالاب‌ها و آبگیرهای تهران از جمله بندعلیخان، قنبرآباد، عشق آباد، ماملو و دریاچه چیتگر مقاصد پرندگان مهاجری است که از قسمت های شمالی آسیا و اروپا به این استان مسافت های طولانی را پر می‌­زنند و پرنده هایی از گونه های مختلفی همچون اردک سرسبز، خروس کولی، خوتکا، انواع حواصیل، غاز، کشیم، انواع کاکائی، باکلان و آنقوت و حتی فلامینگوهایی که حضورشان در این استان تنها تا پایان اسفند است.

فلامینگوها همچنین از پرندگانی هستند که به عنوان پرجمعیت‌ترین پرندگان مهاجر زمستانی در استان مازندران حضور می‌یابند که پس از طی مسافت طولانی از عرض شمالی به تالاب بین‌المللی میانکاله در شرق مازندران می‌رسند.

همچنین اردک سرسبز، باکلان، بوتیمار، خوتکا، حواصیل و اردک ماهی خور سفید از گونه های آبزی و یا کنارآبزی هستند که از نواحی سردسیر سیبری در تالاب‌ها و آبگیرهای خراسان شمالی در شمال شرق کشور فرود می‌آیند.

مهاجرت پلیکان‌های سفید به تالاب بین‌المللی «کانی‌برازان» شهرستان مهاباد و فرود ۲ هزار پرنده مهاجر در سال ۱۳۹۸ در آبگیرها و سواحل رودخانه‌های شهرستان گچساران نیز از نمونه های دیگر مهاجرت پرندگان در نقاط گوناگون کشورمان است.

پرندگان مهاجر آسیایی از گونه‌های انواع لک‌لک، حواصیل خاکستری و سفید و مرغابی سار، چنگر، کاکانی، پرستوی دریایی، گیلانشاه و بالکان هستند.

در کنار زیبایی‌های خلق شده از مهاجرت پرندگان در صحنه محیط زیست مناطق گوناگون کشورمان همواره دغدغه و نگرانی‌هایی‌ نیز بابت شکار بی‌رویه این مهاجران توسط افراد سودجو وجود دارد. بومیان مازندران و مردم محلی در حالی به اتهام شکار و حتی " قتل عام " پرندگان مهاجر زمستان گذران سرزنش می‌شوند که بررسی‌ها نشان می‌دهد پشت پرده شکار بی‌رویه و جان سختی این معضل زیست محیطی در برابر هر طرح و برنامه‌ای، مافیایی قرار دارد که برای استمرار گردش مالی میلیاردی همه چیز را قربانی می‌کند.

دغدغه و نگرانی بابت شکار بی‌رویه پرندگان مهاجر در مازندران همه ساله با شروع فصل پاییز و ورود گونه های مختلف زمستان گذران از مناطق سردسیری شمال کره زمین شروع می شود و تا پایان زمستان، با فراز و نشیب از طریق انتشار عکس ها و کلیپ های گاهی دلخراش ادامه می‌یابد.

مازندران به خاطر داشتن بیش از ۸۰۰ قطعه تالاب و آب‌بند و همچنین زمین های غرقابی در فصل پاییز و زمستان که مملو از غذاهای مورد نیاز پرندگان آبزی و کنار آبزی است، بهشت پرندگان مهاجر محسوب می شود و به همین دلیل هم طی یکی دو دهه گذشته به بهشت سودجویانی تبدیل شده است که با زیر پا گذاشتن آداب شکار سنتی بومیان، با قتل عام این پرندگان ، چهره ای خشن و ضد محیط زیست از مردم این استان در داخل کشور و حتی صحنه بین المللی ساخته اند.

به گفته مسوولان یگان حفاظت محیط‌زیست مازندران، آمار در نیمه نخست سال‌جاری نشان می‌دهد تخلف شکارچیان دارای سلاح مجاز سه برابر بیشتر از شکارچیان متخلف دارای سلاح غیرمجاز است.

در پرونده پیش رو اخبار و گزارش های ایرنا درباره پرندگان مهاجر در ایران شامل اظهارات کارشناسان، مسوولان، اقدامات انجام شده در ایجاد بستری مناسب‌تر برای مهاجرت این پرندگان و برخورد با شکارچیان سودجو  به منظور بهره برداری مخاطبان گردآوری شده است.

برچسب‌ها

اخبار پرونده