اجلاس قلب آسیا
تهران- ایرنا- هشتمین کنفرانس وزیران امور خارجه «قلب آسیا» موسوم به «روند استانبول» که مهمترین هدف آن بررسی چالشهای امنیتی و اقتصادی افغانستان بود، ۱۸ آذر ۱۳۹۸با حضور رییسانجمهوری افغانستان و ترکیه، وزیران خارجه و مقامهای ارشد کشورهای عضو این نشست در استانبول ترکیه برگزار شد.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران نیز ۱۷ آذر ۱۳۹۸ برای حضور در این اجلاس به ترکیه سفر کرد.
کنفرانس قلب آسیا به پیشنهاد افغانستان و ترکیه با تمرکز بر بررسی امنیت در افغانستان و کشورهای منطقه قلب آسیا تشکیل شد.
نخستین نشست قلب آسیا سال ۲۰۱۱ در شهر استانبول ترکیه و با شرکت وزیران امور خارجه ۱۴ کشور شامل ترکیه، افغانستان، جمهوری آذربایجان، چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ترکمنستان و امارات متحده عربی برگزار شد.
استرالیا، کانادا، دانمارک، مصر، فرانسه، فنلاند، آلمان، عراق، ایتالیا، ژاپن، نروژ، هلند، اسپانیا، سوئد، انگلیس و آمریکا هم کشورهای حامی این روند هستند؛ همچنین چندین سازمان منطقهای و بینالمللی نیز از آن پشتیبانی کردهاند.
وزیر امور خارجه ایران در مورد اهداف برگزاری اجلاس قلب آسیا اظهارداشت: این اجلاس برای هماهنگی همکاریهای منطقهای با افغانستان به منظور ایجاد ثبات و توسعه همهجانبه در این کشور شکل گرفته است. ظریف افزود: طی چند سال اخیر کشورها مسئولیتهای مختلفی در این زمینه برعهده گرفتهاند که مسئولیت ایران بحث آموزش در افغانستان بوده است. وی اضافه کرد که این اجلاس فرصت خوبی برای کشورهای مختلف برای بحث و گفتوگو در حوزههایی است که میتواند به افغانستان و روند صلح در این کشور کمک کند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این نشست اعلام کرد که هیچ راه حل نظامی در افغانستان متصور نیست، حضور نیروهای خارجی هیچگاه ثبات را برای منطقه ما به ارمغان نیاورده بلکه سوابق نشان میدهد حتی به ایجاد بستری برای جذب عناصر افراطی نیز منجر شده است.
ظریف در حاشیه این نشست با «مولود چاووش اوغلو» همتای ترک خود در استانبول نیز دیدار و در خصوص ابعاد مختلف روابط دو جانبه، مهمترین مسائل منطقهای و بین المللی از جمله آخرین تحولات روند سیاسی در سوریه، شرایط عراق و افغانستان و برخی موضوعات دیگر تبادل نظر کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه این نشست با رییسجمهوری افغانستان نیز دیدار و در خصوص روابط دوجانبه، تحولات سیاسی جاری در افغانستان به ویژه گفتوگویهای صلح میان گروههای افغانستانی با محوریت دولت این کشور از گفت و گو کرد که متن خبر این دیدار اینجا قابل ملاحظه است.
در این کنفرانس رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه نیز گفت: افغانستان از یک دوره حساس میگذرد و جامعه جهانی باید کمک های مادی و معنوی ۱۸ سال خود به افغانستان را افزایش دهند. همچنین
در حاشیه این نشست اردوغان با محمد اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان پشت درهای بسته دیدار کرد و طرفین ابعاد مختلف روابط دو کشور را مورد بررسی قرار دادند.
اشرف غنی با اشاره به اینکه افغانستان در قلب آسیا قرار دارد گفت: شبکه های تروریستی تمرکز عمده خود را بر روی افغانستان انجام داده اند زیرا از دید آنان افغانستان بهترین موقعیت برای تهدید دیگر کشورها است. وی همچنین در دیدار با «نائل اولپاک» رییس شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه در استانبول، فرصت های سرمایهگذاری در افغانستان در زمینه های معادن، برق، ترانزیت و اتصال منطقهای را تشریح کرد و خواهان سرمایهگذاری بیشتر آنکارا در کشورش شد.
در این نشست رییس شورای روابط اقتصادی خارجی ترکیه نیز نسبت به سرمایه گذاری در زمینه راهآهن و اتصال افغانستان به ترکیه و منطقه اعلام آمادگی کرد.
از جمله حاشیه های این نشست جدال پاکستان و هند بر سر کشمیر بود که در این نشست نیز نمود داشت به طوری که وزیر امور خارجه پاکستان در جریان این نشست، هنگام سخنرانی رییس هیات هندی جلسه را ترک کرد و این موضوع بازتاب رسانهای یافت.
تحلیل کارشناسان ایرنا از این نشست را در قالب لینک زیر مشاهده کنید: