۳ خرداد ۱۳۹۳، ۱۹:۵۰
کد خبر: 81175943
T T
۰ نفر
بزرگترين كارخانه سيمان شرق، چشم انتظار يارانه انرژي

مشهد - ايرنا - قديمي ترين و بزرگترين كارخانه سيمان شرق كشور كه با عنوان مجتمع سيمان شرق شناخته مي شود براي ادامه روند توليد، عرضه سيمان با قيمت مناسب و رونق صادرات نيازمند يارانه انرژي است.

به گزارش ايرنا، به مناسبت هفته معدن، گروهي از خبرنگاران مشهد به اتفاق تعدادي از مديران سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي، مجتمع صنعتي – معدني سيمان شرق واقع در جاده كلات – مشهد را از نزديك مورد بازديد قرار دادند و با روند كار توليد سيمان در آن آشنا شدند.

در ابتداي اين بازديد، مدير عامل مجتمع صنعتي – معدني سيمان شرق در جمع خبرنگاران گفت: 61 سال از آغاز تاسيس اين شركت مي گذرد و پس از كارخانجات نخريسي و قند، كارخانه سيمان شرق دومين صنعت قديمي استان محسوب مي شود.

'علي نصيري' افزود: مجتمع سيمان شرق، از بدو تاسيس يك شركت صنعتي – معدني بود به طوري كه سه معدن داشته و صاحبان شركت جزو معدنكاران به شمار مي رفتند و در كنار برخورداري از مواد اوليه، توليد سيمان براي فرآوري آنها، كارخانه نيز در داخل شركت وجود داشته است.

وي با بيان اينكه تعدادي از معادن ذغال سنگ خراسان رضوي نيز متعلق به شركت سيمان شرق است، گفت: اين شركت در سال 1332 كار خود را با راه اندازي دو خط توليد 50 و 70 تني عمودي با استفاده از سوخت ذغال سنگ آغاز كرد و در آن زمان تنها كارخانه توليد عمودي سيمان بود كه ذغال سنگ مصرف مي كرد.

وي اظهار كرد: ذغال سنگ اين كارخانه از معادن شركت سيمان شرق واقع در منطقه اي بين شاهرود و آزادشهر تامين مي شد كه در سال 1362 با توجه به مشكلاتي كه در تامين سوخت براي خطوط توليد اين كارخانه بوجود آمد، به تعطيلي انجاميد.

وي با اشاره به فعاليت چهار واحد توليدي در مجتمع سيمان شرق، ادامه داد: واحد يكم اين شركت در سال 1346 با توليد 300 تن سيمان در روز و واحد دو آن با ظرفيت توليد هزار و 250 تن در روز در سال 1354 شروع به كار كردند كه واحد دوم اكنون به كلي تغيير كرده و اوايل تير ماه امسال تبديل به واحد توليد سيمان سفيد مي شود.

وي بيان كرد: واحد سوم شركت سيمان شرق در سال 1387 با ظرفيت توليد سه هزار تن سيمان در روز و واحد چهارم اين شركت با ظرفيت بيش از سه هزار و 400 تن سيمان در روز در سال 1389 آغاز به كار كردند.

مدير عامل مجتمع سيمان شرق گفت: اين شركت هم اكنون دو خط توليد سيمان دارد كه شامل سيمان خاكستري با ظرفيت توليد هفت هزار تن در روز و سيمان سفيد با توليد هزار تن در روز مي باشد.

وي افزود: خط توليد سيمان سفيد كه اوايل تير ماه امسال به طور رسمي آغاز به كار مي كند، بزرگترين خط توليد سيمان سفيد در ايران و اولين خط توليد سيمان سفيد در شرق كشور است كه مي تواند نياز كشورهاي شرقي و خاورميانه را تامين كند.

وي اظهار كرد: در مجتمع سيمان شرق يك واحد توليد آهك صنعتي وجود دارد كه از سال 1373 راه اندازي شده و در حال توليد است.

نصيري گفت: در مجموع در راستاي توسعه پايدار، در هر دهه يك واحد توليدي در مجتمع سيمان شرق راه اندازي شده و همواره سيستم در حال نوسازي و پيشرفت بوده است.

وي افزود: مجتمع سيمان شرق هم اكنون داراي شركتهاي اقماري است كه شامل شركتهاي آهك صنعتي، صادراتي و فرآورده هاي بتني باشند و به زودي معادن ذغال سنگ و مس اين شركت نيز از نظر ظرفيتهاي معدني توسعه مي يابد.

او اظهار كرد: شركت صادراتي اين مجتمع، فرآورده هاي خود را به كشور افغانستان صادر مي كند و در هرات اين كشور نيز مركزي براي عرضه فرآورده هاي بتني اين مجتمع راه اندازي شده است.

وي اظهار اميدواري كرد با راه اندازي خط توليد سيمان سفيد در اين مجتمع، سبد كاملي از محصولات مورد نياز ساختماني شامل آهك، سيمان سفيد و سيمان خاكستري در جهت سازندگي و توسعه فعاليتهاي عمراني شرق كشور بوجود آيد.

مدير امور معادن مجتمع سيمان شرق نيز در اين بازديد به تشريح سه معدن اين شركت و ميزان ظرفيت و استخراج آنها پرداخت.

'مصطفي آموزش' گفت: مجتمع سيمان شرق داراي سه معدن 'آهك چاه سليمان، مارن يانبلاغ و پوزولان بش آقاج است.

وي بيان كرد: معدن پوزولان بش آقاج داراي ظرفيت پروانه بهره برداري 150 هزار تن در سال مي باشد و روش استخراج آن پلكاني روباز است كه با كمك ماشين آلات معدني، بولدوزر و بيل مكانيكي انجام مي شود.

او افزود: ذخيره معدن پوزولان بش آقاچ 2.8 ميليون تن است كه اينك به خاطر عدم نياز به پوزولان، غيرفعال مي باشد.

وي اظهار كرد: ظرفيت استخراج سالانه معدن مارن يانبلاغ نيز يك ميليون و 200 هزار تن است كه روش استخراج آن به صورت سيستماتيك پلكاني روباز با استفاده از مواد ناريه است و سابقه بهره برداري از آن به سال 1332 مي رسد.

وي گفت: طي سالهاي اخير شناسايي دقيق تري از ذخيره معدن مارن در منطقه اي به وسعت 150 هكتار در قالب اكتشافات تفصيلي با چهار هزار و 740 متر حفاري و هزار و 580 نمونه پودري انجام گرفت كه در نتيجه آن 108 ميليون تن ذخيره جديد شناسايي شد كه 90 سال پاسخگوي نياز فعلي مصرف براي توليد سيمان خواهد بود.

آموزش اظهار كرد: معدن آهك چاه سليمان داراي پروانه بهره برداري يك ميليون و 500 هزار تن در سال و از نوع روباز درجه يك است.

وي افزود: روش استخراجي اين معدن نيز به صورت پلكاني روباز با استفاده از مواد ناريه و آتشباري است و سابقه آن به سال 1332 مي رسد.

او گفت: طي سالهاي اخير در وسعت 90 هكتار اكتشافات تفصيلي با هزار و 89 متر حفاري و نمونه گيري پودري در معدن آهك چاه سليمان انجام گرفت و براساس آن 87 ميليون تن ذخيره جديد شناسايي شد.

مدير امور معادن مجتمع سيمان شرق افزود: 96 درصد مواد اوليه سيمان از معادن آهك و مارن تامين مي شود و چهار درصد باقيمانده نيز كه آهن و بوكسيت است، در مواد اوليه توليد سيمان مورد استفاده قرار مي گيرند.

آموزش تاكيد كرد: اين مجتمع همواره در جهت كنترل شرايط ايمني كار و رعايت مسائل زيست محيطي حركت كرده و در اين زمينه در خراسان رضوي نمونه است.

وي گفت: كاربرد ديناميت نيز از چرخه استخراج معدن حذف و از روش بهتري كه ميزان آلودگي زيست محيطي را به صفر مي رساند، بهره گرفته شده است.

در ادامه اين بازديد خبرنگاران از معدن مارن، سالن مواد و كوره واحد چهارم شركت سيمان شرق بازديد كردند.

مسوول امور توليد مجتمع سيمان شرق در اين بازديد گفت: كوره هاي پخت سيمان در اين شركت دوگانه سوز هستند كه هشت ماه از سال گاز و باقي ماه ها را مازوت مصرف مي كنند.

'مجتبي غيور' افزود: توليد هر تن سيمان 100 مترمكعب گاز و 100 كيلووات برق نياز دارد و از آنجا كه مصرف گاز در اين كارخانه زياد است لذا در زمستان گاز اين كارخانه قطع شده و به ناچار از مازوت براي سوخت استفاده مي شود.

وي اظهار كرد: ميزان دماي كوره پخت در كارخانه سيمان شرق هزار و 450 درجه سانتي گراد و توليد آن سالانه يك ميليون و 200 هزار تن كلينكر است.

وي با بيان اينكه ماهانه 15 ميليارد ريال هزينه مصرف گاز در شركت سيمان شرق مي باشد، افزود: 35.5 ميليون ليتر مازوت در اين شركت ذخيره شده اما استفاده از مازوت به جاي سوخت با احتساب ليتري 4700 ريال هزينه توليد را افزايش مي دهد به طوري كه قيمت تمام شده هر تن سيمان تا 200 هزار ريال افزايش مي يابد.

وي درخواست كرد، دولت براي مصرف انرژي در كارخانه سيمان شرق يارانه اختصاص دهد تا هم قيمت سيمان كاهش يابد و هم بازار صادراتي رونق پيدا كند.

مشاور عالي رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي در بخش معدن نيز در اين بازديد گفت: در بخش معادن اين شركت بيش از 50 نفر به صورت مستقيم و تعداد بسياري به صورت غيرمستقيم مشغول فعاليت هستند.

'سوسن شاهنده' افزود: مجتمع سيمان شرق به خاطر برخورداري از شاخص هاي رعايت مسائل زيست محيطي و ايمني كار بهترين معادن را در سطح استان خراسان رضوي دارد.

وي بيان كرد: كارگران در اين شركت و ساير معادن خراسان رضوي بيمه هستند و مسوولان فني و ايمني، بر امنيت كار و تجهيزات و ماشين آلات نظارت دارند.

شاهنده اظهار كرد: در كشور 66 واحد توليدي سيمان با ظرفيت 80.6 ميليون تن و در استان خراسان رضوي پنج واحد توليد سيمان با ظرفيت 6.89 ميليون تن فعاليت دارند كه سهم اين استان از توليد سيمان در كشور 8.5 درصد مي باشد.

وي گفت: هم اكنون پنج كارخانه سيمان شرق در مشهد، زاوه تربت حيدريه، جوين، لار شهرستان سبزوار و مجد شهرستان خواف مشغول فعاليت هستند كه عمده مواد اوليه خود را از معادن موجود در استان تامين مي كنند.

وي با اشاره به مشكلات بخش توليد سيمان در خراسان رضوي افزود: نوسانات قيمت فروش ناشي از هزينه زياد سوخت و حمل و نقل و همچنين كمبود كاميون و واگن براي حمل توليد از جمله اين مشكلات مي باشند.

شاهنده گفت: نوسانات نرخ ارز و هزينه زياد نقل و انتقال ارز از ديگر مشكلاتي است كه صادرات سيمان را به عنوان مهمترين اقلام صادراتي خراسان رضوي دچار مشكل كرده است.

وي بيان كرد: سيمان خراسان رضوي به كشورهاي آسياي ميانه به ويژه افغانستان صادر مي شود كه سال گذشته و فروردين ماه امسال به دليل كاهش قيمت پايه صادراتي سيمان، ارزش صادرات اين محصول كاهش داشت.

او افزود: استفاده از مازوت در واحدهاي توليدي سيمان خراسان رضوي باعث شده كه قيمت رقابتي اين محصول در مقايسه با كارخانجات سيمان كه گاز مصرف مي كنند، افزايش پيدا كند زيرا استفاده از مازوت هزينه توليد سيمان را در كارخانجات افزايش داده و در نتيجه در قيمت تمام شده محصول تاثير مي گذارد لذا كارخانجات مشتري خود را در عرصه رقابت با ساير توليدكنندگان از دست مي دهند.

وي گفت: استفاده از مازوت بويژه پس از اجراي مرحله دوم هدفمندي يارانه ها قيمت هر تن سيمان در كارخانه را به هفت ميليون و 500 هزار تا ده ميليون ريال افزايش داده است.

وي اظهار كرد: از سوي ديگر استفاده از سوخت مازوت در كارخانجات باعث آلودگي زيست محيطي مي شود در صورتي كه مصرف گاز فاقد آلودگي زيست محيطي است.

شاهنده تاكيد كرد: سهم صنايع بويژه سيمان از انرژي به دليل مصرف زياد آن بايد افزايش يابد و دولت براي تامين سوخت كارخانجات يارانه اختصاص دهد.

7489 /664

سرخط اخبار استان‌ها