۲۳ فروردین ۱۳۹۴، ۱۴:۴۷
کد خبر: 81568377
T T
۰ نفر
مرمت و بازسازي سايت باستان شناسي شادياخ نيشابور پايان يافت

مشهد - ايرنا - مدير پايگاه پژوهشي منطقه تاريخي و فرهنگي نيشابور گفت: مرمت و بازسازي سايت باستان شناسي شادياخ در اين شهرستان پايان يافت.

به گزارش روز يكشنبه روابط عمومي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري خراسان رضوي ابوالفضل مكرمي فر افزود: اين سايت باستان شناسي در اثر طوفان خرداد ماه سال گذشته آسيب ديده بود كه با هزينه يك ميليارد ريال مرمت شد.

وي اظهار كرد: در اين سايت هفت فصل كاوش انجام شده كه شش فصل آن به سرپرستي رجبعلي لباف خانيكي و فصل هفتم به سرپرستي محمود بختياري شهري بوده است.

وي گفت: از مهمترين آثار به دست آمده در اين سايت مي توان به عناصر معماري مشتمل بر صحن، اصطبل، كارگاه عصاره كشي انگور، كارگاه شيشه گري، كارگاه آهنگري، مطبخ، انبار، تالار مركزي، حمام، همچنين انواع گچبري ها، ظروف سفالي، قطعات شيشه اي و فلزي اشاره كرد.

مكرمي فر با اشاره به استقبال بي نظير گردشگران و مسافران نوروزي از اين سايت بيان كرد: در تعطيلات نوروز امسال پنج هزار نفر از سايت باستان شناسي شادياخ ديدن كردند كه بيشترين بازديدكننده در ميان مراكز فرهنگي و تاريخي نيشابور در اين مدت بوده است.

شادياخ يا شادي كاخ و يا شادي ياخ يكي از محله‌ هاي شهر كهن نيشابور بوده‌ است كه از اوايل سده سوم هجري مسكوني شده و تا سال ۶۶۹ هجري كه زمين‌ لرزه آن را در هم درنورديد، اهميت ويژه‌اي داشته ‌است.

اين محل به سبب كاخي كه عبدالله بن طاهر به نام شادياخ در آن بنا نهاد به اين نام شهرت يافت.

شادياخ همچنين يكي از محله‌ هاي اشراف نشين نيشابور در گذشته و محل سكونت و زندگي اميران، پادشاهان، هنرمندان و نويسندگان درباري بود به طوري كه كاخ اميران سلسله ‌هاي طاهريان و سلجوقيان در اين محل قرار داشت.

ويراني اين كاخ همزمان با حمله مغول به نيشابور بود و با زلزله ۱۲۸۱ بطور كامل متروك و مدفون شد.

شادياخ همچنين نام كاخ محله باغ اطراف اين منطقه در نيشابور نيز بوده ‌است./1

7496 / 6053