سالمندی لزوما به معنای ناگزیر شدن از رفتن به سرای سالمندان نیست؛ سرایی که سالمند به درجه ای از تنهایی و ناتوانی جسمی در انجام و گذران امور زندگی میرسد که خانواده زمان کافی برای رسیدگی تمام وقت ندارد و لاجرم باید سالمند را راهی سرای سالمندان کرد.
بعبارتی نمی توان گفت نشستن و انتظار کشیدن در کنج سرای سالمندان سرنوشت محتوم هر سالمندی است بلکه می توان با اجرای برنامه های متنوع حمایتی و آموزشی و تفریحی؛ پویایی بیشتری به جمعیت بالای ۶۰ سال بعنوان افرادی سالمند ارائه داد تا با نشاط بیشتری این دوران را سپری کنند.
نشاط و پویایی روحی که بر جسم و تن آنها اثر گذار خواهد بود و دست کم به حداقل هایی در نگهداری از خود میرسند و حتی اگر خانواده ای برای حمایت از آنها نباشد بتوانند خود را اداره کنند و زودتر از موعد راهی سرای سالمندان نشوند.
سالمندان بطور طبیعی با احساس تنهایی و استرس بیشتری مواجه می شوند که این تنهایی ها و استرس در شرایطی همچون کرونا که بر کاهش روابط اجتماعی تاکید می شود، بیشتر شده و بخصوص با القای اینکه میزان ابتلای به این بیماری در قشر سالمند بیشتر است، می توان گفت استرس مضاعفی بر آنها وارد می آید.
یادآوری این نکته را باید در نظر داشت که سالمندان زمان بیشتری از طول روز را به تماشای تلویزیون و مرور اخبار می گذرانند پس در دورانی که عمده اخبار مربوط به کرونا، میزان شیوع و آمار مرگ و میر روزانه ناشی از آن و در مورادی شیوه های خاص خاکسپاری افرادی که بر اثر کرونا جان خود را از دست داده اند است این عوامل نگرانی، تنهایی و استرس سالمندان را بیشتر می کند.
این تنهایی و نگرانی ناشی از کرونا را به راحتی می توان در گفت و گو با سالمندان احساس کرد؛ زن سالمندی که این روزها تمام اوقات خود را در خانه می گذراند می گوید: رفت و آمد فرزندانم کمتر شده است و تلفنی هم که با آنها صحبت می شود می گویند بخاطر سلامتی خودت نمی آییم.
این بانوی سالمند می گوید: از مردن نمی ترسم ولی در تلویزیون دیده ام که چگونه در تنهایی افرادیکه براثر کرونا جان خود را از دست داده اند به خاک سپرده می شوند و به هیچ وجه دوست ندارم در دوران کرونا بمیرم ؛ همیشه دوست داشته ام مراسم آبرومندانه ای را فرزندانم بعد از مرگم ، برگزار کنند.
بانوی سالمند دیگری که تنها زندگی می کند، گفت: پیش تر هم تنها بودم ولی فرزندانم برای خرید لوازم و اقلام مورد نیازم مرتب سرکشی می کردند که الان خودم مجبورم این کارها را انجام دهم.
بر اساس آخرین سرشماری از جمعیت ۳۲۶ هزار و ۴۵۲ نفری شهرستان بروجرد تعداد ۴۱ هزار و ۸۹۹ نفر جمعیت معادل ۱۲/۸ درصد بالای ۶۰ سال هستند که بنا بر تعریف سازمان بهداشت جهانی آن جمعیت پیر محسوب می شوند.
پوران دخت قاسمی، مسئول دبیرخانه شورای ساماندهی امور سالمندان اداره کل بهزیستی لرستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می افزاید: درصد جمعیت سالمند شهرستان بروجرد بنا بر سرشماری سال ۹۰ میزان ۹/۸ درصد بود که این آمار در سال ۹۵ یعنی به مدت پنج سال به ۱۲/۸ درصد افزایش یافته است.
بنا بر گفته کرم رضا پیردایه، رئیس بهزیستی بروجرد درشهرستان۲ مرکز نگهداری شبانه روزی از سالمندان وجود دارد که این مراکز خاص سالمندانی است که خانواده ای ندارند و یا خانواده قادر به نگهداری از آنها نیستند. یکی از این مراکز، مرکز خاص زنان بنان سرای برکتی و مرکزی دیگر با نام مرکز امام علی خاص مردان در بروجرد است.
سرای سالمندان برکتی بروجرد در ویلایی دور از هیاهوی شهر قرار دارد؛ آرامشی زیبا در محوطه حاکم است که این آرامش فارغ شدن از هر آنچه ازدحام و هیاهوی شهر است و این ارامش را از بادهای شهریور که آمدن پاییز را نوید می دهد، می توان احساس کرد.
برخی روی تخت هایشان خوابیده اند برخی نحیف و لاغر آنچنان که گاه باید درست بالای سرشان بروی تا تشخیص بدهی کسی زیر این پتوها خوابیده است و برخی روی همین تخت ها نشسته اند و با همدیگر صحبت می کنند و هر فرد جدیدی که وارد می شود را به سوی خود فرا می خوانند و با او حرف می زنند.برخی سرحال و پرانرژی آنچنان با دیدنت شاد می شوند که گویی عزیزی که سال ها منتظر آمدنش هستند را دیده اند .
همه در یک ویژگی اشتراک دارند، از خانه جدا افتاده اند و گویی در هر حال انتظار این را می کشند که روزی به خانه بازگردند حتی اگر اطمینان داشته باشند هیچ کسی را پشت درهای سرایی که در آن به سر می برند را نداشته باشند
بنا بر گفته شهرزاد سجادیان مدیر داخلی و فنی سرای سالمندان برکتی، .ظرفیت سرای سالمندان برکتی ۳۰ نفر است که در هشت اتاق با ظرفیت بین ۲ تا ۶ نفر ، قرار دارند و رده سنی آنها از ۶۵ سال تا ۱۰۸ سال هم می رسد.
مدیر داخلی سرای سالمندان برکتی با اشاره به دید و بازدیدهای عمومی که از این مرکز می شود گفت: سالمندان واقعا از این دیدارها خوشحال می شوند و با وجود اینکه تلاش می شود یکنواختی زندگی آنها با اجرای برنامه های مختلف به حداقل برسد ولی باز همین دیدارها ، روحیه آنها را تازه می کند و خوشحال می شوند.
که البته باید یادآور شد این دیدارها و بازدیدها از سرای سالمندان در حدود هفت ماه گذشته با توجه به ضرورت توجه به رعایت دستورالعمل ها به منظور پیشگیری از انتقال کرونا ، کاهش یافته است.
نکته قبل توجه در مورد سالمندان این است که تنها شمار کمی از این جمعیت که به درجه ای از ناتوانی رسیده اند که خانواده توان نگهداری از آنها را ندارند در سرای سالمندان نگهداری می شوند وباید دانست که بیشتر سالمندان در کنار خانواده و یا به تنهایی زندگی می کنند و باید آنها را بخصوص در شرایط خاصی همچون کرونا تنها نگذاشت و مراقبت از آنها را بیشتر کرد. چرا که قرار نیست سرای سالمندان و خلاصه شدن زندگی در یک تخت و کم در گوشه ای دور از خانه سرنوشت همه سالمندان باشد.
بنا بر گفته، مدیر موسسه سالمندان فرزانگان حکمت سینا بروجرد گفت: با توجه به شیوع کرونا و طولانی شدن مدت در خانه ماندن، سالمندان نیازمند کمک های بیشتری هستند تا در کنار هزینه هایی که توسط این موسسه با کمک های بهزیستی نیز بتوان رفاه بیشتری برای این قشر فراهم کرد.
مریم بهرامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در مسیر سالمندی پویا و به منظور رفاه و آسایش بیشتر سالمندان نیازمند کمک و حمایت هایی از سوی سازمان های دولتی و خیرین هستیم . هم اکنون ۲ هزار سالمند تحت پوشش موسسه سالمندان فرزانگان حکمت سینا بروجرد قرار دارد که در دوران شیوع کرونا اقدامات و خدماتی اعم از ماسک و دستکش و سایر اقلام بهداشتی بصورت رایگان بین آنها توزیع شده است.
وی گفت: با توجه به اینکه بخشی از سالمندان تحت پوشش از نظر معیشتی و اقتصادی نیز با مشکلاتی مواجه هستند در ایام شیوع کرونا بسته های معیشتی و از جمله پنج هزار قرص نان، هزار قرص کلوچه کلوا، ۲۰۰ کیلوگرم میوه فصل ؛ آلبالو و گیلاس و ۱۵۰ کیلو آلو و سیب با رعایت نکات بهداشتی با مراجعه به در منازل این سالمندان توزیع شده است.
مدیر موسسه سالمندان فرزانگان حکمت سینا بروجرد گفت: همچنین در ایام سوگواری های ماه محرم و تا آخر ماه صفر به خانواده های توانمند سالمند توصیه شده است نذورات خود را بصورت اقلام خوراکی ،مصرفی و خشک در بسته های معیشتی تهیه کنند تا بین سالمندان نیازمند تحت پوشش این موسسه توزیع شود.
وی گفت: با توجه به شیوع کرونا ، این موسسه سامانه پرسش و پاسخ مشاوره سالمند را فعال کرده است تا بتوان بصورت انلاین و مجازی برخی خدمات مشاوره ای را سالمندان ارائه داد. با شیوع کرونا این موسسه تعطیل شد اما فعالیت های این موسسه در بخش های مختلف آموزشی، اجتماعی، ورزش، سلامت و تغذیه را بصورت مجازی برای سالمندان و خانواده های آنها ادامه دارد.
بهرامی یادآور شد: شعار موسسه سالمندان عبارت ؛ حال دل ما سالمندان خوب است عنوان شده است و با توجه به این شعار نهایت تلاش و اولویت ما بر این است که شخصیت سالمندان مورد تکریم قرار گیرد .
موسسه سالمندان فرزانگان حکمت سینا زیر نظر بهزیستی بروجرد ، از سال ۱۳۹۶ فعالیت خود را آغاز کرده است و اکنون با گذشت بیش از ۲ سال از فعالیت خود ، تعداد ۲ هزار سالمند را تحت پوشش برنامه های مختلفی اعم از آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و سلامت قرار داده است تا بتواند به هدف خود که داشتن سالمندی پویا است برسد. این موسسه با توجه به طولانی شدن مدت زمان تعطیلی برخی مراکز و در خانه ماندن به منظور کاهش زنجیره انتقال کرونا، فعالیت های حمایتی خود را بیشتر کرده است که اکنون برای رفاه بیشتر این قشر خواهان کمک و همیاری از سوی برخی دستگاهها و سازمان ها است.
وجود موسساتی که محور فعالیت خود را نشاط و پویایی و حال خوب سالمند قرار می دهند در هر شرایطی و بخصوص در دورانی خاص همچون فراگیری کرونا مرکز توجه خود را به سمت سالمندان دارند و تلاش شان بر این محور است که قرار نیست درد کشیدن روحی و روان در کنار دردهای طبیعی جسمی این دوران بر سالمندان تحمیل شود و بعبارتی تلاش دارند تا سالمند از نظر روانی و جسمی به درجه ای از ناتوانی نرسد که چاره ای جر سپردن او به سرای سالمندان نباشد.
نظر شما