صنایع دستی و نقش آن در توسعه سیستان و بلوچستان

زاهدان- ایرنا- سیستان و بلوچستان دارای ظرفیتی عظیم در حوزه صنایع دستی است که در شرایط کنونی می‌تواند به توسعه استان و معیشت خانوارها کمک بسزایی کند.

به گزارش ایرنا تغییرات ایجاد شده در دهه های اخیر در ساختار صنعتی کشورها و رشد و گسترش صنایع کوچک و متوسط در حوزه صنایع دستی و بومی موجب شده تا این صنایع در توسعه صنعتی کشورها از جایگاه خاصی برخوردار شود.

با توجه به تجربه موفق کشورهای تازه صنعتی شده کارشناسان و سیاستگذاران اقتصادی معتقدند که در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته بخش خصوصی به ویژه در صنایع کوچک و متوسط، عامل مهم توسعه اقتصادی است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که صنایع دستی با کارآفرینی، نوآوری و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید بر رشد اقتصادی اثر می‌گذارد به همین دلیل در مناطق روستایی، به منظور توسعه فعالیت‌های اشتغالزا، بنگاه‌های خرد و متوسط در این حوزه مورد توجه قرار گرفته‌اند.

صنایع دستی به عنوان یکی از مهمترین بخش‌های اقتصادی کشور می تواند در تحقق اقتصاد مقاومتی، ایجاد اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، تولید و غیره سهم بزرگی داشته باشد

صنعایع دستی در سیستان و بلوچستان از جمله بخش‌هایی است که در صورت آماده شدن شرایط زیربنایی و تجهیز نیروی انسانی و از همه مهمتر توجه دولتمردان امکان رشد و توسعه آن وجود دارد.

سیستان و بلوچستان با مردمان سخت کوش و خستگی ناپذیرش خاستگاه ظریف‏ترین هنرهای دستی ایران نیز هست و آن چه ساکنان این منطقه را از دیر باز تاکنون از سایر هم وطنان خود و نیز ساکنان دیگر نقاط جهان متمایز می‌کند تلفیقی صمیمانه از صبر و هنر است که در سوزن دوزی‌های ظریف، ساخت ظروف سفالی، پشتی بافی، حصیربافی، خامه دوزی و سکه دوزی‌های جذاب متجلی بوده که در صورت معرفی به سایر نقاط کشور می‌تواند نقش مهمی را در اقتصاد، گسترش صنایع کوچک و اشتغال در جوان‌ترین استان کشور داشته باشد.

هر دختر بلوچ از سنین کودکی، ضمن آموختن و انجام امور مربوط به خانه داری موظف به فراگرفتن یکی از صنایع دستی اصیل منطقه نیز هست و به سبب دخالتی که سلیقه‌های گوناگون در تهیه این آثار دارند می‌توان طرح‌ها و نقش‌‍های متنوع و اصیل مشاهده کرد که آن را بازارپسندتر کرده و بر این اساس می توان گفت که این امر ظرفیتی عظیم برای توسعه اقتصادی سیستان وبلوچستان و معرفی به بازارهای خارجی به شمار می‌آیند.

در فضای مجازی نیز صنایع دستی سیستان وبلوچستان همواره واکنش‌ها و حمایت‌های کاربران فضای مجازی را به دنبال داشته است که ویدیو زیر بخش کوچکی از برترین واکنش‌ها را نشان می دهد.

صنایع کوچک و دستی سیاست اجرایی ایجاد اشتغال در سیستان و بلوچستان

صنایع دستی و نقش آن در توسعه سیستان و بلوچستان

 استاندار سیستان و بلوچستان گفت: یکی از سیاست‌های اجرایی دولت برای ایجاد اشتغال در استان استفاده از اشتغال‌های خرد و خانگی، صنایع کوچک و دستی است.

حسین مدرس‌خیابانی با اشاره به اینکه یکی از پشتیبانی‌کننده‌های طرح‌ها در سیستان و بلوچستان بانک‌ها هستند اظهارداشت: امروز به دلیل برخی احکام دینی و شریعت اهل سنت سپرده های قرض الحسنه زیادی در استان وجود دارد که طبق مصوبات سفر رییس جمهور تمام این سپرده‌های قرض‌الحسنه باید در همین استان هزینه شود.

وی ادامه داد: نسبت تسهیلات به سپرده بانک‌ها برای سیستان و بلوچستان ۵۸ درصد بوده که بسیار عدد پایینی است شاید جزو پایینترین استان‌های کشور هستیم به همین سبب تلاش می‌کنیم این نسبت تسهیلات به سپرده را  در استان بالا ببریم.

وی با اشاره به دیدار اخیرش با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی و دستاوردهای آن گفت: برای تامین سوخت کشتی کروز مسافری چابهار قول مساعد داده شد که اگر این کشتی راه بیافتد هم گردشگری با عمان انجام و هم تجار می‌توانند از آن استفاده کنند.

استاندار سیستان وبلوچستان با اشاره به اینکه در زمینه خط‌های  هوایی تصمیم داریم مسیر کویته به زاهدان و چابهار به مسقط را راه‌اندازی کنیم افزود: وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی قول کمک دادند که در فضاهای بومگردی، گردشگری و صنایع دستی سراسر کشور بتوانیم اشتغال‌های خرد و خانگی و روستایی و صنایع دستی مان را  برند کرده و به فروش برسانیم.

وی اظهارداشت: بسیاری از سوله‌های خالی دستگاه‌های اجرایی را در اختیار بعضی از بانوان بدسرپرست و بی سرپرست برای ارائه صنایع دستی سیستان و بلوچستان قرار دادیم.

مدرس خیابانی با تاکید بر اینکه برای کمک به حوزه صنایع دستی سیستان و بلوچستان در فرودگاه بین المللی زاهدان غرفه ویژه ای برپا شده است تصریح کرد: قرار است جایگاه استان و صنایع دستی مان را در برج میلاد ، فرهنگسرای ارسباران ، فرودگاه مهرآباد، فرودگاه امام خمینی(ره) و  مراکز پر جمعیتی دایر کنیم تا از این منظر زمینه اشتغال فراهم شود.

کارآفرینی در حوزه صنایع دستی برای زنان سیستان وبلوچستان

صنایع دستی و نقش آن در توسعه سیستان و بلوچستان

مدیرعامل شرکت تعاونی سوزن دوری و سکه دوزی نگین ماهکان چابهار که اکنون یکی از بهترین های عرصه سوزن دوزی است در نشستی با خبرنگار ایرنا اظهارداشت:  از سال ۱۳۶۸ به دلیل شغلی که داشتم ساکن چابهار شدم و در زمینه صنایع دستی نیز فعالیت می کردم اصالتم شمالی است.

خدیجه جعفرزاده ادامه داد: ابتدا در کارهای قلاب دوزی و صنایع دستی شمال فعالیت داشتم اما از زمانی که ساکن چابهار شدم سوزن دوزی را با قلاب دوزی تطبیق کرده و کارم را در این راستا شروع کردم.

این کارآفرین حوزه صنایع دستی چابهار افزود: از سال ۷۴ با اداره فنی و حرفه ای همکاری می‌کردم و در همان سال ها کارگاه کوچکی با استفاده از توانمندی خودم، همسرم و دخترم در منزل راه اندازی کردم و در گام بعدی و پس از آشنایی با بومیان منطقه به سراغ افراد توانمند رفتم و گروه ۶ نفری را تشکیل دادیم.

جعفرزاده بیان کرد: از سال ۸۵ وارد اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شدم و مجوز کارگاه تولیدی گرفتم و تعداد نیروها نیز چند برابر شد، در سال های شروع فعالیت فقط در نمایشگاه های سطح شهرستان شرکت می کردیم تا اینکه به عرصه استانی، کشوری و در نهایت بین المللی راه یافتیم.

وی افزود: از سال ۹۰ کارگاهمان به اندازه ای گسترش پیدا کرد که برای راه اندازی شرکت تعاونی اقدام کردیم که در سال ۹۴ ثبت شد و تعداد اعضای این تعاونی از هفت به ۲۸ نفر افزایش یافته چراکه پیشرفت کار بالا و فروشمان زیاد بود و اکنون علاوه بر بازار داخلی و در بازارهای خارجی نیز حرف برای گفتن و مشتری داریم.

مدیرعامل شرکت تعاونی سوزن دوزی و سکه دوزی نگین ماهکان چابهار با اشاره به اقدام‌هایی که در زمینه اشتغال زایی انجام داده بیان کرد: دوره های آموزشی این تعاونی برای ۵ هزار و ۷۰۰ نفر ارائه شد و ۲۵۰ نفر از مهارت آموزان مجوز دریافت کردند و به صورت ثابت فعالیت دارند.

وی با اشاره به ظرفیت عظیم استان برای گسترش صنایع دستی خاطرنشان کرد: معتقدم که اگر توانمند باشیم می‌توانیم با ارائه راهکار مشکلاتمان را خودمان حل کنیم.

سیستان وبلوچستان به عنوان گنج پنهان سرزمینی با ظرفیت های عمده و فراوان برای توسعه قابلیت مطرح شدن در سطح ملی و فراملی را دارد و می تواند در توسعه اقتصادی نقش بسزایی داشته باشد که در این راستا متولیان امر باید به درستی نقش ایفا کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha