شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین؛ توسعه زنجیره آبیاری مدرن در مغان

اردبیل - ایرنا - تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی سد خداآفرین به عنوان یکی از مهم‌ترین پروژه‌های زیرساختی، ضمن کمک به مدیریت مصرف بهینه آب بخش کشاورزی، چشم‌انداز مطمئنی برای افزایش تولیدات کشاورزی و ارتقای امنیت غذایی استان و کشور فراهم می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا ، در سال‌های اخیر گام‌های بلندی برای تامین و تکمیل زیرساخت‌های بخش آب و کشاورزی استان اردبیل برداشته شده است که شبکه آبیاری پایاب سد خدا آفرین با ۴۳ هزار هکتار وسعت، یکی از این طرح‌های مهم است.

پروژه شبکه آبیاری و زهکشی سد خداآفرین در محدوده استان‌های آذربایجان‌شرقی و اردبیل اجرا می‌شود که از این میزان حدود ۳۷ هزار هکتار در محدوده استان اردبیل واقع شده که در قالب چهار ناحیه عمرانی مختلف اجرا می‌شود. این شبکه بزرگترین و مدرن‌ترین شبکه شمال‌غرب کشور است که آب مورد نیاز آن از طریق سد مخزنی خدا آفرین و سد تنظیمی-انحرافی قیز قلعه تامین می‌شود.

مشخصات فنی شبکه پایاب سد خداآفرین

شبکه پایاب سد خداآفرین به چهار بخش عمرانی تقسیم شده که هرکدام از این بخش‌ها در مناطق مختلف در دست اجراست. تاکنون ناحیه عمرانی اول و قسمتی از ناحیه دوم شبکه خداآفرین با احداث یک ایستگاه پمپاژ پنج مترمکعبی و انتقال آب از کانال مغان تکمیل شده و با تامین منابع انتظار می‌رود فازهای بعدی هم در زمان مقرر به اتمام برسد.

ناحیه عمرانی اول با ۱۳ ایستگاه پمپاژ و وسعت پنج هزار هکتار در سال گذشته به بهره‌برداری رسید و ناحیه عمرانی دوم هم با وسعت ۱۰هزار و ۵۰۰ هکتار در سال جاری به سطح سبز اضافه خواهد شد.

ناحیه عمرانی ۲ و بخشی از خلیل‌لو نیز در سطح هزار و ۲۷ هکتار عملیاتی شده که سه هزار و ۳۴۹ هکتار به صورت کلاسیک ثابت، ۱۰۷ هکتار به صورت سنترپیوت و ۸۱۴ هکتار هم به صورت قطره‌ای آبیاری خواهد شد.

ناحیه عمرانی سه و چهار نیز ۱۰ هزار و ۴۲۹ هکتار را شامل می‌شود که ۹ هزار و ۲۲۴ هکتار به صورت کلاسیک ثابت و ۹۰۷ هکتار آن به صورت سنترپیوت و ۲۹۸ هکتار آن به صورت اسپری بوم اجرا خواهد شد.

همچنین سیفون دره‌رود به عنوان شاهرگ اصلی شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین با ۷۶ درصد پیشرفت در حال اجراست. این سیفون با ظرفیت ۶۰ مترمکعب بر ثانیه دارای ۵ رشته لوله فولادی به قطر ۲۸۰۰میلیمتر و هر رشته بطول بیش از ۲ کیلومتر است.


شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین؛ توسعه زنجیره آبیاری مدرن در مغان

۲۳ هزار میلیارد ریال برای تکمیل شبکه آبیاری سد خداآفرین نیاز است

 اجرای برنامه‌های بزرگ عمرانی مانند سدسازی و تکمیل شبکه پایاب آن مستلزم تامین هزینه‌های آن است. به گفته مسئولان امر برای اجرای طرح شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سد خداآفرین در استان اردبیل تاکنون ۱۶ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال هزینه شده است و برای تکمیل آن ۲۳ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر نیز نیاز است.

در همین زمینه علی حیدری ، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اردبیل پیشرفت فیزیکی عمومی این طرح را ۷۴ درصد اعلام کرد و گفت: امسال ۱۱ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل این سد در نظر گرفته شده است و سال آینده نیز با اختصاص همین میزان اعتبار این طرح به طور کامل اجرا و تکمیل می‌شود.

وی طول کلی کانال اصلی شبکه آبیاری و زهکشی پایاب سد خداآفرین را ۹۲ کیلومتر دانست و ادامه داد: در طول این مسیر ۶ دستگاه سیفون فولادی به طول مجموعه هفت کیلومتر نصب می‌شود.

حیدری مجموع اراضی تحت پوشش شبکه آبیاری پایاب سد خدا افرین را ۶۲ هزار هکتار ذکر کرد و گفت: در فاز اول این طرح احداث شبکه آبیاری و زهکشی ۳۶ هزار و ۷۰۰ هکتار در دست اجراست که در چهار ناحیه عمرانی در حال اجرا و تکمیل است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان اردبیل اضافه کرد: برای اجرای این طرح ۴۳ ایستگاه پمپاژ اب احداث شده که پس از تکمیل طرح آبرسانی به شبکه‌های فرعی از طریق ایستگاه‌ها انجام خواهد شد.
شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین؛ توسعه زنجیره آبیاری مدرن در مغان

جبرائیل رمضانی ، معاون طرح توسعه آب منطقه‌ای استان اردبیل درباره آخرین میزان پیشرفت ناحیه دوم به خبرنگار ایرنا گفت: ناحیه عمرانی دوم ۱۰ هزار و ۵۰۰ هکتار شامل ۶ واحد بوده و پیشرفت فیزیکی آن ۷۰ درصد است و تا پایان سال به بهره‌برداری می‌رسد.

به گفته وی ، از این ۶ واحد واحد اول به اتمام رسیده است و واحدهای دوم سوم و ششم تا پایان سال تکمیل می‌شود. همچنین واحدهای چهارم و پنجم هم در حال اتمام است.

معاون طرح توسعه آب منطقه‌ای استان اردبیل با بیان اینکه برای تکمیل این واحدها ۲۰۰ میلیارد تومان نیاز است، اظهار کرد: تاکنون برای این بخش ۳۰ میلیارد تومان اختصاص داده شده است. علاوه بر این بخشی از خلیل‌لو در سطح یک‌هزار و ۲۷ هکتار عملیاتی شده است. سه هزار و ۳۴۹ هکتار به صورت کلاسیک ثابت، ۱۰۷ هکتار به صورت سنترپیوت و ۸۱۴ هکتار هم به صورت قطره‌ای آبیاری خواهد شد.

وی افزود: ناحیه عمرانی سه و چهار نیز ۱۰ هزار و ۴۲۹ هکتار پیش‌بینی شده که ۹ هزار و ۲۲۴ هکتار به صورت کلاسیک ثابت ، ۹۰۷ هکتار به صورت سنترپیوت و ۲۹۸ هکتار آن به صورت اسپری بوم خواهد بود.

معاون طرح توسعه آب منطقه‌ای استان اردبیل بیان کرد: علاوه بر این ، سیفون دره‌رود به عنوان شاهرگ اصلی شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین با ۷۶ درصد پیشرفت در حال اجراست. این سیفون با ظرفیت ۶۰ مترمکعب بر ثانیه دارای ۵ رشته لوله فولادی به قطر ۲۸۰۰میلی‌متر و هر رشته بیش از ۲ کیلومتر است.

رمضانی گفت: عملیات لوله‌گذاری ۲ ‌رشته در این بخش از طرح به اتمام رسیده و در حال انجام کارهای تکمیلی است تا به محض انتقال آب از سد خداآفرین امکان عبور و انتقال آب به شبکه خداآفرین در محدوده استان اردبیل مهیا شود. تکمیل سه رشته دیگر نیز پس از تامین لوله‌های باقیمانده صورت خواهد گرفت.

۱۰ هزار هکتار از اراضی پایاب سد خداآفرین به مرحله بهره‌برداری رسیده است

بخش کشاورزی بعنوان بهره‌بردار این سرمایه‌گذاری زیرساختی در استان به شمار می‌رود و انتظار می‌رود با توجه به ظرفیت‌ها و استعدادهای سرشار استان اردبیل، با توسعه زیرساخت‌های موردنیاز گام بلندی در ارتقای امنیت غذایی منطقه و کشور برداشته شود.

اراضی زراعی استان به مساحت ۷۸۰ هزار هکتار است که ۵۱۵ هزار هکتار آن به صورت دیم و ۲۲۵ هزار هکتار آن نیز به صورت آبی کشت می‌شود و در ۴۰ هزار هکتار از اراضی این استان نیز باغ احداث شده است.

در همین زمینه ، نادر تقی‌زاده ، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گفت: ۱۰ هزار هکتار از اراضی واقع در پایاب سد خداآفرین با ایجاد شبکه فرعی آبیاری و زهکشی به مرحله بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به اجرای پروژه شبکه فرعی آبیاری و زهکشی پایاب سد خداآفرین در دشت مغان در قالب چهار ناحیه عمرانی بیان کرد: این طرح با سیستم آبیاری قطره‌ای و سیستم سنترپیوت (سامانه دوار مرکزی) اجرا شده و در جریان آن یک هزار و ۲۲۴ دستگاه سنترپیوت خریداری و نصب شده است.

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به هزینه ۱۲ هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای شبکه فرعی آبیاری پایاب سد خداآفرین در دشت مغان گفت: با بهره‌برداری کامل از این طرح ۱۵ هزار و ۷۰۰ نفر به صورت مستقیم مشغول به کار خواهند شد.

تقی‌زاده همچنین از واگذاری ۱۱ هزار و ۷۶۲ هکتار از این اراضی به بهره‌برداران کشاورزی در قالب ۶۸ تشکل تعاونی بهره‌برداران خبر داد و اضافه کرد: تکمیل این طرح منوط به تامین آب از طرف شرکت آب منطقه‌ای استان است.

وی ادامه داد: در صورت تامین آب مورد نیاز و نیز تامین ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبار این طرح تکمیل شده و به بهره‌برداری کامل ‌می‌رسد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: با بهره‌برداری از شبکه آبیاری پایاب سد خداآفرین در منطقه مغان بیش از ۸۰۰ هزار تن به حجم تولیدات کشاورزی استان اردبیل افزوده شده و افزون بر ۳۰ هزار میلیارد ریال ارزش افزوده در استان تولید می‌شود.

شبکه آبیاری و زهکشی خداآفرین؛ توسعه زنجیره آبیاری مدرن در مغان

گزارش: یعقوب شاددل

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha