توسعه‌ خوزستان در چارچوب سند آمایش سرزمین صورت می‌گیرد

اهواز - ایرنا - رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان با اشاره به تصویب سند آمایش خوزستان، گفت: همه فعالیت‌های توسعه‌ای و اقتصادی خوزستان، از این پس، طبق سند آمایش سرزمین اجرایی می‌شود که هدف آن حراست از منابع طبیعی و محیط زیست و اقدام در چارچوب توان اکولوژیکی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا سید مهرداد نیکو روز شنبه در همایش روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی در گیت بوستان اهواز، با بیان اینکه خوزستان ۱۹ فعالیت اقتصادی اصلی دارد، افزود: در سند آمایش سرزمین این فعالیت‌ها مشخص شده و پهنه‌بندی استان در سه سطح شامل مناطقی که یک فعالیت اقتصادی اولویت دارد، مناطقی که یک فعالیت اقتصادی مجاز است و مناطقی که یک فعالیت اقتصادی ممنوع است، طبقه بندی شده است که با این رویکرد دنبال جهت دهی به فعالیت‌های اقتصادی هستیم.

وی اظهار امیدواری کرد تا با حمایت مجلس شورای اسلامی و مشارکت دستگاه‌های اجرایی و مردم بتوان سند آمایش سرزمین در خوزستان را محقق کرد.

وی خوزستان را جزو نخستین استان‌هایی که سند آمایش در آن مصوب شده بیان کرد و گفت: کشور در دو سه مقطع مطالعات آمایش سرزمین داشته، که اولین سند آمایش پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بوده و اقدامات توسعه‌ای در خوزستان همچون ساختن سد دز پیامد همین سند است؛ در سال ۶۳ نیز سند آمایش سرزمین داشتیم که اجرایی نشد و در سال ۹۱ مطالعات جدیدی انجام شد که در سال ۹۹ به تصویب رسید.

نیکو افزود: سند آمایش سرزمین برای مکان یابی فعالیت‌های عمده در خوزستان است تا کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود، با این هدف که اقدامات توسعه‌ای، سازگار با محیط زیست و پدافند غیرعامل اجرا شود.

وی همچنین با اشاره به نامگذاری روز جهانی بیابان‌زایی، اضافه کرد: در روزهای ثبت شده در تقویم، اهمیت موضوع، پرداختن به ابعاد آن و اقدامات یک سال آینده باید مورد توجه قرار گیرد.

نیکو گفت: پدیده‌های اقلیمی شتاب زیادی گرفته و تاثیر آنها بر زندگی ما دوچندان شده است؛ علت اثرگذاری بیشتر به این دلیل است که توان اکولوژیک محیط تمام شده و به همین دلیل هر اقدام توسعه‌ای ممکن است پیامدهای منفی داشته باشد.

وی ادامه داد: در گذشته هر اقدام توسعه‌ای اعم از جاده‌سازی، فعالیت عمرانی و حفر چاه نفت در خوزستان انجام می‌شد در کوتاه مدت مشکلی ایجاد نمی‌کرد اما اکنون اگر ملاحظات محیط زیستی برای ساخت یک جاده رعایت نشود اثر آن بسیار فوری نمایان شده و مسایلی مثل پخش سیلاب و ایجاد کانون گرد و غبار را موجب می‌شود.

نیکو بیان کرد: در گذشته فکر نمی‌کردیم احداث چاه نفت مشکل‌ساز شود و فقط به درآمدزایی و هزینه کرد آن برای توسعه کشور فکر می‌کردیم اما اکنون متوجه شدیم اگر ملاحظات محیط زیستی برای چاه نفت مدنظر قرار نگیرد اتفاقی که در هورالعظیم رخ داده را شاهد خواهیم بود.

نگرانی از افزایش مهاجرت خوزستانی‌ها

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خوزستان نیز در این همایش نسبت به افزایش مهاجرت‌های محیط زیستی در خوزستان هشدار داد و گفت: بسیاری از اهالی روستاهای خوزستان به دلیل معضلات ناشی از بحران آب، پوشش گیاهی و دامداری و مشکلات معیشتی ناشی از آن مهاجرت کرده‌اند به طوری که اهواز دومین کلانشهر حاشیه‌نشین کشور شده است.

آقارضا فتوحی با تاکید بر اجرای برنامه‌هایی برای جلوگیری از مهاجرت مردم، از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خوزستان خواست تا برنامه‌های توسعه‌ای را بر مبنای حفاظت از محیط زیست اجرا کند.

وی با تاکید بر مدیریت خشکسالی و مدیریت خطرپذیری در خوزستان، افزود: هر سرمایه‌گذاری در استان اگر فقط بر مبنای سودآوری باشد و بدون رعایت ضوابط  محیط زیست باشد، خیانت است.

فتوحی اضافه کرد: برای موافقت با اجرای برخی طرح‌ها به بهانه اشتغال‌زایی و تولید، به سازمان محیط زیست فشار می‌آوریم، این در حالیست که باید برنامه‌ریزی درستی برای جلوگیری از تخریب محیط زیست داشته باشیم.

وی با اشاره به تبعات منفی فعالیت‌های عمرانی برای محیط زیست، ادامه داد: پیشگیری از تخریب محیط زیست باید در اولویت قرار گیرد؛ این به مفهوم پایداری محیطی است که این مساله نیاز به آموزش و اطلاع رسانی دارد.

فتوحی همچنین گفت: تخریب محیط زیست ناامنی غذایی، ناامنی محیط زیستی و ناامنی آبی به دنبال خواهد داشت.

وی با اشاره به وجود ۳۰ میلیون هکتار بیابان در کشور و ۱.۳ میلیون هکتار بیابان در خوزستان، افزود: مساحت کانون‌های گرد و غبار خوزستان حدود ۳۵۰ هزار هکتار است که معادل با مساحت استان ایلام است.

بر اساس این گزارش، ۱۷ ژوئن (۲۷ خرداد) به عنوان روز جهانی مقابله با بیابان‌زایی نامگذاری شده است که شعار امسال "عبور از خشکسالی با مشارکت همگانی" نامگذاری شده است.

در پی توفان‌ گرد و غبار بهمن سال ۹۵ و قطع طولانی مدت برق ، آب و تلفن در ۱۲ شهرستان‌ خوزستان، طرح مقابله با گرد و غبار در دولت به تصویب رسید.

بر اساس گزارشی که اداره کل منابع طبیعی خوزستان ارایه کرده از سال ۹۵ تاکنون، در راستای این طرح ۲۶ هزار و ۳۳۵ هکتار مالچ پاشی توام با نهالکاری، ۱۲۱ هزار و ۵۰۰ هکتار مدیریت چرا، ۱۰۰ هزار هکتار قرق، ۲۷ هزار هکتار مدیریت روان‌آب، ۵۲۹ هکتار بوته‌کاری، ۲۴ هزار و ۸۰۰ هکتار مراقبت و آبیاری، ۲۸ هزار و ۲۴۶ هکتار نهالکاری و ۲ هزار و ۶۳۰ هکتار مدیریت جنگل‌های دست کاشت در خوزستان انجام شده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha