شب قدر همان شبی است که در تمام سال شبی به خوبی و فضیلت آن نمیرسد و عمل در آن بهتر است از عمل در هزار ماه و در آن شب تقدیر امور سال میشود و ملائکه و روح که اعظم ملائکه است در این شب به اذن پروردگار به زمین نازل میشوند و به خدمت امام زمان علیهالسلام مشرّف میشوند و آنچه برای هرکس مقدّر شده است بر امام زمان (عج) عرضه میکنند.
علامه مجلسی(ره) فرموده اند که بهترین اعمال در این شبها طلب آمرزش و دعا برای مطالب دنیا و آخرت خود و پدر و مادر و خویشان خود و برادران مؤمن زنده و مرده ایشان است و اذکار و صلوات بر محمد و آل محمد(ص) آنچه مقدور شود.
به گفته حجتالاسلام علیمحمد باقی از اساتید حوزه و دانشگاه؛ زمانها مثل مکانها شرافت ذاتی دارند؛ یعنی خداوند زمانهایی در عالم قرار داده که در این زمانها حجاب و حائلی بین زمین و آسمان نیست؛ بهعنوان نمونه امام صادق (ع) فرموده که خداوند نمازها را در بهترین اوقات بر شما واجب کرد بنابراین پس از نمازها (که در بهترین وقتها انجام میگیرد) دعا کنید.
پس نکته مهم این شب ها این است که در شب قدر حجاب و حائلی بین خالق عالم هستی و مخلوقات وجود ندارد؛ به همین جهت خداوند در سوره دخان میفرماید که «انا انزلناه فی لیلهالمبارکه» ما قرآن را در شبی مبارک نازل کردیم؛ یعنی شب مبارکی است که حائلی وجود ندارد و در آن شب قرآن نازل میشود اگر میگوییم شب قدر شب مهمی است نه فقط برای اینکه نزول قرآن است بلکه آن شب بهخودی خود شریف است البته نزول قرآن در آن شب مزید بر شرافت آن است.
شب دوم قدر در ماه رمضان همزمان است با شب شهادت امام علی(ع) و به همین دلیل زمانی است برای شناخت آن امام بزرگوار و سیره حکومتی و سلوک فردی ایشان در مواجهه با دین و معارف پیامبر و در تنظیم مناسبات انسانی با مردم و در ترسیم راههای تقرب به خدای مردم.
علی همان فاتح خیبر و برادر و وصی پیامبر (ص) است و حکومت در نظرش از کفش پینه بسته بیارزشتر است و جز به عدالت و اجرای آن در جامعه نمیاندیشد اما بدخواهان و بداندیشان که منافع مادی و معنوی خود را در مخاطره میدیدند و در نبردهای مسلحانه توفیقی در شهادت حیدر کرار به دست نیاورده بودند، تصمیم به قتل غافلگیرانه حضرت گرفتند که توسط اتاق فکر مهرههای متحجر و سیاهاندیش که همیشه تحتتأثیر الهیات ارتجاعی هستند، به مباشرت و ضرب شمشیر مسموم عبدالرحمن بن ملجم مرادی در صبحگاه ١٩ رمضان ٤٠ هجری در مسجد کوفه حضرت علی (ع) را با خون فرقش خضاب کردند تا ندای فزت برب الکعبه ملکوت را فرا بگیرد.
این روزها و شبها بهترین ایام سال است که باید از این فرصت برای اقدام های خیرخواهانه و انسان دوستانه هم استفاده کرد. با اهدای قطرههای خون خود، جانبخش بیماران نیازمند به خون باشیم؛ چراکه در ماه خدا، پاداش هر کار خیر و نیکویی چندین برابر روزهای عادی است.
جدا از پاداش های چندبرابری اخروی اهدای خون، بعضی مطالعات نشان داده اند که در کسانی که حداقل سالی سه بار خون اهدا میکنند احتمال حمله قلبی در آنها پایین تر است و در ضمن در افرادی که با بار اضافی آهن در بدن مواجه هستند، اهدا خون باعث تعادل ذخیره آهن بدن میگردد.
شب قدر، فرصتی برای بندگی و راز و نیاز با خداست و بندگان راستین در این شب های سرنوشت ساز با آگاهی و شناخت دقیق پروردگار خویش، تلاش می کنند جلوه واقعی بندگی و تعظیم به خالق را به جای آورند. شبی عظیم و پر اهمیت که روح خدایی در مسلمانان جهان دمیده می شود و سرنوشت یکسال آنان مقدر می شود.
نظر شما