به گزارش ایرنا، اهرم مرکز شهرستان تنگستان در فاصله ۵۵ کیلومتری جنوب شرق بوشهر واقع است که بیش از سه هزار اصله نخل دارد و بعد از شهرستان دشتستان مهمترین قطب تولید خرما در استان بوشهر است، کبکاب اهرم از معروفترین خرماهای تر جنوب است که آوازه آن در سراسر کشور فراگیر شده است.
اما خشکسالیهای پی در پی و فراگیر سالهای اخیر و خشک شدن چشمه ها، چاهها و کم آبی رودخانه ها به یکی از مهمترین مشکلات کشاورزان بویژه نخلداران تبدیل شده و این مشکل در استانی مانند بوشهر به دلیل فقدان منابع غنی آب دو چندان است.
در گذشته تا یک مترمکعب آب از رودخانه باهوش برای آبیاری نخیلات اهرم برداشت میشد اما امروز به دلیل کاهش آورد رودخانهها این میزان تنها به ۱۵ لیتر در ثانیه معادل یک چهلم کاهش یافته و این به معنی خشکیدگی نخلستانهای این منطقه است.
بیشتر چاههای موجود در منطقه اهرم امروز خشک و کف شکنی چاهها نیز هیچ تاثیری در برداشت آب ندارد و مجموع عوامل موجود کمیت و کیفیت این آب را تحت تاثیر قرار داده است.
بهره بردرای از سد خائیز و اجرای سد باهوش تنها راه نجات نخیلات اهرم
کم آب شدن رودخانهها و ممنوع شدن برداشت آب از منابع زیر زمینی دشت ها در منطقه تنگستان سبب شده تا شمار دورههای آبیاری نخلستانهای این شهرستان کاهش یابد، نخیلات تنگستان در سالهای پرآبی و متناسب با میزان بارندگیها، در چندین مرحله به روش سنتی غرقابی آبیاری میشدند اما در سالهای اخیر با توجه به وضعیت کم آبی هر چهار تا پنج ماه یکبار آبیاری میشوند آن هم در مدت زمان کوتاه و بر اساس سهمیه بندی؛ این وضعیت در میزان و کیفیت محصول خرمای منطقه و درآمد نخلداران تاثیر منفی زیادی داشته است.
امروز نخیلات اهرم که وسعت آنها به حدود سه هزار هکتار میرسد به دلیل خشکسالی های پی در پی، کاهش کیفیت آبهای در دسترس و خشک شدن چاهها از "آسیب پذیرترین نخیلات استان بوشهر" به شمار میروند.
به همین دلیل بود که رئیس جمهور در سفر بدون تشریفات مهرماه سال گذشته خود با حضور در جمع کشاورزان شهرستان تنگستان پای درد دل آنها نشست و جمعی از کشاورزان و نخلکاران در این گفت و گوی بیواسطه و رو در رو با ابراز خوشحالی از حضور وی در جمع خود، مشکلات و پیشنهادهایی را بویژه درباره رفع مشکل آب مطرح کردند.
رئیس جمهوری پس از شنیدن مشکلات کشاورزان و نخلدارانتنگستان، وزیر جهاد کشاورزی و استاندار بوشهر را موظف کرد مشکلات مطرح شده را در اسرع وقت رسیدگی و برطرف کنند.
رئیسی همچنین در سخنان کوتاهی با تاکید بر همت جدی دولت برای رفع مشکل آب با همراهی کشاورزان، گفت: یقین داشته باشید با همت یکدیگر اجازه نخواهیم داد برای نخلستانهای استان بوشهر مشکل اساسی ایجاد شود.
وی همچنین همچنین با اشاره به ضرورت اختصاص اعتبارات لازم برای احداث سد «باهوش» در بودجه سال ۱۴۰۱ گفت: احداث این سد برای رفع مشکلات کشاورزی استان ضروری است و باید با تامین منابع آن، هر چه سریعتر به بهرهبرداری برسد.
در همین راستا بود که پیگیری اجرای سد باهوش به عنوان یکی از اولویتهای شهرستان تنگستان مطرح و مسئولان استان و شهرستان زمینه اجرای این سد را فراهم کردند و امروز در هفته دولت وعده رئیس جمهور به کشاورزان تنگستانی محقق و عملیات اجرایی این سد که از آرزوهای دیرینه و از مطالبه های به حق نخلداران این شهرستان بود آغاز شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر گفت: سد باهوش تنگستان از نوع بتنی غلتکی به طول۳۷ متر و در حوضه آبریزی به مساحت ۶۲۸ کیلومتر مربع با حجم مخزن ۱۸.۵ میلیون مترمکعب وآب تنظیمی هشت میلیون بر مترمکعب بر روی رودخانه باهوش احداث میشود.
علی محمدی افزود: کنترل سیلابهای مخرب و کاهش خسارتهای ناشی از آن، تامین آب مطمئن برای آبیاری نخلستانها، تامین بخشی از حقابه نخیلات شبکه آبیاری اهرم، کاهش فشار بر سفرههای آب زیرزمینی منطقه و تثبیت مشاغل حوزه کشاورزی از جمله هدفهای این طرح است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای بوشهر عنوان کرد: با اجرای این سد ۳۲۴ هکتار نخیلات و ۲۱۷ هکتار زمینهای زراعی گندم در طرح بهبود زیر کشت میرود.
وی ادامه داد: براساس برنامه ریزی انجام شده قرار است سد باهوش در مدت ۳۶ ماه با ۳۵۰ میلیارد تومان اعتباراز محل اعتبارات ملی احداث شود.
محمدی گفت: با توجه به خشکسالیهای مستمر و تغییرات اقلیمی که منجر به تغییر رژیم بارندگی شده است، سیاست گذاری صنعت آب بوشهر تامین و مدیریت مصرف توأمان آب است.
وی افزود: به همین منظور پروژههای متعددی در راستای کنترل روانابها، ذخیره سازی آن و توزیع عادلانه آب با حداکثر بهرهوری در استان بوشهر در حال انجام است.
تلفیق آب سد خائیز و باهوش و بخشی از آب زیر زمینی باعث می شود نیاز آبی نخلستان های شبکه اهرم که یک هزار و ۳۰۰ هکتار است تامین و به تعبیری تشنگی نخیلات اهرم برطرف شود.
نظر شما