زنگ خطر کمبود آب در دشت مغان به صدا درآمده است

اردبیل- ایرنا- نماینده مردم پارس‌آباد، بیله‌سوار و اصلاندوز در مجلس شورای اسلامی مشکل تامین آب کشاورزی دشت مغان را بسیار جدی خواند و گفت: زنگ خطر کمبود آب در دشت مغان به صدا درآمده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عباس جهانگیرزاده روز دوشنبه در جلسه شورای هماهنگی مدیران جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: با توجه به کمبود جدی آب به خصوص در حوزه کشاورزی منطقه مغان، دستگاه‌های اجرایی و مرتبط از جمله سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه ای استان باید به گونه‌ای اقدام کنند که نیاز آبی محصولات تولیدی در مناطق شمالی استان تامین شود.

وی تامین آب کشاورزی را برای تضمین رشد و ترقی کشور و دستیابی به امنیت غذایی را ضروری عنوان کرد و ادامه داد: تامین آب کشاورزی برای تولید محصولات استراتژیک و ضروری مورد نیاز کشور به خصوص غلات و دانه‌های روغنی در منطقه مغان از مهمترین نیازهای حوزه آب استان است.

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: برای دستیابی به این هدف باید سیاست اجرای الگوی کشت با جدیت دنبال شود چرا که اجرای الگوی بهینه کشت، در تحقق اهداف توسعه پایدار کشاورزی، افزایش بهره‌وری عوامل تولید، گسترش روحیه تعاون، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد از فروش تولیدات و حفاظت از منابع پایه ضروری است.

وی اظهار کرد: کاهش ۵۰ درصدی میزان آب بهاء برای کشت محصولات استراتژیک و حیاتی مثل غلات و دانه‌های روغنی یکی از بهترین سیاست‌هایی که می‌تواند تولید کنندگان را به کشت این محصولات سوق داده و ترغیب کند.

جهانگیرزاده اضافه کرد: با حمایت و هدایت درست کشاورزان و نیز با اتخاذ سیاست‌های منطقی می توان کشاورزان را از تولید محصولات پرآب‌بر و غیراستراتژیک همچون هندوانه منصرف و دور کرد.

وی همچنین گفت: سالانه بیش از ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات زراعی و باغی در استان اردبیل تولید می شود که ۵۰ درصد آن در دشت زرخیز مغان تولید می‌شود و به همین دلیل، اجرای سیاست اصلاح الگوی کشت محصولات استراتژیک همچون گندم و دانه‌های روغنی در منطقه مغان باید در اولویت قرار گیرد.

نماینده مردم پارس‌آباد، بیله‎سوار و اصلاندوز در مجلس یازدهم با تاکید بر تداوم سیاست افزایش سطح زیرکشت دانه‌های روغنی در منطقه مغان، خواستار اعطای مشوق هایی مثل خرید تضمینی محصول تولیدی با قیمت مناسب از کشاورزان منطقه مغان شد.

وی بر رفع تداخلات اراضی زراعی با منابع طبیعی و تکمیل پروژه نقشه کاداستر اراضی کشاورزی منطقه مغان شد و افزود:  تهیه نقشه‌ با حدود دقیق برای صدور سند مالکیت یکی از مطالبات بحق تولید کنندگان و بهره‌برداران کشاورزی منطقه است که با اجرای آن، بسیاری از دعاوی حقوقی بهره‌برداران پایان یافته و امکان سوء استفاده برخی از افراد از منابع ملی را نیز می‌گیرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این جلسه گفت: توفیق دولت در خرید تضمینی گندم با قیمت مناسب باعث افزایش تولید این محصول استراتژیک و مهم شده و به رغم خشکسالی در مناطق شمالی این استان، تولید گندم نسبت به سال گذشته بسیار مطلوب و قابل قبول بوده است.

نادر تقی زاده از افزایش ۳۰ درصدی تولید محصول استراتژیک گندم در استان اردبیل نسبت به سال گذشته خبر داد و افزود: تاکنون ۲۳۲ هزار تن گندم از کشاورزان استان اردبیل خریداری شده و سیلوها همچنان آماده خرید گندم از کشاورزان است.

وی با تاکید بر ضرورت پرداخت وجه گندم خریداری شده از کشاورزان استان اردبیل بیان کرد: اگر مطالبات کشاورزان به موقع پرداخت نشود، احتمال اینکه گندم‌کاران در سال آتی میل و رغبتی به کشت این محصول نداشته باشند، بیشتر می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به بروز خشکسالی در سال زراعی جاری افزود: خسارت ناشی از خشکسالی به کشاورزان دیم‌کار این استان تاکنون پرداخت نشده است و کشاورزان خسارت دیده با تنگناهای جدی مالی رو به رو هستند و حتی قدرت خرید بذر برای کشت و زرع سال آتی را نیز ندارند.

وی خواستار اتخاذ تمهیداتی برای پرداخت سریع خسارت خشکسالی به کشاورزان متضرر استان اردبیل شد و افزود: این استان در بیمه محصولات و اراضی کشاورزی، استان برتر کشور محسوب می شود ولی روند پرداخت خسارت کشاورزان مطلوب نبوده است.

تقی زاده همچنین از صدور ماهانه بیش از ۱۰ هزار تن گوشت مرغ و دام مازاد از استان اردبیل به سایر مناطق کشور خبر داد و اظهار کرد: استان اردبیل سالانه ۱۰ میلیون جوجه یکروزه تولید می کند که ۲.۵ میلیون قطعه آن نیاز داخل استان بوده و مابقی به دیگر استان‌ها صادر می شود.

وی خواستار فراهم شدن بستر برای صادرات گوشت مرغ به خارج از کشور به منظور حمایت از واحدهای مرغداری شد و گفت: کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش یکی از مشکلات عمده ای است که تولید کنندگان گوشت مرغ با آن مواجه هستند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل تاکید کرد: اعطای تسهیلات با مدت بازپرداخت حداکثر ۹ ماهه، گرهی از مشکلات مالی واحدهای تولید گوشت مرغ باز نمی‌کند.

وی استان اردبیل را در تولید محصولات گلخانه ای جزو استان‌های مستعد و توانمند عنوان کرد و افزود: زیرساخت لازم برای اجرای سازه‌های گلخانه‌ای در سطح ۱۶۰۰ هکتار از شهرک گلخانه‌ای در منطقه مغان فراهم شده و هم‌اکنون ۲۰۰ هکتار از این طرح به مرحله بهره‌برداری رسیده است .

تقی زاده قیمت تمام شده اجرای یک هکتار سازه گلخانه‌ای را بسیار بالا ذکر کرد و با اعلام هزینه ۱۳۰ میلیارد ریالی احداث هر یک هکتار مجتمع گلخانه‌ای ادامه داد: این مساله از جمله مشکلات کلیدی و اساسی در راستای سیاست گسترش گلخانه‎‌ها در استان اردبیل به شمار می رود.

وی خواستار اتخاذ تمهیداتی برای کاهش قیمت تمام شده سازه‌های گلخانه‌ای شد و بیان کرد: عملیات جمع آوری، سورتینگ و بسته بندی محصولات گلخانه‌ای در استان به صورت سنتی انجام می شود لازم است که بستر مناسب و فنی برای برداشت و سورتینگ مکانیزه در این بخش فراهم شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین خواستار راه‌اندازی پایانه صادراتی محصولات گلخانه‌ای و حمایت شرکت‌های بیمه‌گر از این سبک تولید در استان شد.

به گزارش ایرنا، استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.

۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربری‌هاست.

مساحت اراضی زراعی استان اردبیل ۷۷۸ هزار هکتار است که ۵۱۵ هزار هکتار آن به صورت دیم و ۲۲۵ هزار هکتار آن نیز به صورت آبی کشت می‌شود و در ۳۹ هزار هکتار از اراضی این استان نیز باغ احداث شده است.

سالانه بالغ بر چهار میلیون تن محصول کشاورزی در استان اردبیل تولید می‌شود که معادل چهار درصد مجموع محصولات تولید شده کشور است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha