محیط زیست کرمان: خاطیان جمع‌آوری زباله بیمارستانی به دادگاه معرفی شدند

کرمان- ایرنا- کشمکش جمع‌آوری زباله های بیمارستانی و اختلاف شهرداری با دانشگاه علوم پزشکی کرمان به جایی رسید که طی روزهای اخیر دادستانی نیز وارد موضوع شده و محیط زیست می‌گوید خاطیان را به مرجع قضایی معرفی کرده است.

به گزارش ایرنا طی چندهفته اخیر موضوع انباشت زباله ها در بیمارستان ها به معضلی تبدیل شده بود؛ شهردار کرمان اصرار داشت جمع آوری زباله های بیمارستانی چون زباله ویژه تعریف می شود کار مدیریت شهری نیست لذا جمع آوری را برخلاف توافق های قبلی، رها کرده بود درحالی که سایر مسئولان استان همه اصرار داشتند و دارند طبق قانون، چون بیمارستان ها زباله ها را بی خطرسازی می کنند، کار جمع آوری باید توسط شهرداری انجام می شد و بشود.

ساز ناکوک سعید شعرباف، شهردار کرمان در این زمینه درحالی ادامه دار شده بود که معاون عمرانی استاندار که ریاست کارگروه پسماند را نیز عهده دارد با صراحت گفته است بارها به شهردار تاکید شده زباله ها را جمع آوری کند.

جمع نشدن زباله های بیمارستان ها سبب انباشت زباله در بیمارستان ها شده و داشت به مساله ای امنیتی تبدیل می شد تا اینکه آنطور که معاون امور عمرانی استاندار کرمان گفته، با ورود دادستانی و برگزاری جلسه ای در این زمینه، مساله جمع و قرار شده شهرداری زباله ها را جمع کند.

معاون امور عمرانی استاندار کرمان در این زمینه با تاکید بر اینکه ما هیچ‌وقت به شهرداری نگفتیم، زباله‌های بیمارستانی را جمع نکند زیرا این وظیفه شهرداری است در گفت وگو با خبرگزاری فارس گفته است: آقای شهردار و زیرمجموعه وی این کار را هم انجام ندادند در صورتی که بارها به شهردار گفتم، زباله‌های بیمارستانی را جمع کنید، تا اینکه چند روز قبل جلسه‌ای در دادسرای کرمان برگزار شد و دادستان کرمان و معاون وی نیز بر حرف‌های ما تاکید کردند و شهرداری موظف شد، جمع‌آوری را انجام دهد و دنبال بهانه نگردد.

شهرداری یکی از بهانه هایی که با تمسک بر آن از جمع آوری این نوع زباله ها سرباز زده بود را تعیین تکلیف موضوع در محیط زیست اعلام می کرد؛ حال آنکه محیط زیست می گوید کارش را در این زمینه انجام و گزارش داده بوده است.

در این زمینه و برای کسب اطلاعات بیشتر به سراغ مسئولان اداره حفاظت محیط زیست رفتیم که مقرر شد رییس روابط عمومی محیط زیست استان مصاحبه کند؛ وی نیز با اعلام اینکه بر فرآیند بی خطرسازی این زباله ها در مراکز درمانی نظارت دارند گفت: کارشناسان محیط‌زیست همچنین اخطاریه‌های زیست محیطی را برای آنهایی صادر کردند که قانون را در زمینه زباله‌های بیمارستانی رعایت نکرده بودند و آن فردی که وظایفش را درست انجام نداده بود به مرجع قضایی معرفی شد.

محیط زیست به طور صریح نمی گوید کدامیک از مسئولان شهری یا دیگر بخش ها را به مراجع قضایی معرفی کرده اند اما گویا ورود دستگاه قضا سبب شده که این مساله در مسیر حل شدن قرار گیرد.

حجت‌الله مرادی رییس اداره روابط عمومی و رسانه محیط زیست استان کرمان در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه تولیدکننده پسماند، طبق دستورالعمل کارگروه پسماند باید خودش نسبت به بی‌خطرسازی و امحای این زباله‌ها اقدام کند، افزود: زباله‌های بیمارستانی از پسماندهای ویژه و خطرناک است که در بیمارستان‌ها تولید می‌شود؛ همچنین مدیریت پسماندها بعد از اینکه تولید شد برعهده تولیدکننده بوده که دانشگاه علوم‌پزشکی تولیدکننده پسماندهای بیمارستانی است.

وی با اشاره به اینکه مدیریت بحث زباله‌های عفونی با کارگروه پسماند به ریاست معاون امور عمرانی استاندار است، تصریح کرد: محیط زیست به عنوان ناظر یکی از اعضای این کارگروه است و این اداره کل نیز براساس ضوابط و شرح وظایف سازمانی که دارد پایش‌هایی را در مرحله‌های مختلف از جمله بعد از بی‌خطرسازی از این زباله‌های عفونی بیمارستانی انجام می‌دهد.

شرایط نگهداری زباله‌های بیمارستانی

این مسئول خاطرنشان کرد: تولیدکننده پسماندهای بیمارستانی در فصل‌های سرد مانند زمستان و در شرایط آب و هوایی کرمان بر اساس دستورالعمل حداکثر ۷۲ ساعت و در فصول گرم مانند تابستان حداکثر ۲۴ ساعت می‌تواند این زباله‌ها را نگه دارند.

اختلافات شهرداری با دانشگاه علوم پزشکی

مرادی با تاکید براینکه طبق قراردادی که میان دانشگاه علوم پزشکی کرمان با شهرداری نوشته شده بود شهرداری بعد از بی خطر سازی زباله‌های بیمارستانی این زباله ها را به محل دفن زباله می‌برده است، تصریح کرد: این زباله‌ها توسط شهرداری در جای جداگانه از پسماندهای عادی دفن می‌شد.

رییس روابط عمومی و امور رسانه اداره کل محیط‌زیست استان کرمان با اشاره به اینکه به‌علت مشکلاتی که بین دانشگاه علوم‌پزشکی به‌عنوان تولیدکننده پسماندهای بیمارستانی و شهرداری کرمان وجود داشت، این پسماندها با وجود اینکه بی‌خطرسازی شده بود ولی حمل نشده بود، گفت: از اینرو این اداره کل طبق وظیفه ذاتی خود بلافاصله نسبت به برگزاری کارگروه مدیریت پسماند اقدام کرد و کارشناسان ما نیز از محل نگهداری پسماندهای بیمارستانی بازدید کردند.

وی ادامه داد: کارشناسان محیط‌زیست همچنین اخطاریه‌های زیست محیطی را برای آنهایی صادر کردند که قانون را در زمینه زباله‌های بیمارستانی رعایت نکرده بودند و آن فردی که وظایفش را درست انجام نداده بود به مرجع قضایی معرفی شد.

مرادی بدون نام بردن از فردی که به مرجع قضایی معرفی شده و نیز جزییات بیشتر در این زمینه تاکیدکرد: اداره کل محیط‌زیست کرمان در بحث پسماند و به‌ویژه پسماندهای ویژه که رعایت نکردن دستورالعمل موجب تهدید بهداشت و سلامت مردم می‌شود با هیچ‌کس شوخی ندارد و قانون را اولویت خود قرار می‌دهد، در این بحث هم طی نامه‌ای اشخاصی حقیقی و حقوقی را به دادسرا معرفی کردیم.

فرایند بی‌خطرسازی زباله‌های بیمارستانی چگونه است؟

وی خاطرنشان کرد: زباله‌های بیمارستانی در دستگاه اتوکلاو(دستگاه استریل کننده بخار) و در درجه حرارت بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتیگراد بی‌خطرسازی می‌شوند و سپس توسط شهرداری این زباله‌ها به محل لندفیل انتقال می یابد.

مرادی با اظهار این موضوع که لندفیل (خاک چال) نیز دارای مجوز و شرایط خاص خودش را دارد گفت: طبق استاندار باید فاصله این لندفیل با آب‌های سطحی و زیرسطحی حفظ شود.

پایش‌های محیط زیست بعد از بی‌خطرسازی زباله‌های بیمارستانی

رییس روابط عمومی و امور رسانه اداره کل محیط‌زیست استان کرمان با اشاره به اینکه آزمایشگاه این اداره کل در مرحله بعد از بی‌خطرسازی نیز نمونه‌هایی را تهیه و بار میکروبی آنها را بر اساس استانداردها اندازه‌گیری می‌کند، تاکید کرد: بعد از آزمایش ها اگر بار میکروبی کمتر از حد مجاز بود که مشکلی وجود ندارد اما اگر بعد از آزمایشات بار میکروبی بالاتر از حد استاندارد و مجاز باشد این اداره کل نسبت به صدور اخطاریه‌های زیست محیطی و معرفی به مراجع ذی‌صلاح دادگستری اقدام خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه کارشناسان محیط‌زیست به‌صورت مکرر از مراکز درمانی و بیمارستانی و هر مرکز تولیدکننده پسماندهای ویژه بازدید می کنند و اخطاریه‌های زیست‌محیطی برای آنهایی که قانون را رعایت نمی‌کنند، صادر می‌شود، گفت: در این مراکز اگر قانون رعایت نشود از آنجایی که زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی هستند این مجموعه باید پاسخگو باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha