به گزارش ایرنا از اداره کل پزشکی قانونی استان تهران، مهدی فروزش افزود: در سال گذشته در همین مدت ۲۵ نفر به دلیل مسمومیت با گاز منواکسیدکربن فوت کردند که شاهد افزایش ۵۶ درصد تلفات باگاز گرفتگی دراستان تهران در چهارماهه امسال هستیم.
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران گفت: از تعداد فوتی هابه دلیل گاز گرفتگی در چهار ماهه امسال در استان تهران ۲۵نفر مرد و ۱۴نفر زن بودند.
وی تاکید کرد: گاز CO (منواکسیدکربن) گازی است سمی که از احتراق ناقص کربن به وجود می آید که رنگ و بوی خاصی ندارد و به همین دلیل آن را قاتل خاموش می نامند و وقتی CO وارد سیستم تنفسی شخصی شود بلافاصله با گلبول های قرمز شخص وارد واکنش شده و باعث می شود تا اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد که اولین عوارض این مساله در ابتدا سوزش چشم ها و پس از سپری شدن زمانی بین ۱ تا ۲ ساعت بسته به غلظت گاز کربن منواکسیدکربن موجود در مکان فرد احساس خواب آلودگی و احساس خستگی مفرط می کند.
وی گفت :در این حالت اعضای بدن گِزگِز کرده و اگر بدن شخص حساس باشد دچار خونریزی بینی می شود. اگر شخص سعی کند سرپا بایستد دچار سرگیجه به همراه حالت تهوع شده و چشم ها در این حالت اغلب سیاهی می رود. در ادامه ممکن است شخص دچار بیهوشی شود.
فروزش افزود: افرادی که در یک فضای سربسته در معرض استنشاق این گاز قرار میگیرند ابتدا احساس کرختی و خواب آلودگی میکنند و در صورتی که هرچه سریعتر مکان را ترک نکنند و یا هوای تازه تنفس نکنند دچار بیهوشی و در نهایت خفگی میشوند. کودکان، سالمندان، افراد با سابقه بیماریهای قلبی - ریوی و افراد با مبتلا به بیماری های خونی بیشتر از سایرین دچار عوارض ناشی از مسمومیت با گاز co می شوند.
چگونگی برخورد با افراد مسموم شده با گازمنواکسیدکربن:
-در و پنجره های محیط را باز کنید.
-فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید.
-یقه پیراهن و کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید.
-در صورت امکان اکسیژن دهی به فرد مسموم شده انجام شود.
-بازنگه داشتن راه های هوایی و تماس با اورژانس ۱۱۵ در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرارگیرد.
پیشگیری از مسمومیت با گاز منواکسیدکربن بسیار ساده است
استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد و دقت در سلامت مسیر خروجی محصولات احتراق در وسایل گرمایشی در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخورداراست. توجه داشته باشید که بخاری های بدون دودکش به هیچ عنوان از تولید این گاز جلوگیری نمی کند.
مهمترین نکات مورد توجه در این خصوص به شرح زیر است:
- توجه به داغ بودن دودکش بهترین آزمایش سلامت دودکش است. اگر لوله دودکش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است در این صورت باید ضمن رفع نقص، به طورموقت با بازکردن قسمتی از در یا پنجره تهویه در محیط ایجاد کنید.
- رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد. چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد حتما نقص در سوخت رسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که سریعا باید تعمیر و سوخت رسانی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و تولید گاز منواکسیدکربن کند.
- درصورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.
- از نصب آبگرمکن در حمام و نیز روشن کردن شعله های اجاق گاز درآشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط داخل خانه جدا خودداری شود.
- شومینه مشترک برای چند واحد در صورت کوچک بودن اندازه لوله و نیز مجرای خروجی دود باعث برگشت دود شومینه های روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان های طبقات بالاتر از طریق شومینه های خاموش آن ها می شود.
- انتهای کلیه دودکش ها باید حداقل یک متر از سطح بام و حداقل یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته و دارای کلاهک مخصوص به شکل H باشد.
- اگرفضای خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مرکزی گرم می کنید، بستن منافذ به منظور جلوگیری از اتلاف حرارتی بلامانع است.
- در صورتی که از بخاری های گازسوز به منظورگرمایش محیط استفاده می کنید حتما مختصری تهویه از طریق در یا پنجره در فضا ایجاد و از درزبندی و بستن کامل منافذ خودداری کنید.
- از به کاربردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش و یا دارای نقص دردودکش جدا خودداری کنید.
- به کارگیری آب گرمکن های دیواری در فضاهای بسته یا مکان های فاقد جریان هوا مجاز نیست.
- هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد.
- هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است درون خانه، به خصوص هنگام خواب، استفاده نکنید.
نظر شما