عبور "تاج امیر" دلفان از "سد" رکود

خرم آباد - ایرنا - تعیین تکلیف طرح های نیمه تمام موثر در لرستان طی سفر آذر ۱۴۰۰ رییس جمهور به استان مورد تاکید جدی قرار گرفت که سد "تاج امیر" دلفان" با مصوبه دولت جان تازه گرفت و امروز پنج سال پس از رکود طرح، با تحقق وعده ها آبگیری شد.

به گزارش ایرنا، لرستان با وجود قرار گرفتن در زمره استان های پر بارش کشور اما به دلیل فقدان زیرساخت های مناسب نگه داشت آب از جمله سد، همواره با مشکلات جدی ناشی از کم آبی و خشکسالی مواجه بوده است چراکه بارش های پاییز و زمستان با کمترین حفظ در استان، به صورت رواناب خارج می شود.

۱۱ درصد آب، ٤.٧ درصد زمین، حدود ٢.٢ درصد جمعیت و ١.٧ مساحت ایران به این استان اختصاص دارد و در حالیکه ۴۰ درصد اقتصاد این استان بر پایه کشاورزی قرار گرفته و ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار نفر از جمعیت آن بطور مستقیم و غیر مستقیم از زیربخش‌های این حوزه ارتزاق می‌کنند، اما سهم آن از سدهای کشور تنها نیم درصد است.

حجم ۶ سد در حال بهره برداری لرستان ۲۰۸ میلیون متر مکعب، حجم سدهای در دست اجرا ۱۱۵ و سدهای مطالعاتی ۵۱۰ میلیون متر مکعب است، همچنین از مجموع ۸۰۰ هزار هکتار زمین کشاورزی استان تنها ۲۴ درصد آبی شده که حدود ۲۰ درصد از متوسط کشوری کمتر است.

احداث سد در لرستان هرچند دهه های گذشته مطرح و قابل توجه بود، اما مشکلات اعتباری و مسائل دخیل در عدم صدور مجوزهای برداشت، اجازه نداد لرستان آنگونه که باید در حوزه سدسازی متناسب با وضعیت بارندگی ها رشد یابد و این مهم همواره از مطالبات مردم استان بوده است.

این مطالبه جدی لرستان در سفر سال ۱۴۰۰ رییس جمهور به صورت جدی دنبال شد که علاوه بر بررسی وضعیت سد "معشوره" و دیگر طرح های آبی، تکمیل سد تاج امیر دلفان نیز مورد تاکید دولت قرار گرفت تا این طرح که سال ۹۷ حدود هفت سال پس از شروع عملیات اجرایی متوقف شده بود، با تلاش دولت سیزدهم دوباره روی ریل افتاد.

حالا پنج سال از رکود و نیمه کاره ماندن سد تاج امیر و ۲ سال از وعده دولت به مردم لرستان برای تعیین تکلیف این سد گذشته و بنابر قول مسوولان، بالاخره " تاج امیر" از "سد" مشکلات و رکود اعتباری عبور کرد، رستگار شد و بنابر قول داده شده امسال به مرحله آبگیری رسید.

عبور " تاج امیر" دلفان از " سد" رکود

به گفته استاندار لرستان عملیات اجرایی این پروژه سال ۹۷ به دلیل کمبود اعتبار پس از ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی متوقف شده بود که با تلاش دولت سیزدهم پس از پیگیری‌های لازم و تخصیص اعتبار مجدد فعالیت عمرانی ان دوباره آغاز شد.

فرهاد زیویار با اشاره به اینکه این سد حدود ۴۰۰ هکتار از اراضی منطقه نورآباد را تحت پوشش قرار می‌دهد ادامه داد: همچنین آب شرب روستاها و مناطق پیرامون از ذخیره این سد تامین خواهد شد چراکه روستاهای این منطقه از آب چاه استفاده می‌کنند.

همچنین به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان عملیات اجرایی این سد سال ۹۵ با کارفرمایی شرکت آب منطقه لرستان و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) آغاز ولی سال ۹۷ به سبب نبود اعتبار تعطیل شد ، ساخت دوباره این پروژه در دولت سیزدهم جان تازه‌ای گرفت و اکنون ساختمان سد تکمیل و آبگیری شده است.

داریوش حسن نژاد اظهار داشت: این سد از نوع خاکی با هسته رسی با طول تاج ۲۲۵ متر، عرض تاج هشت متر و ارتفاع از پی ۵۰ متر است که توان ذخیره سازی هشت میلیون متر مکعب آب مفید را دارد و با سه کیلومتر طول دریاچه، قابلیت آبی کردن ۴۰۰ هکتار از اراضی دیم را دارد.

وی تصریح کرد: سد تاج امیر در ۲۰ کیلومتری جنوب شرق نورآباد مرکز شهرستان دلفان بر روی رودخانه خاوه احداث و تاکنون برای ساخت آن سه هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال هزینه شده است.

وی ادامه داد: کنترل سیلاب و روان آبها، رونق گردشگری، مصارف شرب و صنعت از دیگر اهداف ساخت این سد اعلام شده است و با بهره برداری کامل شبکه های آبیاری و زهکشی آن برای ۲۰۰نفر شغل ایجاد می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha