معاون مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد روز جمعه(دیروز) به ایرنا گفته بود: قطع برخی از درختان مجموعه انارستان یزد به دلیل شیوع بالای آفات، بیماریها و سن بالای درختان بوده و قطع تنههای به ظاهر سالم نیز به دلیل آلودگی آنها و احتمال گسترش این آلودگی به درختان دیگر بوده است.
"احمد بهزادی" فرزند حبیب بهزادی، پدر انار ایران و بنیانگذار انارستان یزد روز شنبه در نامه که برای ایرنا ارسال کرد، آورده است: هم اکنون درخت اناری که شامل تنه اصلی و شاخه های فرعی باشد، داخل مجموعه کلکسیون دیده نمی شود و درختان بی برگ و محصولی که در گزارش اشاره شده حدود یک هکتار از این مجموعه ی ۱۱ هکتاری هست که طی چند سال اخیر برای تکثیر ارقام تجاری غرس شده و ارتباطی با کلکسیون ندارد.
وی افزود: نیمی از درختان کلکسیون حدود ۱۰ سال پیش و به همین بهانه کرم و آفات، طی اقدامی هماهنگ نشده و غیراصولی کف بر شد و به دنبال آن مدیران وقت مرکز برکنار شدند؛ اکنون این درختان با وجود رسیدگی بخش خصوصی در ۲ سال گذشته، به علت هرس غیراصولی هیچگاه به شکل اولیه بازنگشت و این اتفاقی است که اکنون برای تمام باغ روی داده است.
وی اضافه کرده: آفتی که ایشان (معاون مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد) عنوان کرده، کرم سرشاخه خوار است که عمق نفوذ آن در شاخه های نازک و متوسط درخت است و هیچگاه به تنه اصلی وارد نمیشود و عدم رسیدگی به باغ در یک دهه گذشته، ممانعت مدیران ایستگاه در استفاده از سموم مجاز برای مبارزه فراگیر با آفات و مخالفت با حذف علفهای هرز توسط زنجیره طبیعی و دام علت شیوع آن بوده است.
بهزادی مدعی شده است: همین عامل موجب ضرر زیان مالی ناشی از عدم برداشت محصول مطلوب برای بخش خصوصی بود که با هزینه شخصی و صرفا برای حفظ این یادگار اقدام به احیای کلکسیون کرده است.
وی در پرسشی مطرح کرده است: آیا از میان تمامی درختان، هیچ درخت سالمی وجود نداشت که تنه آن حفظ شود؟ این باغ ۲ سال پیش با وعده عقد قرارداد ۱۰ ساله به من واگذار شد؛ قولی که هیچگاه عملی نشده و با وجود هزینه های میلیاردی با بریدن درختان این مسئله ناتمام مانده است.
فرزند حبیب بهزادی، پدر انار ایران و بنیانگذار انارستان یزد یادآور شد: طی این ۲ سال هیچکدام از مسوولان استان بازدیدی از مرکز نداشتند و دستی با هدف یاری دراز نکردند؛ استان یزد کویر تشنه و آفتاب سوزان دارد؛ پدران ما مبتکر کاریز بودند و باغ های خرمی احداث کردند؛ درختان تکیده و رنجور کلکسیون جهانی یزد را که نیاز به جراحی دلسوزانه بود قطعه قطعه کردند؛ اگرچه باورش سخت است ولی عکس های منتشر شده دقیقا همان انارستان مرکز تحقیقات است و با حذف درختان ، تنها خارها در تصاویر جولان میدهند و پشت خارها همان جاییست که تا چند روز قبل درختان انار ۳۰ ساله وجود داشتند.
بهزادی در پایان نوشته است: درهای مجموعه انارستان را جهت نشان دادن واقعیت به مردم شریف استان یزد باز کنند تا نماینده بخش خصوصی با نشان دادن تصاویر هوایی و سایر جزییات کلکسیون، واقعیت را نشان دهند.
"محمد رضا وظیفه شناس" معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد در پاسخی کوتاه به اظهارات آقای بهزادی نوشت: به استحضار میرساند؛ اصلاح و تربیت کلکسیون انار، بهطور مستمر زیر نظر متخصصین کشاورزی انجام میگردد و توضیحات ایشان، نقطه نظرات شخصی بوده و از نظر علمی نحوه هرس، نوع آفت، روش کنترل آفات(عدم کاربرد سموم شیمیایی در باغهای انار) که ایشان بیان فرمودند صحیح نمیباشد و این مرکز آمادگی لازم را در ابتدای سال آینده برای بازدید کلیه علاقمندان و متخصصین دارد.
مجموعه انارستان یزد با ۷۶۲ رقم محصول انار در سال ۱۳۶۶ بنیان نهاده شد و بعد از مجموعه انارستان ترکمنستان و روسیه، بزرگترین مجموعه انارستان جهان است که مجموعه ای از ارقام انار را در خود جای داده است .
ارقام انار این مجموعه در سال ۱۳۶۶ به همت آقای "حبیب بهزادی" و گروهی از همکاران مرکز تحقیقات در بخش های خاک و آب ، باغبانی و زارعت، از مناطق مختلف کشور جمع آوری شد.
وسعت این مجموعه حدود ۱۰ تا ۱۱ هکتار است و ارقام انار آن عمدتا غیرتجاری است و از مشخصه های برخی ارقام آن پاکوتاهی یا مقاومت به تنش ها می باشد.
نظر شما