به گزارش خبرنگار ایرنا، علی سلاجقه روز شنبه در مراسم بزرگداشت روز جهانی مقابله با توفان های ماسه و گرد و غبار افزود: ایران در قالب یک دیپلماسی قوی و رایزنی های مختلف پدیده نوظهور گرد و غبار را به عنوان میثاق جهانی معرفی و جهان را متقاعد کرد که برای کاهش آن از تمام ظرفیت های خود استفاده کنند.
وی اظهارداشت: امروز در این زمینه یک ادبیات مشترک شکل گرفته که کار بسیار سختی بود چون اولویت خیلی از کشورها گرد و غبار نبود اما ایران موفق شد و توانستیم به کلیدواژه مشترک برسیم و کشورها به یک میثاق بین المللی تن دادند.
وی ادامه داد: ایران محل دپوی گرد و غبار منطقه است از این رو در نشست های مختلف به این نتیجه رسیدم که دنیا می تواند بر اساس کلیدواژه های مشترک این شرایط را مدیریت کند در نتیجه دیپلماسی محیطزیست به عنوان پیش قراول دیپلماسی سیاسی در دستور کار دولت قرار گرفت.
سلاجقه افزود: از همه کشورهای همسایه برای شرکت در اولین نشست منطقه ای گرد و غبار تشکر می کنم و به میثاقی منطقهای رسیدیم که در کنار هم پدیده گرد و غبار را مدیریت کنیم.
وی اظهارداشت: در این نشست ایجاد سازمان منطقه ای محیط زیست، صندوق منطقه ای محیط زیست و دبیرخانه منطقه ای محیط زیست پیشنهاد شد تا تشکیل شود؛ همچنین مطالعات زیادی در این زمینه انجام شد و گام های برای ایجاد صندوق برداشته شده است.
وی گفت: ایران برای مقابله با گرد و غبار ٢ برنامه عمل زیرمنطقه ای برای جنوب و جنوب غرب و شمال و شمال شرق تهیه کرده و در صدد است از ظرفیت کشورهای همسایه برای اجرایی شدن آن استفاده و نقشه آنرا تهیه کند.
وی با اشاره به تاکید شهید آیت الله رئیسی بر مقابله با گرد و غبار اظهارداشت: شهید جمهور بر حل مشکل گرد و غبار با منشا خارجی تاکید داشت و ایران با همکاری وزارت امور خارجه رایزنیهایی متعددی با سازمانهای بینالمللی و کشورها انجام داد در نتیجه تلاشهای صورت گرفته توانستیم قطعنامه مقابله با طوفانهای ماسهای و گرد و غبار را در مجمع محیط زیست ملل متحد به تصویب برسانیم و روز ۲۱ تیر ماه ( ۱۲ جولای ) به عنوان روز جهانی مقابله با طوفانهای ماسهای و گرد و غبار تصویب شد به این ترتیب جهان برای استفاده از تمام ظرفیتهای خود برای کاهش اثرات طوفانهای ماسهای و گرد و غبار متعهد شده است.
سلاجقه گفت: به پیشنهاد ایران یک دهه به عنوان دهه مبارزه با طوفانهای ماسهای و گرد و غبار نامگذاری شده است چرا که مردم ۱۵۰ کشور جهان از این معضل رنج میبرند و شرایط به گونهای است که میتوان تغییرات در جدول مندلیف را علاوه بر هوا در موجودات هم مشاهده کرد، چرا که انواع فلزات در هوا وجود دارد این وضعیت هشداری جدی تلقی میشود چون موجب افزایش بیماریها شده است بنابراین باید همکاریها بین کشورها جدیتر دنبال شود، در واقع دگردیسی حیوانات و گیاهان را تحت تاثیر قرار داده و گونه آنها در حال تغییر است بنابراین باید آلودگی ها را جدی بگیریم.
وی تاکید کرد: بنابراین باید پیمان اجرای میدانی عملیات مقابله با گرد و غبار را جدی بگیریم و ایران به عنوان کشوری که پهنه زیادی از آن تحت تاثیر گرد و غبار قرار دارد می تواند پرچم دار این میدان باشد. کشورهایی مانند عراق، عربستان ، سوریه و یمن که منشا گرد و غبار زیادی دارند می توانند دراین زمینه با ما همکاری کنند تا هر چه زودتر این پدیده کمرنگ شود، تبادل و رایزنی با کشورهای همسایه انجام شده است.
سلاجقه در پایان ضمن آرزوی موفقیت برای مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب ابراز امیدواری کرد که او مسیر دیپلماسی محیط زیستی را برای حل مشکل گرد و غبار ادامه دهد.
نظر شما