آسیب‌های جدی در گنبدخانه «مسجد سید» اصفهان نگران‌کننده است

اصفهان- ایرنا- سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اصفهان گفت: مشکل اصلی و نگران‌کننده «مسجد سید» اصفهان گنبدخانه آن است که در سال‌های اخیر دچار آسیب‌های جدی و حرکت ناشی از عوارض فرونشست زمین شده است.  

به گزارش ایرنا، مسجد سید یکی از مساجد تاریخی اصفهان و متعلق به دوره قاجار است که در سال‌های اخیر کم‌توجهی به این بنا شرایط نامطلوبی را برای آن رقم زده و آثار فرونشست چون ترک‌ها و نشست های نامتقارن شرایط این مسجد را سخت‌تر کرده است.

سید روح‌الله سیدالعسگری روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بر اساس تصاویر و گمانه‌زنی ها حرکت ضلع جنوبی مسجد سید اصفهان و گنبدخانه آن زیاد است به‌همین دلیل نجات‌بخشی این ضلع مسجد در اولویت قرار دارد.

وی اضافه کرد: از دهه هفتاد تاکنون، ترک‌ها در این قسمت از بنا بیشتر شده که یکی از عوامل آن خالی شدن آبخوان‌های منطقه است.

به گفته سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان اصفهان، مسجد سید به یک طرح مطالعاتی جهت بررسی ابعاد آسیب‌های ناشی از فرونشست نیاز دارد.

سیدالعسگری افزود: طرحی برای مسجد سید در نظر گرفته ایم که اگر اعتبارات مورد نیاز آن هرچه زودتر تخصیص پیدا کند تا حدودی می توانیم از حرکت گنبد و آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری کنیم.

وی خاطرنشان کرد: برای مرمت اضطراری مسجد سید، مبلغی را به‌عنوان اعتبار مورد نیاز به وزارت میراث فرهنگی پیشنهاد کردیم و امیدواریم در سفر آینده وزیر به اصفهان تصویب شود.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان اصفهان با بیان اینکه مسجد سید نیازمند مرمت‌های جدی است، تصریح کرد: حداقل برآورد هزینه برای مرمت آن نزدیک به ۵۰۰ میلیارد ریال بوده در حالی که اعتبار میراث فرهنگی کل استان یکهزار و ۳۰۰ میلیارد ریال است.

سیدالعسگری با بیان اینکه دستگاه‌های متولی این مسجد باید برای بهبود وضعیت آن اقدام کنند، اضافه کرد: در قانون به صراحت آمده که هر اثر تاریخی در اختیار هر دستگاه یا فرد باشد، وظیفه حراست و حفاظت با آن شخص یا نهاد است.

وی ادامه داد: نهادهای متولی که تاکنون خود را از موضوع بهبود وضعیت مسجد سید اصفهان کنار کشیده اند باید در این زمینه اقدام کنند.

سرپرست معاونت میراث فرهنگی استان اصفهان گفت: از هیات امنای مسجد سید خواسته ایم از درآمد موقوفات مسجد برای رسیدگی به شرایط موجود استفاده کنند اما بنظر می آید این موقوفات در حدی نیست که کفاف هزینه مرمت مسجد را بدهد.

به گفته وی، مالکیت حدود ۳۵ مغازه همجوار این بنا با مسجد سید است اما در سالیان گذشته سرقفلی آنها به افراد واگذار شده و چیزی عاید خود مسجد نمی‌شود.

سیدالعسگری اظهار داشت: اعتباری حدود ۸۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۵ به هیات امنای این مسجد واگذار شد اما به‌دلایلی نتوانستند از این بودجه استفاده کنند و بلوکه شده است.

وی با بیان اینکه یکی از نمایندگان مجلس پیگیر این موضوع از طریق دستگاه قضایی است، اضافه کرد: با جذب این اعتبار می توانیم قسمت‌های پشت گنبدخانه اصلی مسجد را مهاربندی و از پیشروی آسیب های فرونشست تاحدی جلوگیری کنیم.

وی گفت: ایوان غربی مسجد سید در سال جاری توسط میراث فرهنگی اصفهان مرمت و استحکام‌بخشی شد و با این اقدام حرکت ناشی از فرونشست زمین در ایوان غربی مسجد متوقف شده است.

سیدالعسگری خاطرنشان کرد: کارگروهی که سال گذشته در جلسه شورای فنی استانداری توسط معاونت وقت عمرانی استان اصفهان برای بررسی مشکلات مسجد سید ایجاد شد به‌دلیل مشکلات مالی به جایی نرسید با این وجود در پی آن هستیم که با تخصیص اعتبارها مرمت های اضطراری به‌ویژه در ضلع جنوبی مسجد انجام شود.

به گزارش ایرنا، آبان سال گذشته با رسانه‌ای شدن مشکلات و آسیب‌های بنای تاریخی مسجد سید، کارگروهی در جلسه شورای فنی استانداری اصفهان با حضور همه دستگاه‌های مرتبط تشکیل شد.

مهران زینلیان معاون پیشین عمرانی استانداری اصفهان، تعیین تکلیف مدیریتی برای مسجد سید را نخستین وظیفه این کارگروه اعلام و بیان کرد: اگر شرایط برای مسجد سید در ماه‌های آینده به همین منوال باشد، این موضوع جرم‌ انگاری تلقی می‌شود و به هیچ عنوان قابل قبول نیست که آثار تاریخی با چنین وضعی اداره و تخریب شوند، متولی باید پاسخگو باشد و اگر نتواند پاسخگو باشد، دستگاه قضایی ورود پیدا می‌کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha