به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني آستان قدس رضوي، محمد علي رجبي دواني پنجشنبه شب در سلسله نشست هاي تخصصي رويش فرهنگ با موضوع 'سير تحولات تاريخي فرهنگ در ايران در مشهد افزود: حكمرانان آل بويه گرايش زيادي به مذهب تشيع 12 امامي داشتند.
وي بيان كرد: تاريخ نشان مي دهد كه در قرون چهارم و پنجم هجري قمري كه اروپا در دوران ظلمت و سياهي اديان قرار داشت، تمدن فرهنگ اسلامي در مشرق زمين و بعضا برخي نقاظ ديگر دنيا به اوج توسعه خود رسيد.
وي اظهار كرد: عامل اصلي توسعه تمدن فرهنگ اسلامي در دنيا دولت آل بويه بود كه علماي زيادي مانند 'شيخ صدوق و شيخ طوسي' در همان زمان كتابهاي ارزشمندي در باب اسلام، مذهب تشيع، تبيين مفاهيم و مباني اسلام تاليف كردند كه بسيار اثرگذار بود.
عضو فرهنگستان هنر تهران ادامه داد: بسياري از حكمرانان آل بويه از دانشمندان بودند كه در توريج فرهنگ اسلامي و تمدن سازي اسلامي نقش مهمي ايفا كردند.
رجبي دواني اظهار كرد: 'ابن خلدن' يكي از مورخان بزرگي است كه به رغم اينكه شيعه نبوده اما از دوران آل بويه به عنوان زمان رشد ديني و فرهنگي كه مايه افتخار شيعيان است، ياد مي كند.
وي گفت: دوران آل بويه بهترين دوره براي ترويج مباني اسلام بويژه معارف شيعي بوده به طوري كه سيد رضوي نيز كتاب نهج البلاغه را در اين دوران تاليف كرده و در مجموع بسياري از انديشمندان اسلامي در اين زمان شكوفا و دارالعلم هاي بسياري تاسيس شد.
اين استاد دانشگاه از دوران سلسله سلجوقيان به عنوان زمان افول علمي و فرهنگي ايران نام برد و گفت: در اين دوره جامعه علمي و فرهنگي كشور رو به زوال گذاشت، مباني اسلامي تقريبا فراموش شد و مردم به تصوف و صوفي گري رو آوردند.
رجبي دواني افزود: مغول ها نيز با حمله وحشيانه خود مفاخر علمي ايران را نابود كردند اما گرچه مغول ها خونخوار بودند اما به مذهب و دين كاري نداشتند لذا شيعه توانست در اين دوران از حالت تقيه خارج شود.
سلسله نشست هاي تخصصي «رويش فرهنگ» با هدف دانشافزايي ناظر بر مهارت مخاطب در حوزه فرهنگ و آشناسازي فعالان فرهنگي با مباني كار فرهنگي از منظر مقام معظم رهبري از سوي معانت تبليغات و ارتباطات اسلامي آستان قدس رضوي در چهار سطح و در قالب 48 جلسه برگزار مي شود.
7489/1211
مشهد - ايرنا - عضو هيات علمي دانشكده هنر دانشگاه شاهد گفت: دوران آل بويه منشا تحولات علمي و فرهنگي در ايران و به تبع آن در جهان اسلام بود.