به گزارش ایرنا، علیرضا آشناگر شامگاه دوشنبه در همایش علمی جهانی عاری از مین كه به همت مؤسسه حقوقی دانش پژوهان ماف كردستان در پردیس سینمایی بهمن سنندج برگزار شد اظهار كرد: برای پاكسازی میادین مین در پنج استان غربی كشور تاكنون 91شهید و 110 جانباز را تقدیم كرده ایم.
وی افزود: كردستان یك استان مرزی است و 228 كیلومتر مرز مشترك به كشور عراق دارد كه این میزان 14درصد كل مرزهای مشترك ایران با عراق را شامل می شود.
معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان گفت: شرایط اوایل انقلاب و تردد گروه های ضدانقلاب، مرزی بودن و حضور نیرهای عراقی در دوران هشت سال دفاع مقدس در برخی مناطق مرزی استان موجب شد بخش گسترده ای از این مناطق آلوده به مین شود.
آشناگر افزود: مناطق آلوده به مین كردستان تنها محدود به شهرستان های مرزی سروآباد، مریوان، بانه و سقز نمی شود و مناطقی از شهرستان های سنندج، دیواندره و كامیاران نیز به مین آلوده هستند.
وی اعلام كرد: از ابتدای انقلاب و در هشت سال دفاع مقدس بیش از 150هزار هكتار از مناطق مرزی و عمقی استان آلوده به مین شدند كه پس از پایان جنگ اقداماتی برای رفع این آلودگی ها آغاز شد.
معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان اظهار داشت: اگر به توزیع آلودگی چهار میلیون و 200 هزار هكتاری پنج استان مرزی كشور با عراق توجه كنیم به این امر می رسیم كه استان كردستان با 150هزار هكتار تنها سه درصد این میزان آلودگی را به خود اختصاص داده است.
آشناگر افزود: هر چند كه در كردستان كمترین میزان آلودگی به مین را نسبت به چهار استان ایلام، خوزستان، كرمانشاه و آذربایجان غربی داشته ایم اما به دلیل موقعیت جغرافیایی و سخت گذر بودن مناطق مرزی استان و بارش های منطقه شاهد جابجایی مین ها و كند شدن روند پاكسازی مناطق آلوده بوده ایم.
وی خاطرنشان كرد: از سال 69 و توسط لشكر 28 پیاده كردستان عملیات پاكسازی میادین مین در استان آغاز شد و تا سال 76 خوشبختانه 360پایگاه آلوده پاكسازی شد كه هر كدام از این پایگاه ها حدود یك تا یك و نیم هكتار وسعت داشتند.
معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان افزود: از سال 77 تا 88 نیز مسئولیت پاكسازی این مناطق به اداره كل امور مرزی وزارت كشور واگذار شد و در این مدت هزار و 120 پایگاه دیگر پاكسازی شد.
آشناگر اظهار كرد: از سال 88 تاكنون نیز هزار و 558 پایگاه دیگر پاكسازی شده است و این روند با جدیت و تلاش حداكثری همچنان ادامه دارد.
وی افزود: هزینه پاكسازی مناطق آلوده در ایران یك دهم میانگین جهانی است و برای هر هكتار حدود 100میلیون ریال اعتبار لازم است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان اعلام كرد: 500هكتار از اراضی آلوده كردستان نیازمند پاكسازی ویژه هستند چرا كه مین های كارگذاشته شده در عمق خاك قرار گرفته اند.
وی همچنین از فقدان نقشه كامل مناطق آلوده به مین به عنوان نیازهای اساسی برای تسریع در روند پاكسازی این مناطق نام برد و افزود: خوشبختانه تدوین این نقشه مراحل پایانی خود را طی می كند.
آشناگر در ادامه سخنان خود به جایگاه و نقش ویژه تشكل های مردم نهاد و مؤسسات غیر دولتی در امر پاكسازی میادین آلوده و آگاهی بخشی به مردم در این مناطق اشاره كرد و گفت: بیش از 164هزار نفر از دانش آموزان كردستانی در مناطق مرزی مشغول به تحصیل هستند و طی این مدت 96هزار نفر از آنان توسط تشكل های مردمی آموزش دیده اند.
وی افزود: مناطق آلوده به مین در استان كردستان مشكلات متعددی زیست محیطی، مشكلات اقتصادی و فقر و بیكاری را به دنبال دارد و امیدواریم با مشاركت همه فعالان فرهنگی و اجتماعی، نخبگان علمی و دانشگاهی، فعالیت تشكل های مردمی شاهد ارتقای سطح آگاهی مردم و مقابله منسجم تر با این مشكل باشیم.
آشناگر خاطرنشان كرد: جهانی عاری از مین آرزوی همه ماست اما متاسفانه با اتفاقاتی كه در منطقه در حال وقوع است این آرزو كمی سخت است.
وی ابراز امیدواری كرد كه روزی برسد كه به جای میادین مین در مرزهای كردستان شاهد مناطق مشترك اقتصادی و تجاری بر اساس اشتراكات فرهنگی، تاریخی و تمدنی باشیم و توسعه مشترك و ایجاد مناطق مشترك اقتصادی جایگزین میادین مین در مرزها شود.
** دولت به تنهایی نمی تواند مناطق آلوده به مین را پاكسازی كند
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان كردستان نیز در این نشست گفت: پاكسازی مناطق آلوده به مین به تنهایی از عهده دولت خارج است و بدون مشاركت تشكل های مردمی و مؤسسات غیر دولتی این مهم انجام پذیر نخواهد بود.
بهرام نصرالهی زاده اظهار كرد: مین و حوادثی از این قبیل محصول پدیده شومی به نام جنگ است.
وی افزود: جنگ یك پدیده اجتماعی و مربوط به زندگی جمعی است و كسانی كه بر اثر مین آسیب می بینند تاوان یك پدیده اجتماعی را می دهند لذا وظیفه دولت ها، حكومت ها و همه انسان ها است كه از باب مسئولیت اجتماعی برای رفع آلام و مشكلات آسیب دیدگان مین تلاش كنند.
نصرالهی زاده خاطرنشان كرد: كار مؤسسه غیر دولتی ماف در كردستان قابل تحسین است و در سازمان مدیریت و برنامه ریزی در حوزه آموزش عمومی و آگاهی بخشی به مردم در این عرصه هر كمكی از دستمان برآید انجام خواهیم داد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان كردستان اظهار داشت: باید به این مهم توجه كرد كه دولت به تنهایی نمی تواند در زمینه پاكسازی مناطق آلوده 100موفق شود چرا كه ثابت كرده است در خیلی از زمینه ها كارگذار خوبی نیست و مشاركت سازمان های مردمی می تواند كمك خوبی در این زمینه باشد.
نصرالهی زاده افزود: كردستان به سمت توسعه گام بر می دارد و ماه آینده نیز همایشی ملی با عنوان كردستان در مسیر توسعه برگزار خواهد شد.
وی خاطرنشان كرد: خیلی از مرزنشینان امكان استفاده از زمین های زراعی خود را ندارند و نمی توانند از این نعمت الهی بهره مند شوند لذا مسئولیت سنگینی بر عهده همه ماست كه روند پاكسازی مناطق آلوده استان را تسریع بخشیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان كردستان اظهار داشت: در كشورهای اروپایی با وجود گذشت بیش از 70 سال از جنگ جهانی دوم هنوز دوره های آموزشی و فعالیت های اطلاع رسانی برای مقابله با بمب های كار نكرده و مین های پنهان شده در زمین برگزار می شود و می توان گفت كار مقابله با مشكل مین و آگاهی بخشی در این حوزه تمام شدنی نیست و باید در حوزه آموزش عمومی تمام تلاش خود را به كار ببریم.
نشست علمی و مراسم اهدای جایزه ماف برای جهانی عاری از مین با همت موسسه حقوقی دانش پژوهان ماف كردستان و با همكاری انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد (شعبه غرب) برگزار شد.
در این نشست علمی تخصصی اساتید دانشگاه و صاحب نظران حوزه های حقوق بین الملل، حقوق جزا، فعالان فرهنگی و اجتماعی به ارایه مطالبی پیرامون فرهنگ سازی و مقابله با آسیب های مین در مناطق مرزی كشور پرداختند.
اسعد اردلان، قطب الدین صادقی، ستار عزیزی، صدیقه حجت پناه و احمد سعید شیخی از جمله افرادی بودند كه در این نشست علمی و تخصصی به ارائه مطالب خود پرداختند.
برپایی میزگرد تخصصی و اهدای جایزه ماف برای جهانی عاری از مین در چهار بخش پاكسازی و مین زدایی، آموزش و آگاه سازی، مین و رسانه و فعالیت های حمایتی، حقوقی و پژوهشی از دیگر برنامه های این نشست علمی و تخصصی بود.
7351/1904
معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان:
نیاز 150 میلیارد ریالی برای پاكسازی مناطق آلوده به مین در كردستان
۱۷ فروردین ۱۳۹۵، ۹:۱۱
کد خبر:
82022556
سنندج- ایرنا- معاون سیاسی امنیتی استاندار كردستان گفت:پراكندگی و نامنظم بودن مناطق آلوده، پوشش گیاهی، بارندگی بالا، رانش زمین و آموزش ناكافی ساكنان از جمله مشكلات حوزه پاكسازی مناطق آلوده به مین در كردستان است و برای رفع این آلودگی به اعتباری افزون بر 150میلیارد ریال نیاز است.