به گزارش ايرنا گليم سيرجان دستباف هنرمندانه مردمي است كه با طبع و روحيه لطيف خالق اين هنر اصيل هستند و ميراث ماندگار ما به شمار ميرود.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان در گفتوگو با ايرنا با اشاره به روند 2 ساله ثبت جهاني گليم سيرجان گفت: ثبتجهاني يك شهر يا روستا 3 مرحله دارد كه در مرحله اول پرونده تهيه و به شوراي جهاني صنايعدستي ارسال ميشود، در مرحله دوم ارزيابها به شهرهاي نامزدشده سفر ميكنند و در مرحله سوم رأيگيري براي ثبتجهاني اين مكانها انجام ميشود.
وفايي افزود: شوراي جهاني صنايعدستي نيز بعد از بررسي گزارش ارزيابان اعزامي به ايران در سفر 31 مرداد ماه امسال به اين شهرستان، با ثبت سيرجان و مريوان بهعنوان شهرهاي جهاني گليم و كلاش و روستاي كلپورگان بهعنوان دهكده جهاني سفال موافقت كرد.
وي تصريح كرد: ارزيابان يونسكو از استقبال و شور مردم سيرجان براي ثبت گليم اين شهرستان شگفت زده شدند و سه موضوع آموزش، توليد و تجارت گليم شيريكي پيچ را مورد بررسي قرار دادند و زيرساختهاي اين ثبت را بيشتر از آنچه تصور ميكردند، ديدند.
*مزاياي جهاني شدن گليم شيريكي پيچ
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان با اشاره به مزاياي جهاني شدن گليم شيريكي پيچ سيرجان گفت: تبديل شدن به برند جهاني در بازار صنايع دستي، اعتماد مشتري براي خريد محصول، توسعه بازار صنايع دستي، رقابتپذيري در بازارهاي بينالمللي، اشتغالزايي، ارزآوري بالا، حفظ اشتغال موجود، توسعه اشتغال و حفظ اصالتهاي فرهنگي منطقه از رهاوردهاي ثبت جهاني اين محصول صنايع دستي است.
وي با اشاره به صادرات اين گليم به كشورهاي اروپايي و آسيايي بيان كرد: سالانه 50 هزار متر مربع به ارزش 50 ميليارد تومان گليم در سيرجان توليد داريم كه 20 درصد آن به مصرف داخلي ميرسد و 80 درصد آن نيز به خارج از كشور صادر ميشود.
وفايي تاكيد كرد: با توجه به افزايش روز افزون گليم شيريكي پيچ و توليد اين هنر، بايد به تعداد اين تشكلهاي حرفهاي افزوده شود تا بتوانند گليم اين شهرستان را به بهترين شكل معرفي و به صادركردن آن توجه كامل كنند.
وي بحث آموزش و زيرساختهاي گليم را در سيرجان بالاتر از استاندارد جهاني عنوان كرد و گفت: متعاقب ثبت جهاني، توسعه تشكلها و اتحاديهها و سازمانهاي مردمي مرتبط بيش از گذشته و به طور حرفهايتر ادامه خواهد يافت و همچنين در حوزه گليم بافي از سياستها و مشاورههاي توسعه كيفي استفاده ميشود.
وي با اشاره به لزوم ارائه خدمات آموزشي گليم به علاقه مندان و متقاضيان، افزود: بدين منظور با همكاري دانشگاه آزاد اسلامي واحد سيرجان دانشكده هنر و معماري تأسيس شد. دراين دانشكده رشته فرش و گليم آموزش داده ميشود و ضمن راهاندازي رشته گليم در هنرستانهاي فني و حرفهاي، آموزشهاي كوتاه مدت توسط دستگاههاي اجرايي كميته امداد امام(ره) و فني و حرفهاي در حال انجام است. مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان كرمان تصريح كرد: براي هرچه بهتر معرفي شدن گليم سيرجان در سطح بينالمللي، سايت تخصصي دو زبانه به منظور معرفي گليم سيرجان همزمان با حضور ناظران راهاندازي و رو نمايي شد و مستند گليم سيرجان نيز به دو زبان بهصورت حرفهاي در حال توليد است.
وي افزود: موزه دستبافهاي عشايري و روستايي اين شهرستان در موقعيت عالي با پيشرفت 80 درصدي در حال تكميل است و پيشرفت بيش از 80 درصد دارد كه تكميل اين طرح نياز به مساعدت دارد.
*دارستان، دهكده جهاني گليم
فرماندار سيرجان نيز با اشاره به ثبت جهاني گليم سيرجان گفت: با اين اقدام افتخار آفرين خلاقيتهاي هنري كه حاصل سرپنجه زنان روستايي و عشاير سيرجان است و بر گرفته از تلاش و هنرخلاق آنان است، ملي و جهاني شده است.
منصور مكي آبادي افزود: از 2 سال پيش استعدادها و زيرساختهاي هنر گليم زنان روستاي دارستان كه از نامش پيداست، تقويت شد تا بتوانيم سيرجان را بهعنوان شهر جهاني گليم و دارستان را بهعنوان دهكده جهاني گليم معرفي كنيم.
وي گفت: در حال حاضر 17 هزار بافنده گليم در شهر سيرجان فعاليت ميكنند كه 4 هزار نفر از آنان تحت پوشش بيمه قرار دارند.
در راستاي شناساندن گليم سيرجان به گردشگران داخلي و خارجي، المانهاي شهري با موضوع گليم در چهار نقطه از شهرستان طراحي ونصب شده است.
مكي آبادي افزود: 200 كارگاه توليد انفرادي در اين شهرستان و در روستاي دارستان كه مهد گليم شيريكي پيچ سيرجان است، فعاليت دارند. وي تصريح كرد: ثبت سيرجان بهعنوان شهر جهاني گليم، فصلي جديد در تاريخ و فعاليتهاي مرتبط با صنايع دستي و گردشگري اين شهرستان ايجاد ميكند و باعث رونق هر چه بيشتر اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي آن خواهد شد.
شهرستان سيرجان يكي از با سابقهترين مناطق گليمبافي در ايران به شمار ميرود كه صرفنظر از عشاير و روستاييان، بسياري از زنان و دختران شهرنشين نيز به اين كار مشغولند.
گليم شيريكيپيچ از شاخصترين دست بافتههاي زنان روستايي و عشايري شهرستان سيرجان است كه خاستگاه اصلي آن روستاي دارستان در25كيلومتري مركز شهرستان سيرجان است.
شوراي جهاني صنايعدستي در شهريور ماه بعد از بررسي گزارش ارزيابان اعزامي به ايران، با ثبت سيرجان و مريوان بهعنوان شهرهاي جهاني گليم و كلاش و روستاي كلپورگان بهعنوان دهكده جهاني سفال موافقت كرد.
استان كرمان در طول فعاليت دولت تدبير و اميد شاهد ثبت جهاني پنج اثر تاريخي و جاذبه طبيعي روستاي تاريخي و دستكند ميمند، كوير لوت شهداد، و قنات هاي گوهر ريز چوپار، قاسم آباد و اكبر آباد بم بوده است.
سيرجان در فاصله 180 كيلومتري غرب كرمان قرار دارد.
تهيه گزارش : داود رجبي ** انتشار : بهنام احمدي *
7347/ 5054
كرمان - ايرنا - جهاني شدن گليم شيريكي پيچ سيرجان در شهريورماه امسال در حقيقت پاسخي به مزد زحمات و تلاش هاي طاقت فرساي مردمان حاشيه كوير بود.