۶ آبان ۱۳۹۷، ۷:۵۷
کد خبر: 83080828
T T
۰ نفر
احياي كشاورزي چابهار با شيرين سازي و انتقال آب دريا

چابهار - ايرنا - احياي زمين هاي كشاورزي زراعي و باغي چابهار در جنوب سيستان و بلوچستان تنها با شيرين سازي و انتقال آب دريا امكان پذير است و مي توان بيش از 100 هزار هكتار زمين بلا استفاده را زير كشت برد و تا بيش از 50 هزار شغل در اين بخش ايجاد كرد.

به گزارش ايرنا شرايط آب و هوايي شهرستان چابهار به لحاظ همجواري با دريا و قرار گرفتن در مسير بادهاي موسمي شبه قاره هند و جبهه هاي استوايي از رطوبت نسبي 76 درصدي برخوردار است كه اثرات تعديل كننده اي در شرايط اقليمي و فصلي شهرستان بوجود آورده به طوري كه در فصل زمستان گرمترين منطقه و تابستان خنك ترين بندر جنوبي محسوب مي شود و ميانگين حداكثر دماي ساليانه آن 34 درجه، متوسط حداقل دما 15 و ميانگين دما 23 درجه سانتي گراد است كه در بخش كشاورزي مي توان از آن به عنوان گلخانه طبيعي ايران نام برد.
منابع آب در بخش كشاورزي چابهار به صورت منابع آب سطحي شامل 2 رودخانه سرباز و كاجوقصرقند است و منابع آب زيرزميني آن شديدا وابسته به بارندگي ها و جاري شدن آب در مسير رودخانه هاي واقع در سطح منطقه است.
از برجسته ترين اقدامات براي تامين آب كشاورزي ساخت و راه اندازي سدهاي پيشين، بند انحرافي شيرگواز، پروژه آبياري و زهكشي مدرن باهوكلات و ساخت سد زيردان است كه مي توان از افتخارات بزرگ و ارزنده نظام براي توسعه و ترقي بخش كشاورزي تلقي كرد.
ظرفيت آبگيري سد پيشين 175 ميليون متر مكعب بوده كه 85 ميليون متر مكعب آن به پروژه باهوكلات يكي از بزرگترين و شاخص ترين پروژه هاي كشاورزي اختصاص داده شده است.
همچنين سد زيردان بر روي رودخانه كاجو با ظرفيت 207 ميليون متر مكعب ساخته شده است.
اقدامات ياد شده در نوع خود بي نظير است ولي خشكسالي بيش از 20 ساله و نبود آب كافي در پشت اين سدها خسارت بيش از 260 ميليارد توماني به 24 هزار كشاورز وارد كرده است و پروژه 6 هزار هكتاري باهوكلات خشك و موزكاران بدهكار بانك با خسارت هاي ميلياردي مواجه هستند.
تجربه نشان داده است كه علاوه بر سدهاي پيشين و زيردان تنها راه نجات كشاورزي چابهار شيرين سازي و انتقال آب دريا به زمين هاي كشاورزي و روستاهاست.
بندر چابهار بدليل موقعيت راهبردي كه نزديكترين راه دسترسي كشورهاي محصور در خشكي آسياي ميانه به آبهاي آزاد محسوب مي شود از اهميت فراواني برخوردار است و به همين دليل سرمايه گذاري فراواني در آن صورت مي گيرد.
كشاورزي نيز يكي از قطب هاي توسعه چابهار است كه مي تواند به افزايش توليد ملي، تامين نيازهاي سيستان و بلوچستان و صادرات محصولات منجر شود.
مدير جهاد كشاورزي چابهار به خبرنگار ايرنا اظهار داشت: بندر چابهار به دليل نزديكي به مدار راس السرطان و قرارگرفتن در مسير بادهاي موسمي شبه قاره هند و جبهه هاي استوايي موجب شده است تا داراي آب و هوايي گرمسيري معتدل با رطوبت نسبي بالا باشد.
نورالدين ميرلاشاري افزود: اين منطقه گرمترين نقطه كشور در زمستان و خنك ترين بندر جنوبي ايران در تابستان بوده كه با اين شرايط آب و هوايي چابهار داراي كمترين تغييرات در فصول چهارگانه سال است.
وي ادامه داد: اين شرايط اقليمي، چابهار را مستعد براي توليد انواع محصولات كشاورزي كرده است.
مدير جهاد كشاورزي چابهار گفت: اين شهرستان اقليم مساعدي براي توليد و پرورش انواع مختلف ميوه هاي گرمسيري و نيمه گرمسيري دارد و شرايط اقليمي آن براي توليد انواع محصولات زراعي خارج از فصل فراهم است.
وي وجود زمين هاي مستعد، حاصلخيز، قابل احياء و توسعه، وجود رودخانه هاي فصلي با ميليونها متر مكعب آورد ساليانه، وجود استعدادهاي بالقوه و استثنايي در بخش دام و طيور، وجود صنايع تبديلي و تكميلي، فرآوري محصولات كشاورزي و شيلاتي و توليد محصولات زراعي به روش نيمه ديم كاري از طريق روان آبهاي فصلي را از جمله ظرفيت هاي حوزه كشاورزي چابهار عنوان كرد.
ميرلاشاري ادامه داد: در اين شهرستان امكان ايجاد اشتغال و توسعه توليدات كشاورزي در زمين هاي نوار ساحلي از طريق ساخت گلخانه با استفاده از تكنولوژي شيرين سازي آب دريا با عنايت به 300 كيلومتر نوار ساحلي وجود دارد و دريا نجات دهنده بخش كشاورزي است.
وي گفت: قريب به 24 هزار نفر از مردم شهرستان چابهار به درآمد و اشتغال از راه كشاورزي وابسته هستند.
مدير جهاد كشاورزي بر شيرين سازي و انتقال آب دريا به 13 هكتار زمين فعلي قابل كشت كشاورزي و توسعه آن تا بيش از 100 هزار هكتار تاكيد كرد.
وي افزود: كشاورزي پايدار وابسته به تامين آب پايدار، كافي و مورد نياز بوده و براي به فعليت رساندن استعدادهاي اين بخش عنصر اوليه توسعه پايدار كشاورزي به شمار مي رود.
ميرلاشاري ادامه داد: معضل كمبود بارندگي در سالهاي اخير و وقوع خشكسالي هاي مفرط و كمر شكن از سال 1377 تا كنون مشكلات و خسارات جبران ناپذيري به بخش كشاورزي تحميل و توليد كنندگان اين عرصه را به شدت متضرر و مقروض به بانك ها كرده است.
وي بيان كرد: از آنجا كه منابع تامين كننده آب كشاورزي پايدار در چابهار را سدهاي مخزني پيشين و سد مخزني زيردان تشكيل مي دهند و منابع آبي موجود جوابگوي تامين و رفع نياز بخش كشاورزي نيست بنابراين استمرار توليد، اشتغال و توسعه اقتصادي وابسته به شيرين سازي و انتقال آب درياست.
مدير جهاد كشاورزي چابهار گفت: با انتقال و شيرين سازي آب دريا مي توان در جهت رشد، توسعه و ارتقاء جايگاه و شاخصه هاي بخش كشاورزي پايدار در شهرستان و بهره مندي كامل از ظرفيت ها و قابليت هاي بالقوه و كاهش مخاطرات كشاورزي بويژه معضل خشكسالي و پيامدهاي ناگوار اجتماعي و اقتصادي گام برداشت.
3043**3213