۱۱ فروردین ۱۳۹۸، ۹:۰۱
کد خبر: 83260227
T T
۰ نفر
طرح هاي نوين آبياري، تدبير دولت در مقابله با خشكسالي

جيرفت - ايرنا - دولت با حمايت ويژه از اجراي سامانه هاي نوين آبياري در باغها و مزارع جنوب كرمان، عمليات مقابله با بحران آب و خشكسالي را در اين منطقه اجرايي كرد.

به گزارش ايرنا، استان كرمان با 183 هزار كيلومتر مربع مساحت، 11 درصد خاك كشور را به خود اختصاص داده و با وجود شرايط اقليمي و جغرافيايي خشك و كويري، سالانه حدود 6 و نيم ميليون تن انواع محصولات زراعي را توليد مي كند.
علاوه بر اين سالانه 130 تا 150 هزار تن پسته، 200 هزار تن خرما و 85 هزار تن از گونه هاي مختلف مركبات در اين استان توليد مي شود اما خشكسالي طي سال هاي متمادي، اين بخش را به شدت تحت تاثير قرار داده است.
و اما دولت تدبير و اميد را با توجه به حساسيت و حمايتي كه نسبت به مقابله با بحران آب داشته، مي توان دولتِ آب ناميد زيرا با تدبير خود، آينده نگري خوبي را در اين بخش رقم زده است.
با توجه به شرايط آب و هوايي دنيا و بويژه ايران، امروز به سمت و سوي گرماي بيشتر زمين و خشكسالي پيش مي رويم و در اين راستا كمبود آب، چالشي بزرگ براي نسل هاي آينده به شمار مي رود لذا اين مساله از چشم دولتمردان پنهان نمانده و همچنان با برنامه ريزي هاي كارشناسي شده در مسير حل مشكلات اين عرصه، حركت مي كند.
بنا به اظهار نظر كارشناسان، بيش از 80 درصد آب استان، در بخش كشاورزي مصرف مي شود از اين رو بحث مديريت آب در اين بخش كمك زيادي به صرفه جويي و آينده نگري براي نسل آينده است.
متاسفانه كشاورزان نيز به ارزش واقعي آب پي نبرده و با آبياري سنتي، اين نعمت الهي را هدر مي دهند.
دولت تدبير و اميد با آسيب شناسي اين مساله، به حمايت ويژه از طرح هاي نوين آبياري اقدام كرده تا اين نعمت الهي به درستي مديريت شود، از طرفي كم آبي و مصرف بي رويه و بدون مديريت آب به عنوان ميراث بجا مانده از گذشته و مهمتر از آن استمرار حدود 2 دهه خشكسالي در استان كويري كرمان، به چالش و زخمي عميق بر پيكره بخش كشاورزي اين ديار تبديل شده است.
** 30 درصد اراضي كشاورزي جنوب كرمان به سيستم آبياري نوين مجهز شد
مدير آب و خاك جنوب استان كرمان گفت: با حمايت هاي دولت يازدهم و دوازدهم، 30 درصد از اراضي كشاورزي جنوب كرمان به سامانه نوين آبياري تحت فشار مجهز شده است.
وحدت برخورداري با بيان اينكه سطح زيركشت محصولات زراعي و باغي جنوب كرمان 240 هزار هكتار است، افزود: هم اكنون 75 هزار هكتار از اين اراضي در هفت شهرستان جنوبي استان كرمان به سيستم آبياري نوين مجهز شده است.
وي به عملكرد سال گذشته بخش آب و خاك جنوب استان كرمان اشاره كرد و گفت: طي سال گذشته سه هزار و 500 هكتار از اراضي زراعي و باغي اين خطه با اعتبار 46 ميليارد تومان به آبياري نوين مجهز شده است.
برخورداري با بيان اينكه بيشترين بدهي پيمانكاران سامانه هاي آبياري تحت فشار، به جنوب كرمان تعلق دارد اظهار داشت: ميانگين تجهيز آبياري تحت فشار در كشور، رقم 22 درصد است كه اين عدد با توجه به حجم بالاي فعاليت در منطقه جنوب كرمان به 30 درصد رسيده و از طرفي افزون بر 50 ميليارد تومان به پيمانكاران بدهي داشتيم كه با حمايت هاي دولت، 25 ميليارد تومان آن بدهي پرداخت شد و در حال رايزني براي پرداخت 25 ميليارد تومان ديگر آن هستيم.
وي گفت: كشاورزان بدون محدوديت مي توانند با مراجعه به مراكز خدمات جهاد كشاورزي براي دريافت يارانه 85 درصدي سامانه هاي آبياري تحت فشار اقدام كنند.
برخورداري ادامه داد: 12 هزار پرونده درخواست آبياري تحت فشار در جنوب كرمان طي سال جاري تشكيل شده و نياز است كشاورزان در زمينه پرداخت ميزان خودياري، مشاركت كنند تا هرچه سريعتر اين طرح اجرا شود.
مدير آب و خاك سازمان جهاد كشاورزي جنوب استان كرمان به تاكيد رهبر معظم انقلاب اسلامي در زمينه اقتصاد مقاومتي و رونق توليد اشاره كرد و گفت: اجراي طرح هاي جديد آبياري، يكي از مصدايق اقتصاد مقاومتي است از اين رو در جهت تحقق اين شعار با تمام توان تلاش مي كنيم.
وي با اشاره به توفيقات طرح همياران آب، افزود: در زمينه مجهز شدن اراضي زراعي و باغي منطقه جنوب كرمان، استاندار كرمان و رئيس سازمان جهادكشاورزي جنوب كرمان با تمام توان از اين بخش حمايت كرده اند.
** مانيتورينگ آب برنامه اي براي مديريت چاهها
مدير آب و خاك سازمان جهاد كشاورزي جنوب استان كرمان گفت: با توجه به بحران آب و تعداد زياد چاههاي غيرمجاز و برداشت هاي بي رويه، بايد زمينه ايجاد مانيتورينگ آب ايجاد شود تا شاهد كنترل كامل چاههاي آب باشيم.
برخورداري با بيان اينكه 23 هزار موتور پمپ در جنوب كرمان وجود دارد، تصريح كرد: از اين تعداد، 9 هزار پمپ ديزلي است كه همين موضوع، مشكلات اين بخش را افزايش داده است.
** رويكرد مثبت دولت در مديريت آب
فرماندار جيرفت نيز گفت: دولت تدبير و اميد رويكرد مثبت و نگاه ويژه اي به مساله آب دارد از اين رو به اين دولت، دولت آب مي گويند و اين مساله نشان از درك صحيح و به موقع دولتمردان از اين مساله حساس است.
احمد اميني روش با تاكيد بر اجرا و توسعه سامانه هاي آبياري نوين، افزود: دولت تدبير، 85 درصد از هزينه آبياري نوين را به صورت تسهيلات بلاعوض پرداخت مي كند و اين مساله فرصتي براي كشاورزان است تا از مزاياي فوق العاده اين طرح بهره مند شوند.
وي با بيان اينكه پايين رفتن سطح آبهاي زير زميني، شور شدن آب ها و كم شدن آب دهي موتورپمپ ها نشانه بحران آب است، اظهار داشت: بايد در زمينه آموزش و آگاه سازي عموم مردم از عواقب مصرف بي رويه آب تلاش بيشتري شود و كشاورزان با عواقب اينگونه مصرف ها آشنا شوند.
** 288 هكتار از اراضي عنبرآباد به آبياري تحت فشار مجهز شد
مدير جهاد كشاورزي شهرستان عنبرآباد نيز در گفت و گو با ايرنا از تحت پوشش قرار گرفتن 288 هكتار از اراضي زراعي و باغي اين شهرستان به آبياري تحت فشار خبر داد.
محسن طاهري افزود: اين ميزان آبياري تحت فشار در قالب سياست هاي دولت از ابتداي سال 97 تاكنون انجام شده است.
وي تصريح كرد: براي اجراي اين طرح ها، 37 ميليارد ريال از محل اعتبارات ملي به صورت بلاعوض هزينه شده است.
مدير جهاد كشاورزي عنبرآباد اظهار داشت: با اجراي طرح هاي نوين آبياري در سال جاري، بيش از 90 بهره برداران از مزاياي اين روش، در سطح مزارع و باغ هاي خود بهره مند خواهند شد.
طاهري ادامه داد: در دولت تدبير و اميد بيش از 20 هزار هكتار از اراضي زراعي و باغي شهرستان عنبرآباد به سامانه نوين آبياري تحت فشار مجهز شده و 827 هكتار نيز در دست اجرا است.
وي گفت: براي اينكه بتوانيم مصرف آب را در بخش كشاورزي مديريت كنيم يكي از راههاي مهم و مؤثر، تحت پوشش قرار دادن اراضي زراعي و باغي به آبياري تحت فشار است از اين رو بايد به اين مساله توجه ويژه اي شود.
با توجه به حمايت ويژه دولت در پرداخت تسهيلات بلاعوض براي مجهز شدن زمين هاي كشاورزي به آبياري تحت فشار، اين بار نوبت كشاورزان است تا با مشاركت خود در استفاده صحيح از اين سامانه ها براي رسيدن به بهره وري بيشتر، تلاش كنند.
جنوب كرمان، يكي از قطب هاي مهم كشاورزي كشور به شمار مي رود و با توليد سالانه بيش از چهار و نيم ميليون تن انواع محصولات كشاورزي، نقش مهمي در تامين نيازهاي كشاورزي كشور ايفا مي كند، از اين رو با توجه به ظرفيت هاي كشاورزي اين منطقه، نگاه ويژه اي به اجراي سامانه هاي نوين آبياري شده تا در سال هاي آينده دچار بحران آب نشويم، اما با وجود اين فعاليت ها كشاورزان بايد به عنوان حقابه داران اصلي منطقه، در استفاده از اين نعمت الهي نهايت صرفه جويي و بيشترين بهره وري را داشته باشند.
گزارش: هادي شفيعي
3029/7450/7429