۱۶ بهمن ۱۳۹۷، ۲۱:۰۵
کد خبر: 83199165
T T
۰ نفر
تكثير كشت بافتي پايه مالينگ سيب براي كشاورزان سودآورشد

كرج - ايرنا - قائم مقام فناوري پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران اعلام كرد كه دستاورد علمي محققان اين پژوهشگاه در تكثير روش كشت بافت سيب هاي پايه مالينگ با سود آوري براي كشاورزان و بهره برداران همراه شده است.

به گزارش ايرنا، دكتر پژمان آزادي عصر سه شنبه در حاشيه آئين رونمايي از 40 برونداد و فناوري در حال توسعه زيست فناوري كشاورزي كه در پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران مستقردر كرج برگزار شد در جمع خبرنگاران افزود: براي دستيابي به اين روش تنها 880 ميليون ريال هزينه شده اما سودآوري آن براي كشاورزان و بهره برداران كلان است.
وي از كشت گياه شوري پسند ساليكورنيا به عنوان دستاورد ديگر علمي در پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي اشاره كرد و اظهار داشت: طبق بررسي ها در يك سرمايه گذاري 30 ميليارد ريالي دراين بخش گذاري بيش از يك هزار و 600 ميليارد ريال اثربخشي داشته است.
آزادي با بيان اينكه تاكنون در بيش از 100 هكتاراز اراضي شور كشور به صورت پايلوت كشت اين گياه انجام شده، گفت: توسعه اين كشت با اشتغالزايي همراه است.

***فعاليت آنزيم ها گسترش مي يابد
قائم مقام پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران به ديگر دستاوردهاي اين پژوهشگاه اشاره كرد و افزود: روز گذشته قرارداد توسعه وتكميل دانش فني توليد انواع آنزيم ها را با بخش خصوصي منعقد كرديم.
وي ادامه داد: منظور از آنزيم ها، آنزيم هاي شوينده، غذايي و خوراك دام است كه در اين قرارداد 15 ميليارد ريال از صندوق توسعه زيست فناوري به اين پروژه كمك شده است.
آزادي گفت: با همكاري شركت بين المللي پارس كه يكي از برندهاي معروف آن «هوم كر» است مي توانيم تا 2 سال آينده با توليد اين آنزيم ها نياز به واردات را تا سطح زيادي كاهش دهيم.
اين محقق به توليد بذور هيبريد نيز اشاره كرد و افزود: 95 درصد بذور هيبريد مورد نياز در داخل كشور وارداتي است كه قرار دادي را با بخش خصوصي براي توليد بذر هيبريد خيار و فلفل دلمه اي منعقد كرده ايم.
وي بيان داشت: با فناوري اصلاح معكوس كه با مشاركت بخش خصوصي در دستور كار قرار گرفته به زودي توليد لاين هاي والديني شده بذور هيبريد انجام خواهد شد و اميدواريم با اين فناوري تا چند سال آينده اولين شركت هاي بذري توليد لاين را در داخل كشور داشته باشيم .
قائم مقام پژوهشگاه كشاورزي ايران گفت: اين موضوع به صورت غيرانحصاري براي شركت هاي مختلف بوده و با همكاري معاونت باغباني وزارت جهاد كشاورزي چندين شركت در اين حوزه علاقمند شده و در حال مذاكره با آن ها هستيم.
وي به ديگر فناوري پژوهشگاه كشاورزي در زمينه محصول خرما اظهار داشت: در دوران هشت سال دفاع مقدس تعداد زيادي از درختان خرماي جنوب كشورمان از بين رفت و نتوانستيم براي آن ها جايگزين مناسبي داشته باشيم .
وي اظهار داشت: كشت بافت روش مناسبي براي توليد انبوه نهال خرما در كشور است كه يكي از بهترين نوع خرما كه «مجول» است، پروتكلش توسط محققين پژوهشگاه توليد شده و اكنون در حال مذاكره با بخش خصوصي هستيم تا بتوانيم آن را به اين بخش واگذار كنيم.
وي اضافه كرد: در اين بخش تا 10 ميليون اصله نهال خرما اين دانش فني پوشش داده مي شود و اميدواريم نياز به واردات نهال در اين حوزه نداشته باشيم.
وي افزود: در حوزه جلبك ها و مواد با ارزش افزوده بالا مثل بتاكارتن نيز پژوهشگاه دستاوردهاي ارزشمندي داشته و دانش فني آن كامل به دست آمده است.
وي اظهارداشت: با همكاري ستاد حوزه فناوري دريايي و همچنين همكاري شيلات موسسه شيلات در بحث توليد انبوه جلبك هايي را داريم كه انواع مواد با ارزش افزوده بالا را توليد كنيم و اكنون با پنج شركت در حال مذاكره هستيم.
وي گفت: سياست پژوهشگاه سياست حمايتي است بطوريكه در قراردادها ابتدا مبلغ كمي دريافت مي كنيم و در صورتيكه محصول توليد شد و در بازار به فروش رفت روياليتي آن را دريافت مي كنيم.
وي تاكيد كرد كه افراد يا شركت هايي كه خواستار سرمايه گذاري در اين بخش هستند مي توانند با خيال راحت ورود پيدا كرده زيرا بعد از اينكه توليد كردند روياليتي را پرداخت مي كنند.
آزادي اضافه كرد:براي بعضي از فناوري ها قرار شده ستاد زيست فناوري حمايت هاي خوبي ازشركت هايي داشته باشد كه براي بار اول در اين عرصه كارتجاري را شروع مي كنند.
وي گفت: در بحث پروبيوتيك ها، جلبك ها و بذور هيبريد ستاد آمادگي دارد كه حمايت كاملي از شركت هاي طرف قرارداد داشته باشد.
وي يادآور شد كه هرسال ميانگين سه تا چهار قرارداد بين اين پژوهشگاه و بخش خصوصي منعقد مي شود و در سال جاري نيز تا كنون چهار قرارداد تجاري سازي دستاوردها منعقد شده است.
پژوهشگاه بيوتكنولوژي كشاورزي ايران از سال 1379 با هدف توسعه و استفاده از فناوري هاي نوين كشاورزي به منظور حل مشكلات بخش كشاورزي، تامين امنيت غذايي كشور، ارتقاي سطح سلامت غذايي جامعه، حفاظت از منابع پايه و بسترهاي زيست محيطي در راستاي توسعه پايدار، توليد علم و ثروت و كمك به ايجاد اشتغال مولد و خوداتكايي در محصولات كشاورزي در كرج تاسيس شده است.
6156/ 6155