یکی از راهبردهای تهاجمی آمریکا در چند سال اخیر، حملات سایبری به اهداف مختلف اقتصادی، نظامی و دفاعی در کشورهای مختلف، حتی متحدان خود است تا از این طریق ضمن اخلال در این بخشها، بتواند برای کسب اطلاعات مورد نیاز خود، به سیستم آنها نفوذ کند.
اقدام بامداد پنجشنبه (۳۰ خردادماه) پدافند نیروی هوافضای سپاه پاسداران در سرنگون کردن پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا که به حریم هوایی ایران در منطقه روبهروی کوه مبارک استان هرمزگان تجاوز کرده بود، سبب شده تا برخی رسانههای آمریکایی همچون روزنامههای «واشنگتن پست» و «نیویورک تایمز» اخباری مبنی بر اقدامات تلافیجویانه آمریکا منتشر کنند.
این رسانهها اعلام کردهاند که «دونالد ترامپ» همراه با عقبنشینی از عملیات نظامی علیه ایران، حمله سایبری را در دستورکار قرار داده و بر این اساس یکی از اهداف آنها سیستمهای رایانهای کنترل راکت و سیستم پرتاب موشکهای ایران است.
آنها مدعی شدهاند که در همان روز بعد از سرنگونی پهپاد آمریکایی و به تلافی حمله به نفتکشها، سامانههای تسلیحاتی و تجهیزات موشکی ایران هدف حملات سایبری آمریکا قرار گرفت.
در واقع، بعد از جریانسازی خبری رسانههای آمریکایی مبنی بر خودداری ترامپ از واکنش نظامی به برخی سایتهای نظامی ایران، آن هم چند دقیقه پیش از اقدام، این بار در کنار تقابل سیاسی بر سر سرنگونی پهپاد، جنگ سایبری، به موضوع اصلی این رسانهها تبدیل شده است.
هرچند که کاخ سفید از اظهارنظر درباره مطالب مطرح شده از سوی این روزنامههای آمریکایی خودداری کرد و «الیسا اسمیت» سخنگوی وزارت دفاع آمریکا نیز گفته، با توجه به سیاستهای عملیاتی و امنیتی، از سخن گفتن در این موارد منع شدهایم.
رسانههای آمریکایی همسو با دولت این کشور، از همان لحظات اولیه سرنگونی پهپاد، فضا را به گونهای ترسیم کردند که گویی همه زمینهها برای واکنش نظامی آمریکا علیه ایران فراهم شده و فقط نگرانی ترامپ از جان انسانها سبب شده تا او دستور لغو حمله را صادر کند؛ آن هم در حالی که بسیاری از نظامیان آمریکایی او را از پیامدها و عواقب وخیم هر حمله نظامی ولو اندک به ایران آگاه کرده و ترامپ نیز به خوبی متوجه شده بود که نمیتواند پایان دهنده جنگی باشد که او آغاز کنندهاش باشد.
بر این اساس، آنها در ادامه ترسیم واکنشهای مختلف کاخ سفید نسبت به سرنگونی پهپاد متجاوز به حریم هوایی ایران، «حملات سایبری» را از طریق رسانههای خود مطرح کرده و بازتاب دادند.
هرچند که تارنمای شبکه خبری «بلومبرگ» به نقل از آژانس امنیت ملی آمریکا مدعی شده به تازگی حجم حملات سایبری هکرهای ایرانی نیز علیه مواضع آمریکا و نهادهای این کشور افزایش یافته است.
** رویکرد تهاجمی آمریکا در بخش سایبری
توجه به حملات سایبری، در زمان تصویب بودجه دفاعی آمریکا در سال گذشته، یکی از مهمترین بخشهایی بود که دولتمردان کاخ سفید به آن توجه خاصی داشتند به طوری که بودجه بسیار زیادی برای آن تخصیص یافت.
طبق اعلام هفتهنامه اکونومیست، در بودجه سال ۲۰۱۹ میلادی پنتاگون، ۱۰ میلیارد دلار به عملیات سایبری اختصاص یافت و قرار شد هر سال ۱۰ درصد به آن اضافه شود.
کاخ سفید در حالی یکی از ۱۰ تهدید احتمالی سال ۲۰۱۹ برای آمریکا را «حملات سایبری مخرب به شبکهها و زیرساختارهای اساسی» اعلام کرده و از چین، روسیه و ایران به عنوان «دشمنان بالقوه» در این بخش نام برده که خود یکی از بزرگترین عاملان حملات سایبری به دیگر کشورهاست و در راهبرد جدید واشنگتن در بخش امنیت سایبری، بر حمله به هکرهای خارجی تأکید شده است.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید سال گذشته از تغییر برنامه سایبری آمریکا از تدافعی به تهاجمی خبر داده و تصریح کرده که «دیگر دستهای ما مانند دولت اوباما بسته نیست».
البته در دولت اوباما حملات سایبری به تأسیسات هستهای ایران برای متوقف کردن سانتریفیوژها با بدافزار «استاکس نت» در سال ۱۳۸۹، با هماهنگی سازمان امنیت ملی آمریکا و سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی صورت گرفت.
هرچند که مسئولان ذیربط در ایران، بارها اعلام کردهاند که در این سالها، تعداد حملات سایبری افزایش یافته اما متخصصان کشورمان توانستهاند آنها را دفع کنند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در همین رابطه امروز (دوشنبه) در توئیتر خود از تروریسم سایبری علیه ایران نوشت و از دفع ۳۳ میلیون حمله سایبری در سال گذشته خبر داد.
محمدجواد آذری جهرمی افزود: «رسانهها از صحت حمله سایبری ادعایی به ایران پرسیدند. باید بگویم که مدتهاست ما با تروریسم سایبری همچون استاکسنت و یکجانبهگرایی- مثل تحریمها- مواجهیم.»
«نه یک حمله، بلکه در سال گذشته ۳۳ میلیون حمله را با سپر دژفا خنثی کردیم. حمله موفقی از آنها صورت نگرفته، هرچند تلاشهای زیادی میکنند.»
بررسی مجموعه اقدامات و سیاستهای اجرایی کاخ سفید بویژه بعد از سرنگونی پهپاد در حریم هوایی ایران، بیانگر آن است که ترامپ فارغ از لفاظیها و هیاهو در رسانهها، بشدت از افزایش تنش و جنگی دیگر در خاورمیانه پرهیز میکند تا با شعار خود در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری مبنی بر مخالفت با جنگ و خسارتهای سنگین جنگهای گذشته، همسو باشد؛ زیرا مشاورانش به او گوشزد کردهاند که حضور در جنگی دیگر عملاً به معنای از دست دادن دوره آینده ریاست جمهوری است.
با این حال، عملکرد سیاست خارجی ترامپ نه تنها با افزایش مخالفتها در داخل این کشور همراه شده، بلکه صدای انتقاد بسیاری از متحدانش بویژه در اروپا را نیز درآورده و سبب شده از دوران او به عنوان یکی از تاریکترین دوران ریاست جمهوری آمریکا یاد شود.