تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۲

تهران – ایرنا – به گزارش دستگاه های اجرایی بیش از ۴۰۰ خانه در چندین منطقه روستایی ترکستان قزاقستان بر اثر سیلی که پس از ریزش سد در ازبکستان آغاز شد، به زیر آب رفت.

خبرگزاری ریانووستی روسیه از نورسلطان به نقل از وزارت کشور قزاقستان اعلام کرد که نزدیک به  ۲۲ هزار تن از ساکنان روستاهای جنوب قزاقستان به دلیل تهدید سیلاب در نتیجه ریزش خاکریز سدی در مرز با ازبکستان تخلیه شده اند.
بعد از آنکه مقامات دو کشور بعد از شکایت‌های مقامات قزاقستان که مقامات ازبکستان را متهم کرده اند آن‌ها را به موقع از فاجعه مطلع نکرده‌اند، قاسم جومارت توقایف رئیس جمهوری قزاقستان در یک تماس تلفنی با شوکت میرضیایف همتای ازبکی خود در باره عواقب بروز این حادثه گفت وگو  کردند.

رئیس جمهوری قزاقستان دیروز در شبکه اجتماعی توییتر اعلام کرد که ۱۰ روستا نزدیک به مرز در معرض تهدید شدید سیل قرار گرفته و مقامات را مجبور کرده است ۲۲ هزار نفر را از آن مناطق خارج کنند.

در واقع به دنبال شکسته شدن یک سد مهم در ازبکستان که هزاران واحد مسکونی را با جاری شدن سیل مواجه ساخته و مناطق وسیعی از اراضی کشاورزی دو کشور ازبکستان و قزاقستان را نابود کرده است، نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر در دو کشور آواره شدند.

سد ساردوبا در غرب ازبکستان صبح روز جمعه شکسته شد و ۷۰ هزار نفر را در مناطق اطراف آن مجبور کرد خانه‌های سیل گرفته خود را تخلیه کنند. بر اثر جاری شدن این سیل بیش از ۵۰ نفر نیز در بیمارستان بستری شدند.

بارش های شدید و آب شدن برف های یخچال های کوهستانی در روزهای اخیر به دلیل افزایش ناگهانی دما در جنوب قزاقستان باعث شکستن سدهای ذخیره آب در مسیر  و در نتیجه جاری شدن سیل در اطراف این دو روخانه شد.
در پی جاری شدن این سیلاب ها ، هزاران نفر که در مسیر این دو رودخانه زندگی می کردند، به محل های امن انتقال داده شده اند.

در گزارش شهرداری منطقه سیل زده آمده است: "در سوم ماه مه سال ۲۰۲۰، از ساعت ۰۵:۰۰  از روستای فردوسی، که ۲۵۰ خانه در آن به زیر آب رفته بود، سیلاب وارد منطقه روستایی اُرگباس ژاناژولسکی" شد. نزدیک ساعت ۰۸:۰۰، آب تمام روستای اُرگباس را در خود غرق کرد."

ساکنان مناطق سیلاب زده تخلیه شدند. خوشبختانه این حادثه تلفات مالی و جانی در پی نداشته است.

به گفته روابط عمومی شهرداری منطقه، سیلاب حتی "پل این روستا به طول ۱۰ متر و عرض ۶ متر را با خود برد، یک هزار و ۶۸۲ هکتار از محصولات زراعی نیز به زیر آب رفتند. براساس پیش بینی های اولیه، خسارات وارده به کشاورزان بیش از ۴۲۳ هزار دلار خواهد بود.

دادستان کل ازبکستان دیروز اعلام کرد تحقیقی کیفری درباره "سهل انگاری" و نقض مقررات احداث آغاز شده است.
احداث سد ساردوبا در سال ۲۰۱۰ زیر نظر شوکت میرضیایف، رئیس جمهور کنونی ازبکستان که در زمان احداث سد نخست وزیر بود، آغاز شد. احداث سد در سال ۲۰۱۷ به پایان رسید.
میرضیایف روز جمعه برای نظارت بر عملیات تخلیه و پاکسازی به محل عزیمت کرده بود. این درحالی بود که باران و باد شدید در روزهای پیش این منطقه را جارو کرده بود.
مقامات ترکمنستان واقع در جنوب قزاقستان که در آنجا نیز بیش از ۵ هزار نفر تخلیه شده اند، از ازبکستان به علت ارائه نکردن اطلاعات کافی درباره اوضاع انتقاد کرده اند.
مقامات ترکمنستان همچنین اعلام کرده اند "ما نسخه‌ای از مکاتبات خود با طرف ازبکستانی را داریم که روز جمعه ساعت ۲۰ خاطر نشان می‌کند اوضاع با ثبات است و مشکلی وجود ندارد، آن‌ها گفته اند قطره‌ای آب به آنجا نخواهد رسید و با وجود این، این اتفاقی است که روی داده است".

۱۰ سال قبل نیز در اتفاقی مشابه در خاک خود قزاقستان بر اثر تخریب دو سد ذخیره آب ۳۵ نفر کشته شده بودند.
در آن زمان نیز بارش های شدید و آب شدن برف های یخچال های کوهستانی به دلیل افزایش ناگهانی دما در جنوب قزاقستان باعث شکستن سدهای ذخیره آب در مسیر دو روخانه "آق سو" و قره تال" و در نتیجه جاری شدن سیل در اطراف این دو روخانه شده بود.
در پی جاری شدن این سیلاب ها، هزاران نفر که در مسیر این دو رودخانه زندگی می کردند، به محل های امن انتقال داده شده بودند. بیش از ۳ هزار نفر از روستاهای مجاور رود "آق سو" و حدود ۸۲۰ نفر از روستاهای مسیر رود جابجا شده اند.
با وجود این ، سیل جاری شده در روستایی در شمال آلماتی، پایتخت این کشور را ویران و شماری از اهالی آن را کشت.
سیلاب های بهاری معمولا در آسیای میانه رخ می دهد اما در سال جاری افزایش ناگهانی دما بعد از چند هفته برف و کولاک سنگین باعث وخیم تر شدن اوضاع شده است.