به گزارش روز یكشنبه ایرنا، آسیای میانه كه گوشه ای خشك و گرم از كره زمین است، به مرور زمان پیامدهای تغییر اقلیم را احساس میكند اما باید این منطقه را از آسیب های این تغییرات در امان نگاه داشت.
بر اساس ارزیابی های گروهی از محققان پژوهشگاه بینالمللی صلح 'شو سیتی' كه درباره پیامدهای احتمالی گرمایش زمین در مناطق مختلف تحقیق كرده اند، تغییر اقلیم می تواند ثبات آسیای میانه را بر هم زده و كشورهای این منطقه را بر علیه یكدیگر ترغیب كند.
'بارن' یكی از این محققان می گوید كه آسیای میانه از حالا با چالش های امنیتی زیادی مواجه است و تغییر شرایط آب و هوایی و اقلیم، موجب افزایش این چالش ها خواهد شد و در نتیجه حل و فصل آنها را برای كشورهای منطقه مشكل تر خواهد ساخت.
وی افزود: آسیای میانه كه در حال حاضر از ثبات نسبی برخوردار است در برابر چنین پدیده ای بسیار آسیب پذیر خواهد بود. متاسفانه كشورهای این منطقه درمورد موضوع گرمایش كره زمین با یكدیگر همكاری ندارند؛ مشكلات تقسیم آب، تقسیم انرژی، تقسیم منابع طبیعی دیگر كه با گرمایش زمین كاهش می یابد از دیگر چالش هایی است كه امنیت و ثبات آسیای میانه را تهدید می كند.
در این ارزیابی آمده است كه اگر با ادامه گرمایش زمین ذخایر آب منطقه كاهش یابد، ممكن است میان تاجیكستان، قرقیزستان، ازبكستان، قزاقستان و تركمنستان بر سر آب این منطقه مناقشاتی صورت گیرد.
محققان پیش بینی كردهاند كه در صورت كاهش ذخایر آبی، تاجیكستان و قرقیزستان كه در مناطق بالاتری قرار دارند آب را برای نیروگاه های خود ذخیره كرده و ساكنان كشورهای پایین تر به آب دسترسی نخواهند داشت.
بنا بر گزارش ها 60 درصد از آب های مناطق آسیای میانه از یخچال های طبیعی تاجیكستان تامین می شود، اما به دلیل تغییرات آب و هوایی و افزایش دما در 30 سال گذشته، بیش از یك هزار یخچال در تاجیكستان از بین رفته است و تعداد بیشتری نیز از بین خواهد رفت.
**آغاز همكاری در راستای پیشگیری از خطر
به گفته بارن، در حال حاضر كشورهای آسیای میانه فرصت خوبی برای همكاری و اندیشیدن به راه حل هایی در راستای جلوگیری از هرگونه مناقشه در آینده دارند.
او می گوید: 'مشكلات و خطراتی كه در این ارزیابی ذكر شده است به سرعت بروز خواهند كرد، بنابراین با توجه به تحولات مثبت منطقه، كشورهای آسیای میانه باید با همكاری هرچه بیشتر به رشد اقتصادی و مذاكره در این باره كمك كرده و سرمایه گذاری در این منطقه را افزایش دهند.
طبق گفته این محققان، اگر كشورهای منطقه از همین حالا بر سر مسائل مرزی خود به توافق نرسند تغییرات اقلیمی میتواند مذاكرات آنها را به یك مناقشه جدی تبدیل كند.
در ادامه این گزارش آمده است كه در مناطق بحث برانگیز مرزی، مردم بر سر زمین و آب رقابت می كنند؛ كاهش منابع آب و از بین رفتن چراگاه ها و تشدید رقابت در این مناطق باعث افزایش خصومت میان كشورها خواهد شد.
هرچند تعیین و علامت گذاری مرزهای تاجیكستان و ازبكستان تقریبا به پایان رسیده است اما 400 كیلومتر از مرزهای بین تاجیكستان و قرقیزستان هنوز هم تعیین و علامتگذاری نشده است. سال های اخیر جنگ های زیادی بر سر این مرزها به ویژه در مرز تاجیكستان صورت گرفته است.
به گفته دانشمندان، ممكن است دمای هوا تا چند سال آینده 4 درصد افزایش یابد و باعث بدتر شدن شرایط زندگی در آسیای میانه شود. تغییرات آب و هوایی موجب بروز بلایای طبیعی همچون سیل، خشكسالی، بادهای شدید و طوفان شود و زندگی را برای مردم آسیای میانه بیش از پیش دشوار سازد.
**آساق**9470**
تهران - ایرنا - تغییرات اقلیمی در آسیای میانه به مرور زمان ثبات و آرامش این منطقه را بر هم خواهد زد و كاهش منابع طبیعی به ویژه آب می تواند باعث بروز مناقشاتی میان كشورهای این منطقه شود، اما به گفته محققان هنوز هم فرصت همكاری برای پیشگیری از بروز چنین فاجعه ای وجود دارد.